Ενδείξεις ότι τα “σούπερ” επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν πρόωρο θάνατο
Σύμφωνα με δύο μεγάλες ευρωπαϊκές έρευνες - Δείτε τη λίστα με τα τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγουμε.
Δύο μεγάλες ευρωπαϊκές έρευνες εντόπισαν τη σύνδεση ανάμεσα σε ορισμένα «σούπερ επεξεργασμένα τρόφιμα» και μια αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς και ανεβασμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα (BHF).
Όπως εξηγεί το BHF, οι δύο αυτές μεγάλες μελέτες δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» και συμμετείχαν σε αυτές πάνω από 120.000 άνθρωποι από την Γαλλία και την Ισπανία.
Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 κατηγορίες: άτομα που καταναλώνουν μικρές ποσότητες «σούπερ επεξεργασμένων τροφίμων» (λιγότερες από 2 μερίδες την ημέρα) και εκείνους που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες (πάνω από 4 μερίδες ημερησίως). Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σούπερ επεξεργασμένων τροφίμων ήταν κατά 62% πιο πιθανό να είχαν πεθάνει μέσα στα επόμενα 10,4 χρόνια, από την άλλη ομάδα.
Όσον αφορά τη γαλλική έρευνα, οι συμμετέχοντες επίσης ταξινομήθηκαν, ανάλογα το ποσοστό της διατροφής τους που απαρτίζεται από «σούπερ επεξεργασμένα τρόφιμα». Τα ποσοστά αυτά κυμάνθηκαν μεταξύ 7,5% για εκείνους που έτρωγαν λιγότερα και 30,8% για όσους προσλάμβαναν περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μετά από 5,2 χρόνια, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι για κάθε αύξηση της πρόσληψης «σούπερ επεξεργασμένων τροφίμων» κατά 10%, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα αυξανόταν κατά 12%.
Ποια είναι τα «σούπερ επεξεργασμένα τρόφιμα»
Και στις 2 έρευνες χρησιμοποιήθηκε το σύστημα ταξινόμησης τροφίμων NOVA, το οποίο διαχωρίζει τις τροφές σε 4 κατηγορίες:
- Ελάχιστα ή καθόλου επεξεργασμένα τρόφιμα: φρούτα, λαχανικά, αυγά, φρέσκο κρέας και σιτηρά.
- Επεξεργασμένα γαστρονομικά υλικά: ζάχαρη, αλάτι, βούτυρο, λάδια, ξύδι.
- Επεξεργασμένα τρόφιμα: φρέσκο ψωμί, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, αλατισμένοι ξηροί καρποί, ψάρι σε κονσέρβα, τυρί.
- Σούπερ επεξεργασμένα τρόφιμα: αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα σε φέτες, μπέικον, λουκάνικο, παριζάκι κ.ά), δημητριακά πρωινού με πρόσθετα σάκχαρα, χρώματα ή αρωματικές ουσίες, ανθρακούχα ποτά, πατατάκια, μπισκότα του εμπορίου, γιαούρτια με γεύσεις φρούτων, σούπες και άλλα γεύματα στιγμής, καθώς και ορισμένα αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, τζιν και ρούμι).
Σημειώνουμε ότι οι έρευνες αναφέρονται στα σούπερ επεξεργασμένα τρόφιμα, επομένως μιλάμε μόνο για την τέταρτη και τελευταία κατηγορία τροφίμων.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Είναι σημαντικό εδώ να έχουμε υπόψη πως αμφότερες οι μελέτες ήταν παρατηρητικές. Αυτό σημαίνει ότι οι μελέτες αυτές μπορούν να βρουν τη σύνδεση μεταξύ 2 παραγόντων, αλλά δε μπορούν με βεβαιότητα να προσδιορίσουν την αιτία.
Με λίγα λόγια, μπορεί τα άτομα που κατανάλωσαν περισσότερα σούπερ επεξεργασμένα τρόφιμα να παρουσίασαν περισσότερα προβλήματα με την υγεία του καρδιαγγειακού τους συστήματος, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες πέρα από τη διατροφή.
Αξίζει εδώ όμως να υπογραμμίσουμε ότι οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα αποτελέσματα λαμβάνοντας υπόψη τα περισσότερα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνα για τα προβλήματα υγείας και τους πρόωρους θανάτους, όπως: ηλικία, φύλο, δείκτης μάζας σώματος, σωματική δραστηριότητα, κάπνισμα, πρόσληψη αλκοόλ, συνολικές θερμίδες διατροφής και οικογενειακό ιστορικό που σχετίζεται με κληρονομικά καρδιαγγειακά προβλήματα και πρόωρους θανάτους.
Παράλληλα και στις δύο μελέτες οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους και το περιεχόμενο της διατροφής των συμμετεχόντων, μετρώντας το κορεσμένο λίπος, καθώς και την πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης.
Ακόμα και όταν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων και της διατροφής τους ήταν ίδια, εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερα σούπερ επεξεργασμένα τρόφιμα εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, στα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα σούπερ επεξεργασμένα τρόφιμα.
«Ήδη προτείνουμε στους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια διατροφή μεσογειακού τύπου, η οποία περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες μη επεξεργασμένων τροφίμων, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψάρι, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, οι σπόροι, τα φασόλια, οι φακές και τα τρόφιμα ολικής άλεσης. Αυτό, μαζί με τακτική σωματική άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος, βελτιώνουν τη συνολική υγεία των ανθρώπων», εξηγεί η επικεφαλής διαιτολόγος του BHF, Βικτόρια Τέιλορ.
πηγή ideiseis