Διεθνή

Ενεργειακό κόστος σε ύψος ρεκόρ – Στο 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2022

Το αυξανόμενο κόστος των βασικών εμπορευμάτων ωθεί τον πληθωρισμό και επιβαρύνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και της βιομηχανίας.

Parallaxi
ενεργειακό-κόστος-σε-ύψος-ρεκόρ-στο-13-869893
Parallaxi

Το ενεργειακό κόστος αναμένεται να φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών πάνω από το 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος, καθώς οι τιμές των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι διεθνώς.

Οι δαπάνες πρωτογενούς ενέργειας ως μερίδιο της παραγωγής πρόκειται να διπλασιαστούν από το επίπεδο του 2021 που ήταν μόλις 6,5%, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας συμβούλων Thunder Said Energy.

Το αυξανόμενο κόστος των βασικών εμπορευμάτων ωθεί τον πληθωρισμό και επιβαρύνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και της βιομηχανίας.

«Ο περιορισμός της ζήτησης είναι η μόνη βραχυπρόθεσμη επιλογή για την άμβλυνση των ελλείψεων», έγραψε ο Ρομπ Γουέστ, πρώην αναλυτής της Redburn και ιδρυτής της Thunder Said Energy.

«Δεν υπάρχουν καλές επιλογές εδώ, μόνο “λιγότερο κακές”».

Το κόστος των πρώτων υλών ενέργειας έχει εκτοξευθεί λόγω των ανησυχιών για περιορισμούς στην προσφορά και του πολέμου στην Ουκρανία, με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να έχουν αυξηθεί περισσότερο από 500% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας μπορεί επίσης να αυξήσει τον πληθωρισμό των τιμών, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την Τετάρτη ότι η παραγωγή θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά περίπου ένα τέταρτο τον επόμενο μήνα.

Το επίπεδο του 13% για το 2022 αντιστοιχεί ακριβώς στο ποσοστό επί του παγκόσμιου ΑΕΠ το 1980, μια περίοδο που οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτοξευτεί στα ύψη.

Πηγή: ΟΤ

Δείτε επίσης:

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα