Διεθνή

Έγγραφο ΠΟΥ: Ολιγώρησε η Κίνα στην ιχνηλάτηση των πρώτων κρουσμάτων

Για ελλιπείς πληροφορίες από πλευράς Κίνας κάνει λόγο αντιπροσωπεία του ΠΟΥ

Parallaxi
έγγραφο-που-ολιγώρησε-η-κίνα-στην-ιχνη-619917
Parallaxi

mexico covid

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έκαναν «πολύ λίγα» προκειμένου να ερευνήσουν επιδημιολογικά την πηγή προέλευσης των πρώτων κρουσμάτων κορονοϊού στη Ουχάν, κυρίως κατά τους πρώτους οκτώ μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έχει έρθει σε γνώση του Guardian.

Το εσωτερικό έγγραφο, με ημερομηνία 10 Αυγούστου 2020, αναφέρει επίσης πως η αντιπροσωπεία του ΠΟΥ που συνάντησε τους Κινέζους ομολόγους της, έλαβε ελλιπείς πληροφορίες εκείνο το χρονικό διάστημα, ενώ δεν παρέλαβαν κανένα έγγραφο ή γραπτά στοιχεία κατά τις συνομιλίες μαζί τους.

Η έκθεση από το περασμένο καλοκαίρι, η οποία συντάχτηκε τη στιγμή που οι μολύνσεις παγκοσμίως έφταναν τα 20 εκατομμύρια, παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι επιστήμονες του ΠΟΥ φαίνεται να παραπλανήθηκαν από τις κινεζικές αρχές στις πρώτες προσπάθειές τους να μελετήσουν το ξέσπασμα στην Κίνα.

Η έκθεση είναι μια σύνοψη του ταξιδιού του ΠΟΥ και του επικεφαλής της αποστολής Peter Ben Embarek στην Κίνα από τις 10 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου 2020.

Στην περίληψή της, η έκθεση αναφέρει ότι η αποστολή ξεκίνησε με καραντίνα δύο εβδομάδων και στη συνέχεια ακολούθησαν 10 ημέρες με προσωπικές συναντήσεις με αρμόδια υπουργεία, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, της κρατικής διοίκησης για τη ρύθμιση της αγοράς, του υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων και άλλες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν.

«Μετά από εκτενείς συζητήσεις και τη σχετική παρουσίαση από Κινέζους αξιωματούχους, φαίνεται ότι έχουν γίνει ελάχιστα όσον αφορά τις επιδημιολογικές έρευνες στην Ουχάν από τον Ιανουάριο του 2020. Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν προφορικά έδωσαν κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες από αυτές που παρουσιάστηκαν στις συνεδριάσεις της επιτροπής έκτακτης ανάγκης τον Ιανουάριο του 2020. «Δεν έγιναν παρουσιάσεις στο PowerPoint και δεν κοινοποιήθηκαν έγγραφα», αναφέρει η έκθεση.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει «εσωτερικά έγγραφα». Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε σε αίτημα του Guardian για σχολιασμό.

ΠΗΓΗ: Guardian / vradini.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα