ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Όλα τα νεότερα για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο
Οι νεότερες εξελίξεις για τα ελληνοτουρκικά.
Τεταμένο συνεχίζει να είναι το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο, με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» να έχει βρεθεί πρόσφατα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και αργότερα η φρεγάτα «Λήμνος» να συγκρούεται με τουρκική.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» άλλαξε πάλι πορεία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και από χθες το απόγευμα γνωστοποιήθηκε ότι κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.
Υπενθυμίζεται ότι, το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Έτσι προσέκρουσε η φρεγάτα Λήμνος στην τουρκική – Προς Ελλάδα η πλωτή βάση των ΗΠΑ
Να μη δυναμιτίσει το κλίμα, επέλεξε αρχικά το Πολεμικό Ναυτικό αναφορικά με τη σύγκρουση της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος με την τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις που σημειώθηκε χθες, ωστόσο η ελληνική πλευρά στην πορεία ανέδειξε ένα ακόμα στοιχείο της τουρκική προκλητικότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνήτης του Κεμάλ Ρέις με ελιγμό βρέθηκε μπροστά στη φρεγάτα Λήμνος, που παρόλο επιχείρησε να μειώσει την ταχύτητά της προσέκρουσε στο τουρκικό πλοίο προξενώντας του σοβαρές ζημιές.
Πάντως, η ελληνική φρεγάτα συμμετείχε κανονικά στην ελληνογαλλική άσκηση, χωρίς προβλήματα.
Χθες, στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσίασε οπτικό υλικό που αποδεικνύει ότι υπάρχει λάθος χειρισμός από τον τούρκο κυβερνήτη.
Αλλά και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέπτυξε στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ την τουρκική προκλητικότητα, και πήρε δέσμευση για παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Πρόκειται για το θηριώδες πλοίο ειδικών επιχειρήσεων USS Hershel “Woody” Williams που αναμένεται στη βάση της Σούδας οπού θα μείνει για αρκετό διάστημα.
Παράλληλα, κατά την επικοινωνία που είχε ο υπουργός Άμυνας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η παρουσία ενός αιγυπτιακού πολεμικού στην ευρύτερη περιοχή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο χθες 23 ήταν οι παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ελικόπτερα που αναζητούν τις θέσεις του ελληνικού στόλου μας.
BREAKING: @USNavy 🇺🇸#USSHershelWoodyWilliams #ESB4 arrived in port #Naples, 🇮🇹 #Italy!
Its crew consists of #USNavy #Sailors, @USMC #Marines & @MSCSealift civilian mariners that will support operations & exercises throughout #Africa & #Europe! pic.twitter.com/Kv6JersG8n
— U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet (@USNavyEurope) August 13, 2020
Αναλυτικά οι νεότερες εξελίξεις:
Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: Διαφωνία Γερμανίας – Ελλάδας για Τουρκία
Διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για την ανακοίνωση που θα εκδιδόταν στο τέλος συνεδρίασης εκδηλώθηκε χθες στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Και τούτο διότι, η ελληνική πλευρά επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας.
Η γερμανική πλευρά από την άλλη, διαφώνησε ειδικά στην αναφορά στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε, μία μέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που συμφωνήθηκαν με γερμανική διαμεσολάβηση.
Ως αποτέλεσμα, με την Ελλάδα να αρνείται να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία, δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27».
Σε tweet του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράστηκε ξανά η «πλήρης αλληλεγγύη» της Ε.Ε. με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης από τη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον Αυστριακό ομόλογό του και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι είναι «ικανοποιημένος από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο».
Ο ίδιος στην τηλεδιάσκεψη παρουσίασε την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή, «ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα».
Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ
«Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επιβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο και επανέλαβαν ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, προσθέτοντας ότι «υπενθύμισαν τις κοινές θέσεις της ΕΕ και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018 και Ιουνίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου 2019, επιπροσθέτως της δήλωσης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο της 15ης Μαΐου 2020».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΕΔ, «οι Υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες. Τρεις λέξεις αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα της συζήτησης: αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος». Ταυτόχρονα, «οι Υπουργοί τόνισαν ότι η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει εκτεταμένες στρατηγικές συνέπειες για ολόκληρη την ΕΕ, πολύ πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ΕΥΕΔ οι Υπουργοί τόνισαν ειδικότερα ότι η πρόσφατη ναυτική κινητικότητα από την Τουρκία δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο επικίνδυνων συμβάντων. Η άμεση αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας θεωρήθηκε κρίσιμης σημασίας.
Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της ΕΥΕΔ, οι υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία. Υπογράμμισαν ότι ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στην επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, και όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης των ναυτικών δυνάμεων.
Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ πρόκειται να προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν μειωθούν». Ευρύτερη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί αργότερα τον Αύγουστο, στο Gymnich, στο Βερολίνο.
Όσον αφορά στη Λευκορωσία «οι Υπουργοί επανέλαβαν ότι οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι τα αποτελέσματα έχουν παραποιηθεί και, ως εκ τούτου, δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα όπως παρουσιάστηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Λευκορωσίας. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποβάλει στις αρχές της Λευκορωσίας πρόταση για υποστήριξη της ΕΕ για την καθιέρωση και τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών αρχών, της αντιπολίτευσης και της ευρύτερης κοινωνίας για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι υπηρεσίες του θα αρχίσουν αμέσως να εργάζονται για αυτήν την πρόταση». Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης για την ανάγκη κυρώσεων σε βάρος των υπευθύνων για βία, καταστολή και παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το έργο των δημοσιογράφων στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν και καταδίκασαν επιθέσεις και κρατήσεις δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με την ΕΥΕΔ, εξέτασαν την κατάσταση στο Λίβανο μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ ενημέρωσε τους Υπουργούς σχετικά με τις ταχείες και ουσιαστικές προσπάθειες της ΕΕ να βοηθήσει το Λίβανο και ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη διοργάνωση, με τα Ηνωμένα Έθνη, της πρόσφατης Διεθνούς Διάσκεψης για τη στήριξη του Λιβάνου. Οι υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη για αυστηρή παρακολούθηση της βοήθειας για να διασφαλιστεί ότι θα μεταφερθεί απευθείας σε όσους έχουν ανάγκη. Οι υπουργοί επανέλαβαν την ανάγκη οι αρχές του Λιβάνου να αντιμετωπίσουν επειγόντως την οικονομική και κοινωνική κρίση και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μέσω συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι αρχές του Λιβάνου πρέπει επίσης να διασφαλίσουν μια ανεξάρτητη και αξιόπιστη έρευνα για την έκρηξη. Η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια.
Σχετικά με τη Βενεζουέλα, η ανακοίνωση της ΕΥΕΔ αναφέρει ότι «οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στη Βενεζουέλα, ιδίως το τρέχον αδιέξοδο στις επικείμενες νομοθετικές εκλογές. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ.Μπόρελ, παρουσίασε τις επαφές που είχε τις τελευταίες εβδομάδες με την κυβέρνηση Μαδούρο και τις κύριες αντιπολιτευτικές ομάδες σχετικά με αυτό. Οι Υπουργοί συζήτησαν την προθυμία της ΕΕ να βοηθήσει όλες τις γνήσιες προσπάθειες της Βενεζουέλας για εξεύρεση πολιτικής λύσης».
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, «οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στη Βολιβία, επισημαίνοντας την ανάγκη ειρηνικού διαλόγου και όλα τα μέρη να δεσμευτούν για μια λύση που να αντιμετωπίζει τόσο τις ανησυχίες που σχετίζονται με το κορονοϊό όσο και το δικαίωμα του λαού να ψηφίζει. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες διαλόγου και διαμεσολάβησης για την υποστήριξη αυτού του στόχου».
Την ανησυχία τους για την ένταση μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας εξέφρασαν οι Ντόναλντ Τραμπ κι Εμμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική τους συνομιλία
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν “εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξημένη ένταση μεταξύ Ελλάδας και της Τουρκίας, χωρών συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ ” κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Παρασκευή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Εν μέσω της έντασης αναφορικά με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα δήλωσε χθες πως η Γαλλία θα πρέπει να αποφεύγει πράξεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, μετά τα γυμνάσια που πραγματοποίησε το γαλλικό ναυτικό με ελληνικές δυνάμεις στην ίδια περιοχή την περασμένη Πέμπτη.
Επικοινωνία Δένδια με πρόεδρο Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Γερουσίας των ΗΠΑ
Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστή Τζιμ Ρις (Jim Risch) είχε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.
Βλέπει και Τσαβούσογλου μετά τον Δένδια ο Μάικ Πομπέο
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τη Λατινική Αμερική, Μάικλ Κόζακ.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Δομινικανή Δημοκρατία αύριο, Κυριακή, λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια.
Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια στη Βιέννη.
Ερντογάν: Η Μέρκελ μου είπε να μαλακώσουμε το κλίμα
Στο μεταξύ, κατεύθυνση προς την αποκλιμάκωση φαίνεται από τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν – με την βοήθεια της Μέρκελ.
Μου είπε η Μέρκελ 23 με 28 Αυγούστου με την συμβολή των συμβούλων μας να μαλακώσουμε το κλίμα, να δημιουργήσουμε μια διαδικασία σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον ανέφερε σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ο τούρκος πρόεδρος.
«Εμείς συμφωνήσαμε» δήλωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας πως η κα Μέρκελ μίλησε και με τον κ. Μητσοτάκη και «εύχομαι να τον φέρει στην γραμμή που μας ανέφερε η καγκελάριος». Αυτό είναι το ένα σκέλος της αποκατάστασης των σχέσεων που λέει η Τουρκία που λέει ενδεχομένως να έρθει. Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός εξωτερικών, Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη τύπου με τον Ελβετό ομόλογό του μίλησε για μια ελβετική διαμεσολάβηση και πρωτοβουλία και συγκεκριμένα είπε «ισορροπημένη, αντικειμενική, καλοπροαίρετη διαμεσολάβηση και είπαμε ναι δήλωσε ο Τσαβούσογλου ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε μεταξύ άλλων «περιμένουμε τους γείτονές μας στην άγκυρα»
Γ.Κατρούγκαλος: Ακόμη ένα επεισόδιο δηλωτικό του κενού στρατηγικής και τακτικής της κυβέρνησης
Τη μη έκδοση κοινής δήλωσης από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχολιάζει με ανάρτησή του στο Twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. “Δεν εκδόθηκε κοινή δήλωση των 27 για καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας και κυρώσεις. Πρόκειται για ακόμη ένα επεισόδιο δηλωτικό του κενού στρατηγικής και τακτικής της κυβέρνησης” αναφέρει, ενώ τονίζει πως “και η ΕΕ όμως πρέπει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες της”.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ skai.gr