Top

Ενημερωτική καμπάνια για κορονοϊό: Όσα ακούστηκαν μέχρι τώρα στην Βουλή

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αντικείμενο την επικοινωνιακή-ενημερωτική καμπάνια στα ΜΜΕ, για τα μέτρα πολιτικής προστασίας.

Parallaxi
ενημερωτική-καμπάνια-για-κορονοϊό-όσ-567754
Parallaxi

«Είναι φυσικά σημαντικό στοιχείο η ενημέρωση των πολιτών από την πολιτική προστασία, αλλά η ενημέρωση, ειδικά σε τέτοιες συνθήκες, πρέπει να αφορά και τα μέτρα που οφείλει να παίρνει το κράτος για τη δημόσια υγεία και την κάλυψη των αναγκών του δημόσιου συστήματος υγείας. Θέλουμε καθεστώς πλήρους διαφάνειας, ειδικά για τις δημόσιες δαπάνες, δεδομένου ότι είναι μεγάλες οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από το κράτος», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αντικείμενο την επικοινωνιακή-ενημερωτική καμπάνια στα ΜΜΕ, για τα μέτρα πολιτικής προστασίας.

«Δεν υπήρξε ενημέρωση σε ποια Μέσα και με ποια κριτήρια γίνεται η κατανομή της δαπάνης. Το κράτος οφείλει να ενημερώνει τον ελληνικό λαό και δεν πιστεύουμε ότι η ενημέρωση αυτή πρέπει να γίνεται με όρους διαφημιστικής καμπάνιας», είπε η βουλευτής και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο για να προβάλλονται δωρεάν αυτά τα μηνύματα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κατανοούμε ότι σε τέτοιες κρίσεις πλήττεται και κομμάτι του Τύπου αλλά θα μπορούσαν να προβλεφθούν άλλα μέσα για τη στήριξη της λειτουργίας του και των εργαζομένων», είπε η Μαρία Κομνηνάκα και πρόσθεσε: «Δεν διασφαλίζεται η πολυφωνία, αφού ο χρόνος που διατίθεται στην αντιπολίτευση είναι πολύ περιορισμένος για τις θέσεις της, όπως περιορισμένος είναι ο χρόνος που δίνεται σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη αλλά έχει εξαφανιστεί η φωνή τους, αναφορικά με τις ανάγκες του συστήματος. Δεν μπορεί τα μηνύματα του κράτους να μεταδίδονται με όρους διαφήμισης και δεν πρέπει να αφήνονται χαραμάδες για αμφισβητούμενες συναλλαγές και να δημιουργείται έδαφος για να δημιουργούνται ερωτηματικά για τέτοιες δαπάνες».

«Διαφάνεια στη διάθεση των κονδυλίων για την ενημέρωση των πολιτών, τήρηση των κανόνων πολυφωνίας και πλουραλισμού», ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ζήτημα δημοκρατίας, χαρακτήρισε τον πλουραλισμό και την πολυφωνία στην ενημέρωση του ελληνικού λαού, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας σήμερα, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που συνεδριάζει με αντικείμενο την πίστωση για την επικοινωνιακή και ενημερωτική καμπάνια κατά του κορονοϊού.

«Το θέμα της ενημέρωσης είναι σημαντικό, όπως σημαντικό είναι να τηρούνται οι αρχές διαφάνειας. Βεβαίως υπήρξαν αναγκαίοι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, στα όρια των προβλέψεων του Συντάγματος. Σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται βεβαίως πολυφωνία, πληροφόρηση, πλουραλισμός. Υπήρχε έτοιμο σχέδιο από τη ΓΓ Τύπου, για την υποστήριξη του Τύπου, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις ΜΜΕ, που σε αυτή τη φάση μπορούν και πρέπει να λειτουργούν. Αυτό το σχέδιο μπήκε στην άκρη», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης και επισήμανε ότι «η αρμοδιότητα αυτή δόθηκε σε μια εταιρεία, χωρίς να έχει καταστεί σαφές, με ποια διαδικασία ορίστηκε ανάδοχος του έργου διαχείρισης του κονδυλίου για τα ΜΜΕ, με συνέπεια να μην αναγράφονται στη Διαφάνεια τα μέσα στα οποία δίνονται τα ποσά, ποια ποσά δίνονται και με ποια κριτήρια».

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει διευκρινίσεις και αναφορικά με την αναστολή της δόσης, που πρέπει να καταβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τις άδειες που πήραν. Επισήμανε εξάλλου ότι, η πίστωση για την ενημερωτική καμπάνια μαζί με το κονδύλιο για τους περιφερειακούς σταθμούς, φθάνουν το ποσό των 45 εκατομμυρίων και γι΄αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζήτημα ενημέρωσης και διαφάνειας για τη διάθεση αυτών των κονδυλίων.

«Ακούμε περί πλουραλισμού και πολυφωνίας, αλλά πόσο οι πολίτες άκουσαν την αντιπολίτευση, τις ενστάσεις, την κριτική, τους εργαζόμενους, τις συναινέσεις ή τις αντιπαραθέσεις; Επί παραδείγματι η Βουλή λειτουργεί. Πείτε μου σε ποια διάρκεια δελτίου, ενημερώθηκε ο ελληνικός λαός για τις προτάσεις, τις ενστάσεις των κομμάτων; Ποιος χρόνος διατέθηκε από τα ΜΜΕ για τη μετάδοση των αναλυτικών προτάσεων που κατατέθηκαν σε διακαναλική συνέντευξη; Την ίδια ώρα κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η ύφεση», παρατήρησε ο Νίκος Βούτσης και ζήτησε ακρόαση και από το ΕΣΡ για να διακριβωθεί κατά πόσο μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητα που έχει για την τήρηση του χρόνου που πρέπει να διατίθεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς για την προβολή των θέσεων των πολιτικών κομμάτων.

Στο κλίμα αυτό, ο Νίκος Βούτσης, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, συγκεντρωτικά στοιχεία για τα ενημερωτικά προγράμματα, κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου. «Θα δείτε ότι είναι ανατριχιαστική η εικόνα. Υπάρχει ένα ενιαίο και μόνο αφήγημα. Το κυβερνητικό αφήγημα. Σεβαστό ότι υπάρχει αυτό το αφήγημα αλλά έχει καταργηθεί απολύτως η πολυφωνία, η αντιπαράθεση, η σύνθεση, η συναίνεση», είπε ο κ. Βούτσης και προσέθεσε: «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί, με μεγάλη αγωνία, όλες τις εκφάνσεις και πλευρές της κρίσης. Αυτός ο χώρος, ο χώρος της ενημέρωσης δεν μπορεί να χειραγωγείται, δεν μπορεί να αποκρύπτει».

Βασίλης Κεγκέρογλου ΚΙΝΑΛ: Ναι στην ενίσχυση ΜΜΕ με διακομματική ευθύνη

Υπέρ της ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης και των εργαζομένων τους, αλλά με μέτρα που θα αποφασιστούν από διακομματική επιτροπή, τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά την ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας σχετικά με το κονδύλι ύψους 11 εκατ. ευρώ για την διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε στο Σπίτι».

Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει σοβαρή στήριξη των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, ζητώντας να δοθεί το 30% από το κονδύλι για τη στήριξη τους.

«Το ζήτημα της κρίσης από τη πανδημία του κορονοϊού δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με στείρους αντιπολιτευτικούς λαϊκισμούς από όπου και αν προέρχονται. Εμείς λέμε όχι στις πολιτικές σκοπιμότητες όχι στην εργαλειοποίηση της κρίσης. Λέμε ναι στην υπεύθυνη δράση και δράση όλων όσων εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου.

Όπως είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, «η υπεύθυνη ενημέρωση είναι απαραίτητος όρος για τη κοινωνία, ώστε να συγχρονιστεί με αυτό που όλοι επιδιώκουν και φαίνεται να υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης» και πρόσθεσε ότι «εμείς λέμε ναι στη πλουραλιστική ενημέρωση με διακομματική συνεννόηση όμως».

Παράλληλα, κάλεσε τη κυβέρνηση «να αναθεώρηση τη στάση της και να ενισχύσει τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης και ταυτόχρονα τους εργαζομένους τους, ώστε να αναπληρωθούν τα εισοδήματα τους που έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης».

«Εμείς λέμε ναι στην ενημέρωση όμως πρέπει να υπάρχει πλουραλισμός και να γίνει με διαφάνεια και δίκαια, αντικειμενικά κριτήρια η κατανομή των κονδυλίων για την ενίσχυση των μέσων ενημέρωσης. Υπάρχει νόμος που καθορίζει ότι το 30% πάει στα περιφερειακά μέσα και πρέπει να τηρείται», υπογράμμισε και προσέθεσε:

«Με τα κριτήρια της εφαρμογής του νόμου, και τα μέσα ενημέρωσης και τους εργαζόμενους τους μπορούμε να στηρίξουμε και να έχουμε ενημέρωση και πλουραλισμό και ανάδραση των ΜΜΕ. Πρέπει να διορθωθούν τα μέτρα και να πάρουμε σωστές αποφάσεις μέσα από διακομματική ευθύνη. Πρέπει να δοθεί στα περιφερειακά ΜΜΕ το 30% της χρηματοδότησης για την ενημερωτική καμπάνια. Πρέπει για τα όποια μέτρα να αποφασιστεί μέσα από διακομματική ευθύνη και όχι από μία κυβέρνηση ή δικομματικά. Πρέπει στη πράξη να φανεί ότι δεν αξιοποιείται η κρίση για πολιτικές σκοπιμότητες», κατέληξε ο κ. Κεγκέρογλου.

Καταγγελίες για αδιαφάνεια στη διαχείριση δημόσιου χρήματος και προσωπική επίθεση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο από τη βουλευτή Θ. Τζάκρη

«Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει με ποιες διαδικασίες ανατέθηκε σε συγκεκριμένη ιδιωτική διαφημιστική εταιρεία η κατανομή των 11 εκατομμυρίων στα ΜΜΕ», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το κονδύλι της ενημερωτικής καμπάνια κατά του κορονοϊού. Η βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί δεν έκανε η ίδια την κατανομή αυτών των κονδυλίων.

«Το κάνετε διότι θέλατε να δώσετε προμήθεια στη συγκεκριμένη εταιρεία. Η προμήθεια δεν είναι ευκαταφρόνητη. Είναι προμήθεια της τάξης του 3,% του συνολικού τζίρου», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε: «Πρέπει να απαντήσετε γιατί δεν θέλατε εσείς να εκδώσετε υπουργική απόφαση στην οποία θα αναφέρετε τα ποσά που θα δώσετε στα ΜΜΕ αναρτητέα στη Διαύγεια. Δεν το κάνατε, γιατί εμείς εκεί θα βλέπαμε και εσείς θα έπρεπε να απαντήσετε γιατί η “Εφημερίδα των Συντακτών” θα πάρει το 1/100 μιας εφημερίδας που είναι φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση ή ότι η Εφημερίδα «Documento» θα πρέπει να αποκλειστεί. Φοβόσαστε τη Διαύγεια και γι’ αυτό το κάνατε έτσι».

Η κ. Τζάκρη διατύπωσε βαρύτατους υπαινιγμούς και προσωπικά για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και συνολικά για την κυβέρνηση.

«Δεν σας ρωτώ πού βρήκατε τα χρήματα. Θα ήταν δύσκολο, διότι “βρήκατε” άδεια ταμεία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το επόμενο βήμα θα είναι η κατρακύλα. Θα μπορούσατε στείλετε και έναν υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας να πάει να πάρει τα χρήματα από την ΤτΕ και να τα μοιράζει η γραμματέας σας, έξω από το γραφείο σας. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα», είπε η βουλευτής και αναρωτήθηκε γιατί η καμπάνια παρατείνεται έως τον Σεπτέμβριο.

«Για ποιους ποιους λόγους η καμπάνια παρατείνεται μέχρι το Σεπτέμβριο; Σας έχει πει κάτι ο κ. Τσιόδρας που δεν γνωρίζουμε εμείς; Οπότε ο συμπαθής κ. Παπαδόπουλος θα μας συμβουλεύει να πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά; Και ότι πρέπει να μείνουμε στα σπίτια μας και να μην πάμε εκκλησία τον Δεκαπενταύγουστο; Πρέπει να μας πείτε. Μήπως πιστεύετε ότι οι δουλειές γίνονται έτσι καλύτερα; Με εμάς κλεισμένους στα σπίτια, η αστυνομία απέξω και σκέφτεστε να το παρατείνετε;», είπε η κ. Τζάκρη και ζήτησε να προσκομιστεί η κατάσταση με τα ΜΜΕ που θα χρηματοδοτηθούν.

Με αφορμή τη συζήτηση, η βουλευτής έθεσε και ζήτημα αδιαφάνειας για την απόφαση ενίσχυσης των επιστημόνων μέσω των προγραμμάτων τηλε-εκπαίδευσης. Μίλησε για «δώρο» σε 3 συγκεκριμένες εταιρείες, για τις οποίες είπε πως είναι οι μόνες που παρέχουν στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη πλατφόρμα τηλε-εκπαίδευσης. «Οι 3 αυτές εταιρείες θα μοιραστούν 30 εκατομμύρια ευρώ. Επειδή λοιπόν όλο και κάποια υποχρέωση θα σας έχουν και στο μέλλον, μπορεί αυτές τις ημέρες να σας στείλουν και κανένα καλάθι με αυγά», είπε απευθυνόμενη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα