Ελλάδα

Ενώσεις Καταναλωτών: Αδικαιολόγητες και κερδοσκοπικές οι ανατιμήσεις

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το κύμα των ανατιμήσεων θα είναι παροδικό

Φίλιππος Δεργιαδές
ενώσεις-καταναλωτών-αδικαιολόγητες-343349
Φίλιππος Δεργιαδές

Ευθύνες στην κυβέρνηση για το τσουνάμι των αυξήσεων σε δεκάδες είδη βασικής κατανάλωσης, επιρρίπτουν οι Ενώσεις Καταναλωτών, υποστηρίζοντας πως οι ανατιμήσεις είναι αδικαιολόγητες και κερδοσκοπικές και πως η κυβέρνηση αδιαφόρησε ή ακόμα και προανήγγειλε τις αυξήσεις μέσω δηλώσεων συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών.

Η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, υποστηρίζει ότι το κύμα των ανατιμήσεων θα είναι παροδικό και πως η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει μέτρα για τον έλεγχο της αγοράς, αλλά οι Ενώσεις Καταναλωτών, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση αδιαφόρησε, δεν ενεργοποίησε κανένα μηχανισμό προστασίας και επί της ουσίας με την πολιτική της, άφησε ανεξέλεγκτη την αγορά στις ορέξεις των κερδοσκόπων.

“Υπάρχει μία εκστρατεία να αποδεχτούμε αυτές τις αυξήσεις. Κανένας δεν βγάζει τα στοιχεία για ποιο λόγο θα υπάρξουν αυτές οι αυξήσεις και μάλιστα με ποσοστά. Υπάρχει σίγουρα παιχνίδι κερδοσκοπίας», τονίζει ο Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), και επισημαίνει πως «οι εταιρείες μετακυλύουν τα όποια κόστη στην κατανάλωση χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν με στοιχεία τις επερχόμενες αυξήσεις.

Να μας δώσουν τα στοιχεία

“Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να μας δώσουν τα στοιχεία και καλούμε τους καταναλωτές να μπουκοτάρουν τις εταιρίες που αυξάνουν τις τιμές χωρίς λόγο» καταλήγει ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του Γιώργου Λεχουρίτη, πρόεδρου του Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), που θεωρεί ότι βάσει όλων των στοιχείων που υπάρχουν στην αγορά οι αυξήσεις είναι αδικαιολόγητες. «Τα καύσιμα και τα κόστη των χονδρεμπόρων είναι δικαιολογίες. Για μας εκείνο που έχουμε καταλάβει είναι ότι η ανυπαρξία του υπουργείου Ανάπτυξης να επιβάλει έλεγχο στην αγορά, έφερε το τσουνάμι των αυξήσεων. Οι κερδοσκόποι που στην αναμπουμπούλα χαίρονται κάνουν τις αυξήσεις που δεν δικαιολογούνται» τονίζει ο κ. Λεχουρίτης και σημειώνει πως η κυβέρνηση έστρωσε το έδαφος για τις ανατιμήσεις με δηλώσει υπουργών όπως του υπουργού Εργασίας και πρώην Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, που είχε προαναγγείλει ότι θα έχουμε αυξήσεις 50% στο ηλεκτρικό. «Με αυτό τον τρόπο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου σε βάρος της κατανάλωσης» επισημαίνει και τονίζει πως «η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει στην αφορά και να μειώσει τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα να μειώσει το ΦΠΑ σε κατηγορίες προϊόντων ή ακόμα να εξαφανίσει το ΦΠΑ σε ειδη όπως είναι το νερό το ψωμί και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Το θέμα είναι η πολιτική βούληση».

“Φταίνε τα μεταφορικά”

Ωστόσο άλλοι φορείς, όπως η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), θεωρούν ότι πολλές αυξήσεις είναι υπέρογκες αλλά η παγκόσμια οικονομία λόγω της μεγάλη ζήτησης που παρατηρείται μετά την πανδημία σε συνδυασμό με την αύξηση των ναύλων και των μεταφορικών έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Καρανίκας πρόεδρος ΕΣΕΕ, το κύμα αυξήσεων θα είναι παροδικό και οφείλεται κυρίως στα μεταφορικά, αλλά “αυξήσεις όπως στο ψωμί και στο καθημερινό κουλούρι είναι αδικαιολόγητες».

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα