Εντατικολόγοι: Κανένας εφησυχασμός, άγνωστη η πορεία των μεταλλάξεων του ιού

Αύξηση των εισαγωγών covid στα νοσοκομεία και σχεδόν 50-50 οι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι στις κλινικές και στις ΜΕΘ

Φίλιππος Δεργιαδές
εντατικολόγοι-κανένας-εφησυχασμός-ά-920481
Φίλιππος Δεργιαδές

Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, με την έξαρση των κρουσμάτων, εκ των πραγμάτων, να απομακρύνει κάθε εφησυχασμό και σκέψη για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, εκφράζουν γιατροί και υγειονομικοί του ΕΣΥ, επικαλούμενοι την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και την σχεδόν εξίσωση των ποσοστών εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στις κλινικές απλής νοσηλείας και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Χθες, η Επιτροπή των Ειδικών, εξετάζοντας τα νέα δεδομένα, έβαλε φρένο στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεγάλη χαλάρωση των μέτρων μέσα στον Απρίλη, παρότι οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι έχουν μειωθεί αισθητά. Το ανησυχητικό είναι η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, που έχουν πλησιάσει τις 30.000 την ημέρα και θεωρούνται ως αποτέλεσμα του κλίματος εφησυχασμού που «μετέδωσε» η ίδια η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις αρχές Μαρτίου, να προαναγγέλει κατάργηση της χρήσης μάσκας και στους κλειστούς χώρους, όπως στα σχολεία και να μιλά για κανονικότητα.

Να θυμίσουμε ότι στις 4 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε μαθητές στο Δημοτικό σχολείο Βάρης Μάννα, στη Σύρο, είχε τονίσει πως «από αύριο δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα σε εξωτερικό χώρο. Και πιστεύω ότι και σύντομα θα απαλλαγούμε από τις μάσκες εντός της τάξης, γιατί ξέρω ότι ήταν μεγάλος μπελάς και δύσκολο για εσάς. Νομίζω ότι τελειώνει πια η πανδημία και θα μπορέσουμε σιγά-σιγά να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας».

Ωστόσο αυτή η κανονικότητα όπως αποδείχτηκε, υγειονομικά τουλάχιστον, δεν ήταν παρά μια αοριστολογία που δεν λάμβανε υπόψη της τα νέα δεδομένα της πανδημίας, όπως καταγράφονται από τη συμπεριφορά των νέων μεταλλάξεων του ιού και ιδίως της παράλλαξης «Όμικρον 2», που είναι απόλυτα υπερμεταδοτική.

meth.jpg

Ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν ανησυχητικά φαινόμενα και η συζήτηση για την ανάγκη νέων εμβολίων και την 4η δόση είναι στην ημερήσια διάταξη. Στην πόλης της Σαγκάης, στην Κίνα, έχει επιβληθεί lockdown καθώς σε 4 εβδομάδες ο αριθμό των κρουσμάτων υπερβαίνει το σύνολο των μολύνσεων που καταγράφηκαν σε διάστημα δύο χρόνων ενώ οι μισοί πολίτες έχουν πάρει διαταγή, από προχθές, να μείνουν στα σπίτια τους για 7 ημέρες. Πριν από ένα μήνα, η Δανία των 5.8 εκατ. κατοίκων, αποφάσισε να άρει τα περιοριστικά μέτρα και μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα είχαν φτάσει τις 50.000 ημερησίως, παρότι τα ποσοστά εμβολιασμού τη χώρα ήταν υψηλά: στους 80 ετών και άνω, ήταν 96,7%, στους 70-79 ήταν 98,2% και στους 60-69 ετών πάνω από 93%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα είναι 74%,78,5% και 74,6%.

Καπραβέλος: «Πέρσι ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα και άλλαξε όλα τα δεδομένα»

Αυτό που ανησυχεί τους γιατρούς είναι η εξέλιξη της νόσου και το πώς θα συμπεριφερθεί μετά από μία ύφεση, όταν θα επικρατεί η χαλάρωση και δεν θα υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία. Αυτό τονίζει ο Νίκος Καπραβέλος, συντονιστής- διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου, που τάσσεται υπέρ της διατήρησης των μέτρων για τους κρίσιμους μήνες που διανύουμε μέχρι το καλοκαίρι, και επιμένει στην ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος. «Αυτό πάθαμε με την χαλάρωση πέρσι την άνοιξη και το καλοκαίρι. Δεν είχαμε εκτιμήσει την δυναμική της πανδημίας και ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα και άλλαξε όλα τα δεδομένα» τονίζει στην Parallaxi.

«Το έργο το έχω ξαναδεί, είμαστε σε νέα φάση έξαρσης της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Θέλει πολύ προσοχή και τώρα, διότι και στο πρώτο κύμα και στο τρίτο κύμα, Μάρτη και Απρίλη, είχαμε την ίδια συμπεριφορά του ιού. Δηλαδή έχουμε μία περίοδο ύφεσης και μετά ήρθε η έξαρση. Μετά τον Μάιο θα έχουμε ύφεση αλλά θα εξαρτηθεί από την δυναμική της πανδημίας», τονίζει και εξηγεί ότι «η Όμικρον 2 δεν είναι αθώα, ειδικά για τους ανεμβολίαστους».

Για όσους έχουν κάνει και την τρίτη δόση επισημαίνει ότι είναι προστατευμένοι κατά 50% από την μόλυνση και κατά 90% από τη νόσηση, αλλά τα ήπια συμπτώματα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγούν στον εφησυχασμό. «Υπάρχει φθίνουσα ανοσία, το τρίτο εμβόλιο δεν αρκεί, σιγά – σιγά εξασθενεί, βλέπω μέσα το νοσοκομείο πολίτες και με τις τρεις δόσεις να μολύνονται. Στις μονάδες μας στο νοσοκομείο, βλέπω αρκετά κρούσματα κλινήρεις με συμπτωματολογία και έχουν κάνει την τρίτη δόση. Μπαίνει επί τάπητος το θέμα για την τέταρτη δόση, διότι όπως φαίνεται, οι παραλλαγές του ιού παρακάμπτουν την φυσική και τεχνική ανοσία», τονίζει και σημειώνει πως «υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν πριν πάμε να χαλαρώσουμε, ώστε να μη ξαναζήσουμε τον εφιάλτη των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας, όταν δεν είχαμε κλίνες για κανένα ασθενή. Και είναι σκέτη φρίκη να χάνονται άνθρωποι άδικα».

Όπως σημειώνει, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός αυτή την περίοδο ειδικά το Πάσχα, διότι η Όμικρον 2 είναι υπερμεταδοτική και έχει καλύψει την Όμικρον. «Μάσκες παντού όπου υπάρχει συνωστισμός, στα μαγαζιά, στα γήπεδα, στις εκκλησίες και επίταση του προγράμματος εμβολιασμού. Είναι αντιφατικό να μιλάμε για χαλάρωση και άρση των μέτρων, είναι πολύ επικίνδυνο και υψηλού ρίσκου», τονίζει και επισημαίνει ότι το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί διότι έχει σηκώσει όλο το βάρος της πανδημίας. Σχολιάζει δε πως η κυβέρνηση δεν υπογράφει σε ΦΕΚ, τις ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας των ΜΕΘ, διότι θα ήταν «μία δήλωση αδυναμίας να λειτουργήσουμε τις μονάδες που έχουν φτιαχτεί. Αν υπάρξει ΦΕΚ θα δούμε ότι ελάχιστες λειτουργούν κανονικά και θα πρέπει να τις στελεχώσουν». Σχετικά δε με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αναφέρει ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες στο ΕΣΥ, ώστε να μην έχουν υποστεί την οικονομική ανέχεια τόσων μηνών.

meth2.jpg

Κυδώνα: Η Όμικρον 2, επιφέρει έξαρση των παθολογικών προβλημάτων

Στην αλλαγή της συμπεριφοράς του ιού και στα νέα δεδομένα της πανδημίας, αναφέρεται και η Χριστίνα Κυδώνα, γιατρός εντατικολόγος στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, τονίζοντας πως «άλλη η συζήτηση τώρα και άλλη τον Νοέμβριο».

Όπως αναφέρει, στις εφημερίες το τελευταίο διάστημα, υπάρχει μία σαφής αύξηση των εισαγωγών covid, εκ των οποίων οι μισές σχεδόν είναι άνθρωποι που έχουν κάνει όλα τα εμβόλια. «Έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού, πλέον πιάνει και τους εμβολιασμένους», τονίζει και σημειώνει πως «σήμερα που μέτρησα την πτέρυγα μου είναι μισοί – μισοί».

Σημειώνει πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη που επικρατεί, η Όμικρον 2, προκαλεί, κατά βάση, ένα σύμπτωμα γρίπης αλλά είναι επικίνδυνη για τις ευπαθείς ομάδες καθώς επιφέρει έξαρση των παθολογικών προβλημάτων, ενώ δεν προκαλεί σε μεγάλο βαθμό αναπνευστική ανεπάρκεια και γι αυτό δεν υπάρχουν πολλοί διασωληνωμένοι.

Σχετικά με τα μέτρα, επίσης, είναι κατηγορηματική τονίζοντας πως πρέπει να διατηρηθούν τα βασικά, με μάσκες παντού, ιδίως στους κλειστούς χώρους και εκεί που υπάρχει συνωστισμός. «Θεωρώ ότι η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνεται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους διότι υπάρχει και το θέμα της γρίπης. Η μετάδοση είναι αερογενής και υπάρχει έκρηξη λοιμώξεων και ιώσεων γενικά», τονίζει και επαναλαμβάνει ότι το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση με επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

meth-3.jpg

Κετεκίδης: Στις εντατικές κοντά στο 40% οι εμβολιασμένοι

Στην αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αναφέρεται και ο υγειονομικός, οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης, τονίζοντας πως ακόμα και οι τριπλά εμβολιασμένοι κινδυνεύουν να νοσήσουν.

Όπως αναφέρει, τις τελευταίες ημέρες οι εισαγωγές covid έχουν αυξηθεί κατά 20% λόγω της μεγάλης διασποράς και μετάδοσης του ιού. «Στην δική μας κλινική στο «νοσοκομείο Γεννηματάς», έχουμε σχεδόν πληρότητα», τονίζει και επισημαίνει ότι το θέμα των ελλείψεων στο ΕΣΥ είναι μία ανοιχτή πληγή.

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, σημειώνει πως πλέον έχει αποκτήσει τιμωρητικό χαρακτήρα η αναστολή της εργασίας και αναφέρει ότι στο ΕΣΥ πανελλαδικά υπάρχουν 1000 άτομα, εκ των οποίων 600 γιατροί, που έχουν πάρει απαλλαγή εμβολίου από τις υγειονομικές επιτροπές, γιατί είχαν κάποια επιπλοκή ή υποκείμενο νόσημα και συνεχίζουν να εργάζονται ανεμβολίαστοι. «Αυτοί εργάζονται ανεμβολίαστοι και οι άλλοι όχι. Αυτοί δεν είναι επικίνδυνοι;» αναρωτιέται…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα