Εντείνονται οι επιθέσεις σε εργαζόμενους στην υγεία στον κόσμο
Με ή χωρίς πανδημία, τα πιο επικίνδυνα μέρη για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας είναι συχνά περιοχές συγκρούσεων και πολιτικών αναταραχών.
Δύο νοσοκόμες από τη Νιγηρία δέχτηκαν επίθεση από την οικογένεια ενός ασθενούς, που έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό. Η μία νοσοκόμα υπέστη κάταγμα, ενώ η δεύτερη έπεσε σε κώμα.
Μετά τις επιθέσεις αυτές, νοσοκόμες στο Ομοσπονδιακό Ιατρικό Κέντρο της νοτιοδυτικής πόλης Owo σταμάτησαν τη θεραπεία ασθενών, απαιτώντας από το νοσοκομείο να βελτιώσει την ασφάλεια. Μετά από δύο εβδομάδες επέστρεψαν στη δουλειά με ένοπλους φρουρούς που ήταν τοποθετημένοι όλο το εικοσιτετράωρο.
“Δεν δίνουμε ζωή. Είναι ο Θεός που δίνει ζωή. Εμείς μόνο νοιαζόμαστε και διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις”, δήλωσε ο Francis Ajibola, τοπικός ηγέτης της Εθνικής Ένωσης Νοσηλευτών και Μαιών της Νιγηρίας.
Η επίθεση στη Νιγηρία στις αρχές του περασμένου μήνα ήταν μόνο μία από τις πολλές σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μια νέα έκθεση από το Insecurity Insight με έδρα τη Γενεύη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μπέρκλεϋ εντόπισε περισσότερες από 1.100 απειλές εναντίον εργαζομένων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου 400 από αυτές τις επιθέσεις είχαν να κάνουν με τον κορονοϊό. Το Insecurity Insight ορίζει μια επίθεση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ως οποιαδήποτε σωματική βία ή εκφοβισμό εναντίον εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Γι’ αυτό χρησιμοποιεί διαδικτυακά πρακτορεία ειδήσεων, ανθρωπιστικές ομάδες και δημοσιεύσεις κοινωνικών μέσων για την παρακολούθηση των περιστατικών σε όλο τον κόσμο.
“Οι δουλειές μας στο τμήμα έκτακτης ανάγκης και στα νοσοκομεία έχουν γίνει εκθετικά πιο αγχωτικές και δυσκολότερες”, δήλωσε η Rohini Haar, ιατρός έκτακτης ανάγκης στο Όκλαντ της Καλιφόρνια και ερευνητής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Επαγγελματίες του ιατρικού τομέα από χειρουργούς έως παραϊατρικούς αντιμετωπίζουν από καιρό εκφοβισμό στην εργασία τους. Οι ειδικοί λένε ότι πολλές επιθέσεις βασίζονται στον φόβο ή στην δυσπιστία, καθώς τα μέλη της οικογένειας αντιδρούν στο θάνατο ενός συγγενή. Ο κοροναϊός έχει ενισχύσει αυτές τις εντάσεις.
Η Ligia Kantún εργάστηκε ως νοσοκόμα για 40 χρόνια στο Μεξικό και ποτέ δεν ένιωθε απειλή μέχρι την περασμένη άνοιξη. Καθώς έφευγε από ένα νοσοκομείο τον Απρίλιο, άκουσε κάποιον να φωνάζει τη λέξη «μολυσμένη!». Και κάπως έτσι έριξαν πάνω της έναν καυτό καφέ, πριν καν προλάβει να αντιδράσει.
«Όταν έφτασα στο σπίτι 10 λεπτά αργότερα, η κόρη μου με περίμενε, την αγκάλιασα κλαίγοντας. «Πώς είναι δυνατόν να μου το έχουν κάνει;» είπε στο The Associated Press.
Η Ligia είπε ότι πολλοί άνθρωποι στο Μεξικό την εποχή εκείνη πίστευαν ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας φορούσαν τις ίδιες στολές δημόσια με αυτές που φορούσαν κατά τη θεραπεία ασθενών με κοροναϊό. «Αυτή η άγνοια ήταν που τους έκανε να ενεργούν έτσι», είπε.
Τα πρόσφατα γεγονότα από τη Νιγηρία έως την Ολλανδία, όπου τον Ιανουάριο κάποιοι έβαλαν φωτιά σε ένα διαγνωστικό κέντρο για κορονοϊό (test covid), αποδεικνύουν ότι η απειλή παραμένει.
Ο Haar, γιατρός έκτακτης ανάγκης, δήλωσε πως περίμενε να γιορτάσουν όλοι μαζί οι υγειονομικοί, όταν η πανδημία θα τελειώσει. “Αλλά αυτό δεν συνέβη στην πραγματικότητα, σε πολλά μέρη. Αντιθέτως υπάρχει περισσότερος φόβος, περισσότερη δυσπιστία και οι επιθέσεις αυξήθηκαν παρά μειώθηκαν.”
Πολλές επιθέσεις μπορεί να μην έχουν εντοπιστεί επειδή δεν αναφέρονται ποτέ στην αστυνομία ή στα μέσα ενημέρωσης. Το Insecurity Insight προσπαθούσε να επεκτείνει την παρακολούθησή του καθώς εντοπίστηκαν πλημμύρες επιθέσεων σε χώρες που παραδοσιακά ήταν ασφαλείς για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, δήλωσε η διευθύντρια Christina Wille.
“Νομίζω ότι στις ΗΠΑ οι άνθρωποι εμπιστεύεται περισσότερο τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας”, δήλωσε ο Haar.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Οι νοσοκομειακοί υπάλληλοι στις ΗΠΑ είναι σχεδόν έξι φορές πιο πιθανό να πέσουν θύματα τραυματισμού, σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics, και τον περασμένο μήνα ένας ιατρός βοηθός της Μινεσότα σκοτώθηκε μετά από πυροβολισμό σε μια κλινική από έναν πρώην ασθενή, ο οποίος ήταν δυσαρεστημένος με τη θεραπεία του.
Η παραπληροφόρηση έχει, επίσης, προκαλέσει βία σε ορισμένες περιπτώσεις.
Οι ειδικοί λένε ότι, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι ο στόχος των επιθέσεων, ολόκληρες οι κοινότητες υποφέρουν όταν χάνουν την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, αφού η κλινική που θα δεχθεί την επίθεση θα αναγκαστεί να κλείσει.
Με ή χωρίς πανδημία, τα πιο επικίνδυνα μέρη για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας είναι συχνά περιοχές συγκρούσεων και πολιτικών αναταραχών. Πέρυσι, εκατοντάδες απειλές εντοπίστηκαν στη Συρία, το Αφγανιστάν, την Υεμένη και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Ο Naser Almhawish, συντονιστής επιτήρησης για το δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης της Συρίας, δήλωσε ότι αντιμετώπισε απειλές αρκετές φορές όσο εργαζόταν ως γιατρός στην πόλη Raqqa. Μάλιστα θυμήθηκε την ημέρα του 2012 στο Εθνικό Νοσοκομείο Ar-Raqqa όταν ένοπλοι τον απείλησαν, λέγοντας ότι θα τον σκότωναν αν ο ασθενής πέθανε.
“Απλώς παγώνεις και ξέρεις ότι δουλεύεις και προσπαθείς να σώσεις αυτόν τον τύπο”, είπε. “Αυτό είναι το καθήκον μας. Δεν ρώτησα αν αυτός ο τύπος ήταν στρατιωτικός, πολιτικός ή οτιδήποτε άλλο. Ήταν ένας άνθρωπος που χρειαζόταν βοήθεια.”
Ο Almhawish είπε πως οι επιθέσεις σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης στη Συρία είχαν μειωθεί τον τελευταίο χρόνο.
Η Kantún, η νοσοκόμα στο Μεξικό, είπε ότι επέστρεψε στην εργασία της σχεδόν οκτώ μήνες μετά την επίθεση χωρίς να φοράει δημόσια, τη στολή της. Τώρα, ένα χρόνο μετά την πανδημία, αισθάνεται ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας γίνονται πιο σεβαστοί. Αλλά εξακολουθεί να ανησυχεί.
«Είχα αυτόν τον φόβο να βγω έξω και να βρω το αυτοκίνητό μου γρατσουνισμένο ή το παράθυρο του αυτοκινήτου μου σπασμένο», είπε. «Έχω αυτόν τον φόβο».
Πηγή: medscape.com