Ελλάδα

Έντονη ανησυχία για την κατάσταση στη Σκύδρα – «Βόμβα» Γεωργιάδη για την εστίαση

Όλα τα τελευταία νέα γύρω από τις εξελίξεις με τον κορονοϊό στη χώρα.

Parallaxi
έντονη-ανησυχία-για-την-κατάσταση-στη-657104
Parallaxi

mask

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πέλλα μετά τον εντοπισμό 114 κρουσμάτων κορονοϊού στο Μαυροβούνι Σκύδρας. Όλα τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε εταιρεία κονσερβοποιίας.

Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (114 κρούσματα) σε εταιρεία κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας Νομού Πέλλας, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, αναστέλλεται η λειτουργία της εν λόγω εταιρείας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποδομών και των εγκαταστάσεών της, και κάθε είδους χώρων κύριων και βοηθητικών, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Η ανωτέρω αναστολή λειτουργίας ισχύει για 10 ημέρες από 02-10-2020 και ώρα 12.00 έως 11-10-2020 και ώρα 12.00.

Έκτακτη σύσκεψη και κλειστές λαϊκές αγορές

Σε συνέχεια της σημερινής απόφασης αναστολής λειτουργίας εταιρείας κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας, Π.Ε. Πέλλας, λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου COVID-19 με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, μεταβαίνει εσπευσμένα στην περιοχή, μαζί με την Φλώρα Κοντοπίδου, Διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Ο Γενικός Γραμματέας θα έχει σύσκεψη (16.00) στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, οι Δήμαρχοι της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαχείριση και τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Μετά την εμφάνιση αυξημένων κρουσμάτων μετάδοσης του κορωνοϊού στην περιοχή μας και για λόγους προστασίας κι ασφάλειας της δημόσιας υγείας αναστέλλεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών του Δήμου Σκύδρας από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020. Την απόφαση έλαβε ο αντιδήμαρχος Σκύδρας Γιώργος Σταματέλλος.

Κρούσματα στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

Τρία κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε παιδιά και σε μία εργαζόμενη στο Χαμόγελο του Παιδιού στο σπίτι του Μοσχάτου, όπως ανακοίνωσε στην ΕΡΤ ο επικεφαλής του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλου, στις 27 Σεπτεμβρίου ένας 17χρονος που μένει στην εν λόγω δομή εμφάνισε πυρετό 38,6 και αμέσως τέθηκε σε καραντίνα από το προσωπικό.

Την επόμενη μέρα, μια εργαζόμενη εκτός βάρδιας εμφάνισε και αυτή πυρετό και έμεινε σπίτι της. Στις 30 Σεπτεμβρίου, έγιναν δειγματοληπτικά τεστ σε 17 άτομα και βρέθηκαν τέσσερα θετικά τεστ, που αφορούν σε τρία παιδιά (ανάμεσά τους και ο 17χρονος) και την προαναφερθείσα εργαζόμενη. Ο κ. Γιαννόπουλος κατήγγειλε ότι δεν λήφθηκαν άμεσα μέτρα ιχνηλάτησης των επαφών των θετικών κρουσμάτων. Ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ήρθε να κάνει έλεγχο στα 19 παιδιά της δομής και τους εργαζόμενους και έγιναν τεστ, δεν είναι γνωστό ακόμα αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Λειτουργούν μαγαζιά πίσω από κλειστές πόρτες;

Σε περίπτωση που η αστυνομία δεν το γνωρίζει στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν αρκετά μπαρ και κλαμπ που τις νύχτες, μετά τις 12 που αρχίζει η απαγόρευση, κλείνουν τις πόρτες τους, παριστάνουν τα κλειστά και εντός τους το πάρτι συνεχίζεται. Το βίντεο που ακολουθεί εστάλη από αναγνώστη της parallaxi και είναι τραβηγμένο σήμερα το πρωί στις 6:40 στην περιοχή της Βαλαωρίτου. Πέρα όλων των υπολοίπων, όπως η απίστευτη ηχορύπανση που δεν αφήνει άνθρωπο να κλείσει μάτι όλη νύχτα στη γειτονιά, μπορείτε να αντιληφθείτε τι συμβαίνει εντός του, σε εποχή καραντίνας. Και τι σημαίνει επίσης για τους υπόλοιπους επιχειρηματίες που πειθαρχούν αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Η αστυνομία γνωρίζει κάτι επ’ αυτού;

«Βόμβα» Άδωνι για εστίαση

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείνει στις 10 το βράδυ η εστίαση. Μιλώντας στο Mega ο κ. Γεωργιάδης είπε για την εστίαση και το ενδεχόμενο τα καταστήματα να κλείνουν από τις 10 το βράδυ και όχι στις 12 τα μεσάνυχτα πως «αυτή τη στιγμή δεν είναι επί θύραις αυτό λόγω μέτρο, χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω, αναλόγως της εξελίξεως πανδημίας». Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Ολλανδίας όπου στις 10 κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, και στο Βέλγιο όπου κλείνουν στις 11.

«Όσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό. Άρα κάθε άλλο μέτρο είναι στο τραπέζι». Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε επίσης ότι σαφώς υπάρχει και διαφορά στο να κλείνουν τα καταστήματα τις 22:00 αντί στις 12 το βράδυ. «Όσο νωρίτερα κλείνεις τα κέντρα, τόσο μειώνεις την κοινωνική κινητικότητα. Στόχος των μέτρων είναι να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα», τόνισε. Σχετικά με τη διαχείριση του κορωνοϊού είπε πως γίνεται πληθώρα τεστ κορωνοϊού και πως γίνονται πάνω από 25.000 τεστ ημερησίως.

Νεκρός από το γηροκομείο

Κατέληξε ηλικιωμένος φιλοξενούμενος του γηροκομείου «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα. Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 79χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Το μεσημέρι της Παρασκευής κατέληξε και μία 61χρονη στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στους 396.

Τι θα γίνει με τις λαϊκές αγορές στη Θεσσαλονίκη;

Τη δραστηριοποίηση παραγωγών και πωλητών κατά 50% προτείνει για τις λαϊκές αγορές η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, προκειμένου οι αγορές να λειτουργούν με ασφάλεια και να μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού. Η κ. Πατουλίδου, ύστερα από επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα εμπορίου και καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπολίδη αλλά και με τους δημάρχους των Δήμων της Μητροπολιτικής ενότητας, ζητάει την επανακαθιέρωση του μέτρου της δραστηριοποίησης των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών κατά 50% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να υπάρξει σταθεροποίηση της καλής εικόνας της υγειονομικής κατάστασης της Θεσσαλονίκης. Απευθυνόμενη, άλλωστε, στους φορείς των λαϊκών αγορών τους καλεί να επιδείξουν σύνεση και κατανόηση.

Παράλληλα επισημαίνει ότι αυτή είναι η πιο ρεαλιστική, δίκαιη αλλά και ασφαλής λύση δεδομένου ότι, όπως σχολιάζει, η επέκταση των λαϊκών αγορών έτσι ώστε να διατηρηθεί η απόσταση των τριών μέτρων είναι χωροταξικά ανέφικτη σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη.

Σαρηγιάννης: 2.000 κρούσματα ημερησίως χωρίς μέτρα

Την επικινδυνότητα να ξεφύγει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού επανέλαβε νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση του MEGA ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει καθολική χρήση της μάσκας. Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, «σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός θα κυμαίνεται στα 300+ κάθε μέρα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου».

«Προς το τέλος του Νοεμβρίου θα ανεβούμε στα 400+, ενώ στο τέλος του Δεκεμβρίου στα 600+ μέσο όρο κάθε μέρα» πρόσθεσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως αν υπάρχει συνδυασμός του Covid19, του ιού της γρίπης και του Η1Ν1 τα κρούσματα ημερησίως μπορούν να φτάσουν στις 2.000 κάθε ημέρα. «Το θέμα είναι το είδος των μέτρων που λαμβάνουμε και το αν τα τηρούμε» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας πως το πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο είναι η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους. Αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας των γηροκομείων και των ελέγχων που γίνονται σε αυτά, ο Δημήτρης Καμπανάρος, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ηλικιωμένων σημείωσε πως «το πρωτόκολλο που έχει δοθεί από τον ΕΟΔΥ περιλαμβάνει μέτρα προληπτικά, αλλά και μέτρα διαχείρισης ενός κρούσματος, αν εμφανιστεί σε μια μονάδα».

Μια σημαντική πτυχή του προβλήματος, όπως σημείωσε ο κ. Καμπανάρος έχει να κάνει με το γεγονός πως εδώ και μήνες έχουν γίνει ελάχιστοι έλεγχοι σε αυτές τις μονάδες. «Έχουν γίνει τεστ μία ή δύο φορές από τον Μάιο, όταν στο εξωτερικό γίνονται δύο κάθε μήνα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. «Τα τεστ αυτά είναι υποχρέωση του κράτους, είναι αδύνατον να κάνουμε με δικούς μας πόρους δύο φορές το μήνα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους» πρόσθεσε. «Στις δομές ηλικιωμένων θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί είναι ευαίσθητοι στις ασθένειες και υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Ιταλίας.

Βατόπουλος: Σύντομα χρήση μάσκας παντού

Αρκετά σύντομα θα γίνει υποχρεωτική η μάσκα μέσα κι έξω εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Ήδη έχει χτυπήσει το ‘’καμπανάκι’’, ήδη οι μονάδες αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι. Κάποια στιγμή θα γίνει, και αρκετά σύντομα, η χρήση μάσκας μέσα κι έξω, είναι δική μου εκτίμηση» τόνισε.

Κοτανίδου: Αυτή είναι η πληρότητα στις ΜΕΘ

Η κατάληψη κρεβατιών σε Μονάδες ΜΕΘ στην Αττική υπολογίζεται στο 45- 50%, γνωστοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ η Αναστασία Κοτανίδου Καθηγήτριας Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ. Όλη η υπόλοιπη Ελλάδα είναι πολύ άνετη σε ό,τι αφορά τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, διευκρίνισε η καθηγήτρια, εξηγώντας πως η κατάληψη κλινών εκτός Αττικής, στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπολογίζεται περίπου στο 20%.

Σύμφωνα με την ειδικό, η Αττική δεν βρίσκεται ακόμη σε οριακό σημείο όσον αφορά τα κρεβάτια των ΜΕΘ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε οριακό επίπεδο τα επόμενα εικοσιτετράωρα. «Εάν συνεχίσει η αύξηση των διασωληνωμένων με τους ρυθμούς που βλέπουμε τώρα υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα» είπε χαρακτηριστικά προθέτοντας πως γίνεται εντυούτοις προσπάθεια να ελεγχθεί το ενδεχόμενο, ανοίγοντας ενδεχομένως περισσότερα κρεβάτια για ασθενείς με κορωνοιό. Όσον αφορά τα σενάρια για επιβολή του μέτρου της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους η η κα Κοτανίδου τόνισε πως δεν συζητηθεί μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Η επιτροπή κάνει προτάσεις αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση, τόνισε. Παράλληλα υπογράμμισε πως δεν τίθεται θέμα ανάγκης σκληρότερων μέτρων αλλά πρέπει να αυστηρής και συνειδητοποιημένης συμμόρφωσης στα μέτρα που βρίσκονται εν ισχύ.

Διαβάστε επίσης…

https://parallaximag.gr/epikairotita/acha%ce%90a-ekanan-glenti-arravonon-en-meso-koronoiou-kai-to-plirosan-akriva

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / MEGA / skai.gr / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα