ΕΟΔΥ: «Έκρηξη» κρουσμάτων στους 18-24 – Οι περιοχές που προβληματίζουν
Κατακόρυφη αύξηση των επαναλοιμώξεων
Έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας πραγματοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του οργανισμού Θεοκλής Ζαούτης και οι αντιπρόεδροι Δημήτρη Παρασκευής και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος
Όπως είπε ο κ. Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής παρατηρείται μια συνεχόμενη αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ενώ τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σε περιοχές με τουριστικές ροές όπως στην Αττική, τα νησιά του Ιονίου και Αιγαίου αλλά και στην Κρήτη.
Η πλειοψηφία των κρατών στην ΕΕ αντιμετωπίζει μια άυξηση κρουσμάτων λόγω της επικράτησης των στελεχών Ομικρον 4 – 5 συμπλήρωσε ο Θεοκλής Ζαούτης , ενώ υπάρχει κατακόρυφη αύξηση σε επαναλοιμώξεων.
Ενθαρρυντικό για τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι η αύξηση των νοσηλίων στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και αύξηση του αριθμού των θανάτων.
Όπως είπε, ο πρόεδρος του οργανισμού, όλη η Ευρώπη πλέον είναι στα κόκκινα όσον αφορά την πανδημία, τονίζοντας ότι είναι συνεχής η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις κεντρικές, νότιες και βόρειες χώρες της Ηπείρου.
Όπως παρατήρησε αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των κρουσμάτων στην ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ στις νοσηλείες τα περισσότερα κράτη δεν βρίσκονται στο κόκκινο. Χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους καθηγητές, 150 με 200 χιλιάδες είναι τα ενεργά κρούσματα κορονoϊού στην Ελλάδα. Σχετικά με την αύξηση θανάτων τις τελευταίες ημέρες, οι καθηγητές επισήμαναν ότι πρέπει να αξιολογηθεί σε επίπεδο εβδομάδας, «θεωρούμε πως πρόκειται για μια συγκυρία», υπογράμμισαν.
Προς το παρόν, τόνισαν οι καθηγητές, είμαστε σε αυξητική πορεία. Το πότε θα φτάσουμε στην κορύφωση αυτού του πανδημικού κύματος δεν είναι δεδομένο. Εκτιμάται ότι η πίεση θα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Υπάρχει διαφορετική αλληλεπίδραση του ιού και των ασθενών με αυτή την παραλλαγή. Ο ιός δεν είναι τόσο παθογόνος, όπως με τις προηγούμενες παραλλαγές. Αυτό που μας απασχολεί ως ΕΟΔΥ είναι οι σκληροί δείκτες, σημείωσαν οι καθηγητές.