Νέα ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία – Από 36 ως 120 οι δόσεις
Οι προϋποθέσεις για ένταξη στη ρύθμιση - Ποιοι οι δικαιούχοι
Επανέρχονται οι ρυθμίσεις οφειλών των 72, 100 και 120 δόσεων για τους οφειλέτες που τις έχασαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Επίσης, ανακοινώνεται την Τρίτη 15/2 νέα ειδική ρύθμιση επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών: Πρόκειται για αυτούς που είχαν ρυθμισμένες τις οφειλές τους πριν την ενεργειακή κρίση, μπόρεσαν να τις κρατήσουν ενεργές, αλλά δημιούργησαν νέα χρέη. Αυτά τα χρέη αυτά θα αποπληρωθούν σε 36-72 δόσεις.
Μένει να φανεί αν το μοντέλο της ρύθμισης θα είναι αυτό της περιόδου της πανδημίας covid κατά το οποίο οι 36 δόσεις θα είναι άτοκες, ενώ όσοι επιλέξουν περισσότερες θα είναι έντοκες.
Ρύθμιση οφειλών σε 72, 100 και 120 δόσεις
Προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις (των 72 δόσεων, 100 και 120 δόσεων) θα πρέπει οι οφειλέτες να πληρώσουν εφάπαξ δύο δόσεις και να συνεχίσουν από το σημείο που είχαν μείνει. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης τους. Σήμερα, με χρέη στην Εφορία εμφανίζονται πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) εκ των οποίων 3,8 εκατ. φορολογούμενοι ή 9 στους 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.
Η νέα ειδική ρύθμιση ενδέχεται να ακολουθηθεί το μοντέλο της ρύθμιση των 36-72 δόσεων της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι οι 36 δόσεις θα είναι άτοκες, ενώ όποιος επιλέξεις περισσότερες θα είναι έντοκες. Η ρύθμιση ωστόσο αφορά συνεπείς οφειλέτες που την περίοδο της ενεργειακής κρίσης κράτησαν ζωντανές τις ρυθμίσεις, αλλά δυστυχώς δημιούργησαν νέα χρέη. Τα χρέη αυτά θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 36 έως 72 δόσεις.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης της Δυτικής Μακεδονίας: «Ένα από τα αιτήματα τα οποία μου έθεταν συχνά συμπολίτες μας είναι «τι γίνεται αν έχω χάσει κάποιες δόσεις από μία ρύθμιση των 120 ή των 72 δόσεων, γίνεται αυτές οι ρυθμίσεις με κάποιο τρόπο να αναβιώσουν»; Η απάντηση είναι ναι, ότι θα γίνεται από δω και στο εξής. Θα είναι κι αυτές ανακοινώσεις οι οποίες θα γίνουν από τους αρμόδιους Υπουργούς αύριο.
Καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις θα μπορούν οι συμπολίτες μας να αναβιώσουν παλαιές συμμετοχές τους σε ρυθμίσεις από τις οποίες είχαν βγει και θα περιμένετε αύριο τους αρμόδιους Υπουργούς να κάνουν κάποιες πιο λεπτομερείς εξαγγελίες. Από την άλλη όμως, θέλω να τονίσω ότι δεν αρκεί μόνο η στήριξη στους συμπολίτες μας οι οποίοι δυσκολεύονται και χάνουν δόσεις από ρυθμίσεις. Υπάρχουν και συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν απολύτως συνεπείς και οι οποίοι αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους μετά την πανδημία. Θέλουμε να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς.
Είναι τα θύματα -θα έλεγα- της ενεργειακής κρίσης και να δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις νέες οφειλές τις οποίες δημιούργησαν. Και για αυτό θα υπάρχουν κάποιες εξαγγελίες αύριο, για νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις. Τονίζω, για τους συνεπείς οφειλέτες οι οποίοι δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι είναι συμπληρωματικές παρεμβάσεις σημαντικές στα ζητήματα τα οποία αφορούν συνολικά τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα από αυτή την κυβέρνηση, που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν».
Υπενθυμίζεται ότι και τον Σεπτέμβριο του 2021 δόθηκε η δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων στους φορολογούμενους που επλήγησαν από την πανδημία και τέθηκαν εκτός αυτών των ρυθμίσεων από 1/3/2020 έως και 31/7/2021. Οι δόσεις που δεν είχαν καταβληθεί προστέθηκαν στο τέλος του προγράμματος της ρύθμισης ή των ρυθμίσεων. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η παρούσα κυβέρνηση εντάχθηκαν περισσότερο από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ωστόσο στην πορεία αρκετοί και διάφορους λόγους της απώλεσαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης περί τα 5,3 δισ. ευρώ βρίσκονται σε ρύθμιση και αποπληρώνονται με κάποια από τις ρυθμίσεις που είναι σε ισχύ (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρεών πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 24-28 δόσεις). Συγκεκριμένα, από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος (113 δισ. ευρώ) ποσό 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 4,7%, έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης.
πηγή ieidiseis