Top

Επεισόδια στο Μαυροβούνιο μετά τη σύλληψη των Ορθόδοξων ιερέων

Το Πατριαρχείο Μόσχας ζητά την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Parallaxi
επεισόδια-στο-μαυροβούνιο-μετά-τη-σύλ-596313
Parallaxi
Εικόνες: Στιγμιότυπα Βίντεο Youtube (παρακάτω)

ΛΕΞΕΙΣ: Ειρήνη Λιούμη 

Διαδηλώσεις ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης σε αρκετές πόλεις του Μαυροβουνίου εξαιτίας της σύλληψης του Επισκόπου Ιωαννικίου της Σέρβικης Ορθόδοξης Εκκλησίας και αρκετών ιερέων που ηγήθηκαν μιας θρησκευτικής πομπής εν μέσω απαγόρευσης δημόσιων συγκεντρώσεων στην πόλη Νίσιτς την Τρίτη.

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που απαιτούσαν την απελευθέρωση των Σέρβων ιερέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας που κρατούνται για παραβίαση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω του Covid-19. Βίντεο από τις διαδηλώσεις κατέγραψαν βίαιες σκηνές, που δείχνουν μια ομάδα περίπου δώδεκα αστυνομικών με πλήρη εξοπλισμό να επιτίθενται σε έναν διαδηλωτή με γκλοπ και το πλήθος να προσπαθεί να διαφύγει από τα δακρυγόνα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κατά των διαδηλωτών, ανέφερε ο ιστότοπος του In4s, ενώ ανάμεσα στους δεκάδες τραυματίες ήταν κι ένα επτάχρονο παιδί, το οποίο φέρεται να τραυματίστηκε καθώς η αστυνομία διέλυσε το πλήθος στην Πλιέβλια.

Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι οι συλλήψεις ήταν μέρος της ευρύτερης απόπειρας καταστολής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς πίσω από την φαινομενικά υγειονομική εκκλησιαστική αντιπαράθεση κρύβεται η προσπάθεια της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να επιβάλει πλήρη έλεγχο στην τοπική Εκκλησία, η οποία υπάγεται στην κανονική Σερβική Εκκλησία.

Περίπου 60 άτομα συνελήφθησαν από την “άνευ λόγου επίθεση κατά των αστυνομικών”, ανέφερε η δήλωση. Ορισμένες από τις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα, όπου έγιναν επίσης προσπάθειες οργάνωσης διαμαρτυριών.

Σε κοινό ανακοινωθέν, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς και ο Πατριάρχης Σερβίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση κι απηύθυναν έκκληση για την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Ειδική δήλωση έκανε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, κάνοντας αναφορά “για την εξευτελιστική αντιμετώπιση των ορθοδόξων κληρικών” από την αστυνομία του Μαυροβουνίου.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανησυχεί βαθύτατα εξαιτίας της ειδήσεως για την τριήμερη σύλληψη από την αστυνομία του Μαυροβουνίου του Επισκόπου Μπουντιμιλιάν και Νίκσιτς Ιωαννικίου και των επτά κληρικών του Ιερού Καθεδρικού Ναού Νίκσιτς, καθώς και εξαιτίας των πληροφοριών που φθάνουν για την εξευτελιστική αντιμετώπιση των ορθοδόξων κληρικών» – τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε ακόμη: “Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας Σερβίας, το Επισκοπικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου απηύθυναν έκκληση για την τάχιστη αποφυλάκιση των κρατουμένων. Υποστηρίζουμε αμέριστα την έκκληση αυτή, όπως και την έκκληση για εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των Αρχών του Μαυροβουνίου και της εκκλησιαστικής ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη χώρα”.

“Μόνον ένας τέτοιος διάλογος μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης και ομόνοιας στην κοινωνία, που διαταράχθηκαν από ολόκληρη σειρά εκδηλώσεων μη φιλικής αντιμετωπίσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας. Αρκεί να υπενθυμίσουμε για τη ψήφιση στο τέλος του περασμένου έτους του νόμου «Περί ελευθερίας του θρησκεύεσθαι και των πεποιθήσεων και της νομικής καταστάσεως των θρησκευτικών κοινοτήτων», ο οποίος καθιερώνει αδιαμφισβήτητες διακρίσεις και αμέσως αξιολογήθηκε δεόντως από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Πατριαρχικό και Συνοδικό Μήνυμα σχετικά με την κατάσταση στο Μαυροβούνιο” – τονίζει κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα