Επελαύνει η Όμικρον 2 – Θα ανέβουν και τα κρούσματα της γρίπης

Ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν είχε καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα γρίπης.

Parallaxi
επελαύνει-η-όμικρον-2-θα-ανέβουν-και-τ-906648
Parallaxi

Σε ανοδική πορεία αλλά όχι με την ίδια δυναμική, βρίσκονται στη χώρα μας η επιδημία κορονοιού με τη μετάλλαξη Omicron 2, και η επιδημία εποχικής γρίπης.

Οι ειδικοί δηλώνουν αισιόδοξοι για την παράλληλη πλην ελεγχόμενη πορεία των δύο ιών, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τόσο για κορονοιό όσο και για γρίπη συγκρατεί τα σοβαρά κρούσματα και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία.

Η άνοδος του κορονοιού οφείλεται κυρίως στην επικράτηση της Omicron 2 που εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το 50% και σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Κρήτη, ανέρχεται μέχρι και στο 60%. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, το ποσοστό αυτό στην επικράτεια ανερχόταν στο 24% από το 11% δύο εβδομάδες πριν. Τα νέα κρούσματα καθημερινά ξεπερνούν τα 23.000, καταγράφοντας αύξηση κατά 37% μέσα σε μία εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, ήπια ανοδική τάση διαπιστώνουν οι ειδικοί και στην επιδημία εποχικής γρίπης. Χθες στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρθηκαν 10 νέα περιστατικά γρίπης, τα οποία προστέθηκαν σε άλλα επτά που είχαν καταγραφεί το περασμένο διάστημα. Όλα υπότυποποιήθηκαν και ανήκουν στον υπότυπο Α (Η3Η2).

«Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση. Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη” αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ. Μάλιστα, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ αναμένουν τις επόμενες ημέρες αυξημένη δραστηριότητα των ιών της εποχικής γρίπης, σε ευθεία αντίθεση με ο,τι ίσχυε κατά τον Μάρτιο τα περασμένα έτη. Υπενθυμίζεται πως η εποχική γρίπη εμφανίζεται συνήθως κάθε Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου -Μαρτίου. Κατά την περίοδο 2020 – 2021 και 2021-2022 δεν είχε καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα γρίπης. Ο εφετινός Μάρτιος θα χαρακτηριστεί από την όψιμη εμφάνιση της επιδημίας γρίπης.

Ο αργός αλλά σταθερός ρυθμός αποσυμπίεσης του συστήματος υγείας είναι πλέον εμφανής στους διασωληνωμένους ασθενείς. Χρειάστηκαν δυο εβδομάδες για να μειωθούν οι συγκεκριμένοι ασθενείς κατά περίπου 50, φτάνοντας στους 348 και σπάζοντας το φράγμα των 350 ασθενών. Ένα μήνα πριν, ο αριθμός των διασωληνωμένων είχε μειωθεί από τους 605 στους 551 σε διάστημα περίπου μιας βδομάδας, από την 28/1 εώς τις 6/2.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των διασωληνωμένων σε ποσοστό 64,1% είναι άνω των 60, επιβεβαιώνοντας ότι πλέον πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό είναι οι ηλικιωμένοι με συννοσηρότητα.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα