Επί κοντώ: Ο «εξωγήινος» Ντουπλάντις και η συγκινητική αναφορά του στο Καραλή

Κατάρριψη παγκόσμιου ρεκόρ πραγματοποίησε ο Σουηδός Αρμάντ Ντουπλάντις με 6.25 μ. στο άλμα επί κοντό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Parallaxi
επί-κοντώ-ο-εξωγήινος-ντουπλάντις-κ-1198505
Parallaxi

Δεν είναι απλός αθλητής, είναι φαινόμενο… Ιστορία έγραψε ο Σουηδός επικοντιστής Αρμάντ Ντουπλάντις στο Παρίσι, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ, με το διαστημικό 6.25 μ. !

Ο επί δύο φορές Χρυσός Ολυμπιονίκης ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του στα 6.24 μ. στη Σιαμέν, τον Απρίλιο του 2024, σημειώνοντας πρωτοφανές άλμα.

Ο Ντουπλάντις από μικρή ηλικία θεωρούνταν ένα παιδί “θαύμα” με τεράστιες προοπτικές και λαμπρό μέλλον στο χώρο του αθλητισμού. Γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1999 και έχει καταγωγή από Σουηδία και Αμερική.
Η “άρνηση” για κάτι λιγότερο από τα 6 μέτρα

Έχει σημειώσει απανωτά παγκόσμια ρεκόρ στο αγώνισμα: με 6,23 μ., στις 18 Σεπτεμβρίου 2023 στο All Star Perche, προηγούμενα με 6,21 μ. στο Όρεγκον στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022. Παγκόσμια ρεκόρ σημείωσε και στον κλειστό στίβο, όπως αυτό από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι με 6,20 μ. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2020 στο Golden Gala στη Ρώμη είχε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ ανοικτού στίβου με 6,15 μ., που κατείχε ο φημισμένος Ουκρανός Ολυμπιονίκης Σεργκέι Μπούμπκα από το 1994 με 6,14 μ.

Ο ίδιος κατείχε και το προηγούμενο ρεκόρ στα 6 μ. και 18 εκ. (μίτινγκ στίβου στη Γλασκώβη, 15 Φεβρουαρίου 2020), ενώ το πρώτο του το πέτυχε λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 8 Φεβρουαρίου 2020 σε συνάντηση κλειστού στίβου στο Τορούν, στη Πολωνία. Έχει στην κατοχή του ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα κάτω των 20 ετών. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 2018 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ με επίδοση 6,05 μ, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ κάτω των 20. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του 2022 επανέλαβε την επιτυχία του με νέο ρεκόρ αγώνων (6,06 μέτρα).

Ένας ακόμα τίτλος παγκόσμιου πρωταθλητή ήρθε το 2023 στη διοργάνωση της Βουδαπέστης, που σε συνδυασμό με το παγκόσμιο ρεκόρ των 6,23 μέτρων του χάρισαν τη διάκριση του αθλητή της χρονιάς στα αγωνίσματα γηπέδου της World Athletics.

Η αναφορά στον Manolo

Λίγο μετά την κατάκτηση του Χρυσού μεταλλίου το βράδυ της Δευτέρας (5/8), ο Ντουπλάντις, πάνω στο «μεθύσι» της κατάκτησης του χρυσού και του παγκοσμίου ρεκόρ, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στον Έλληνα, Εμμανουήλ Καραλή!
Manolo is the man! “. “Είναι αδερφός μου και ένας σπουδαίος αθλητής. Είμαστε πάρα πολλά χρόνια “αντίπαλοι”, τον σέβομαι απεριόριστα και χαίρομαι πάρα πολύ που κατέκτησε το μετάλλιο. Είναι φανταστικό να είσαι σε τέτοιο επίπεδο μαζί με τον Μανόλο, γιατί ήταν το πιο σημαντικό κομμάτι μου όταν ήμασταν παιδιά, εκεί στα 15 με 16. Πιέζαμε ο ένας τον άλλο πολύ σκληρά, ήταν ο καλύτερος μου εχθρός πολλές φορές. Αυτός με βοήθησε και με πίεσε για να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα. Αυτοί οι δύο τύποι (εννοώντας και τον Αμερικανό Κέντρικς) με έκαναν να φτάσω εδώ και να κάνω αυτά τα πράγματα και είμαι πολύ ευγνώμων για αυτό», εξομολογήθηκε.

Ο Εμμανουήλ δήλωσε με τη σειρά του, πως δεν βλέπει τον Αρμάντ ως ανταγωνιστή, αντιθέτως θεωρεί ότι “του χρωστάει πολλά”, όπως ανέφερε ο ίδιος. «Είναι ένας αθλητής που από τριών χρονών κάνει επί κοντό, έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία όλων των επικοντιστών, είναι θρύλος στο αγώνισμα αλλά και φίλος μου και χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω τους συναθλητές μου να πηδάνε ψηλά. Μου δίνει κίνητρο για να πηδάω ψηλά. Για παράδειγμα τα έξι μέτρα τα έχει κάνει στο μυαλό μου να είναι εύκολα, ακόμα και τα 6.10», συνέχισε.

ΠΗΓΕΣ :

tovima.gr

Άρμαντ Ντουπλάντις – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα