Ελλάδα

Επιχείρηση εκκένωσης του Θεάτρου «Εμπρός» από την ΕΛ.ΑΣ

Έκκληση από το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός προς τον κόσμο για να μεταφερθούν τα έπιπλα και ο εξοπλισμός του χώρου πριν το σφράγισμα του - Σφοδρές αντιδράσεις στα social media.

Parallaxi
επιχείρηση-εκκένωσης-του-θεάτρου-εμ-761560
Parallaxi
Εικόνα: embros.gr

Επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιείται από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, στον αυτοδιαχειριζόμενο θεατρικό χώρο που έχει καταληφθεί και λειτουργεί ως χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων εδώ και δέκα χρόνια.

Από τα ξημερώματα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο «Εμπρός» στου Ψυρρή.

Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930, το ιστορικό (κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1989) κτίριο του Εμπρός λειτούργησε αρχικά ως τυπογραφείο της ομώνυμης εφημερίδας και από το 1988 εώς το 2007 ως στέγη του Θεατρικού Οργανισμού «Μορφές» και στη συνέχεια της Εταιρείας Θεάτρου «Εμπρός».

Το κτίριο από το 2006 είχε εγκαταλειφθεί και ήταν κλειστό μέχρι που το 2011 με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών «Κίνηση Μαβίλη» έγινε κατάληψη και άρχισε να λειτουργεί ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος.

Στο παρελθόν είχαν γίνει δυο απόπειρες της αστυνομίας να σφραγίσει το θέατρο και τελικά τη λειτουργία και διαχείρισή του είχε αναλάβει ανοικτή συνέλευση στην οποία μπορούσε να συμμετάσχει όποιος το επιθυμούσε.

Το κτίριο έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ από το Σεπτέμβριο του 2013 οπότε και σφραγίστηκε κατόπιν αιτήματός του ίδιου του ταμείου. Ο αυτοδειχειριζόμενος πολιτιστικό χώρος άνοιξε και πάλι ένα μήνα μετά.

Υπενθυμίζεται ότι το θέατρο «Εμπρός» είχε δεχθεί το 2018 από ομάδα 80 ακροδεξιών που επιχείρησαν να μπουν στο χώρο και να προκαλέσουν ζημιές ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής.

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός γεννήθηκε μέσα από τα όνειρα και τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων που πήραν μέρος στα κοινωνικά κινήματα της εποχής μας. Είναι ένας ανοιχτός, δημόσιος κατειλημμένος χώρος με διεθνή απήχηση, ελεύθερη πρόσβαση για πάνω από 1000 επισκέπτες την εβδομάδα και ένα καθημερινό, πολύμορφο πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές.

Από το 2011, εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν αφιλοκερδώς και με ελεύθερη είσοδο 400 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2000 παραστάσεις. Έγιναν συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης.

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός κάνει έκκληση σε κόσμο να βοηθήσει για να μεταφερθούν τα έπιπλα και ο εξοπλισμός του χώρου πριν χτιστούν με τσιμέντο τα παράθυρα και οι πόρτες του.

Αντίδραση Βαρουφάκη

Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την εκκένωση του Θεάτρου Εμπρός από την Αστυνομία, κατηγορεί με δήλωσή του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Στη δήλωσή του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει: «Η κατάληψη και επαναλειτουργία του Θεάτρου Εμπρός ήταν από τις πρώτες ελπιδοφόρες αντιδράσεις των καλλιτεχνών στην καταστροφή των Μνημονίων. Οι παραστάσεις που έστησαν στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο ήταν αντίδοτο στον πολιτισμικό μαρασμό. Τα ΜΑΤ του Χρυσοχοΐδη δεν το συγχώρεσαν αυτό!»

*πληροφορίες: ΑΠΕ / culturenow.gr / ΑΥΓΗ / OPEN

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα