Ο επικεφαλής της νεοσύστατης Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας

Τον ‘Αγγελο Μπίνη, ένα πρόσωπο που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα θέματα της καταπολέμησης της διαφθοράς, προτείνει η κυβέρνηση για τη θέση του επικεφαλής της νεοσύστατης Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας. Ο κ. Μπίνης είναι δημόσιος υπάλληλος, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Έχοντας υπηρετήσει αρχικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο Σώμα […]

Parallaxi
ο-επικεφαλής-της-νεοσύστατης-ενιαίας-480977
Parallaxi

Τον ‘Αγγελο Μπίνη, ένα πρόσωπο που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα θέματα της καταπολέμησης της διαφθοράς, προτείνει η κυβέρνηση για τη θέση του επικεφαλής της νεοσύστατης Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας.

Ο κ. Μπίνης είναι δημόσιος υπάλληλος, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Έχοντας υπηρετήσει αρχικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, από τον Σεπτέμβριο του 2015 εργάζεται, κατόπιν διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, ως σύμβουλος-αναλυτής σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στον Ο.Ο.Σ.Α.

Σημειώνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η Ενιαία Αρχή Διαφάνειας «αποτελεί μια καινοτομία που θεσπίστηκε με το νόμο για το Επιτελικό Κράτος, και για πρώτη φορά μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες των ελεγκτικών σωμάτων της δημόσιας διοίκησης σε μια ανεξάρτητη αρχή. Τόσο με τη μεταφορά των ελεγκτικών αρχών σε μια ανεξάρτητη αρχή, όσο και με την πρόταση για την στελέχωση της Αρχής αυτής με έναν τεχνοκράτη του Δημόσιου Τομέα χωρίς κομματικό παρελθόν, δείχνει την απόλυτη προσήλωση της Κυβέρνησης στην ουσιαστική θεσμική και επιχειρησιακή απο-πολιτικοποίηση του ελέγχου της διαφθοράς».

Ακολουθεί το βιογραφικό του Άγγελου Μπίνη:

Ο ‘Αγγελος Μπίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (LL.M.) από το Πανεπιστήμιο του Bristol (Η.Β.).

Υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα διατριβής:

«Εσωτερικός έλεγχος στον δημόσιο τομέα και δημοκρατική λογοδοσία». Το 2001 προσελήφθη, μετά από γραπτό διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π., στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Το διάστημα 2004-2006 φοίτησε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Το διάστημα 2006-2014 υπηρέτησε ως ελεγκτής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (αρχικά ως Βοηθός Επιθεωρητής-Ελεγκτής, στη συνέχεια ως Επιθεωρητής-Ελεγκτής και τέλος ως Προϊστάμενος Επιθεωρητής).

Τον Μάρτιο του 2014 αποσπάστηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), όπου υπηρέτησε μέχρι και τον Αύγουστο του 2015.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 εργάζεται, κατόπιν διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, ως Σύμβουλος-Αναλυτής (Portfolio/Project Manager) σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στον Ο.Ο.Σ.Α., στη Διεύθυνση Δημόσιας Διακυβέρνησης, Μονάδα Ακεραιότητας του Δημόσιου Τομέα.

Ως επικεφαλής ή ως μέλος ομάδας έργου έχει συμμετάσχει σε αποστολές του Ο.Ο.Σ.Α στην Ευρώπη (Σλοβακία, Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα), στη Λατινική Αμερική (Μεξικό, Περού, Κολομβία, Αργεντινή, Χιλή, Βραζιλία), στη Βόρεια Αφρική & Μέση Ανατολή (Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία, Αίγυπτος, Λίβανος, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ομάν) και στην Ασία (Καζακστάν, Ταϊλάνδη, Ινδονησία).

Από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2018 ήταν ο Επικεφαλής του Γραφείου της Μονάδας Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ο.Ο.Σ.Α. στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενός εμβληματικού έργου τεχνικής βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εφαρμογή της σχετικής εθνικής στρατηγικής σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και τους βασικούς ελεγκτικούς φορείς του δημοσίου.

Είναι ο κύριος συντάκτης (lead author) ή έχει συντάξει από κοινού (co-author) με άλλους διεθνείς εμπειρογνώμονες περισσότερες από 25 δημοσιεύσεις (reviews, reports, manuals) του Ο.Ο.Σ.Α. για θέματα διαφάνειας, ακεραιότητας, εσωτερικού ελέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, ενώ κάποιες από αυτές τις δημοσιεύσεις έχουν μεταφραστεί στην ισπανική και την αραβική γλώσσα.

Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα δημοσίων συμβάσεων, Ο.Τ.Α, υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, κρατικών πλαισίων για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, εταιρικής διακυβέρνησης, μεταρρύθμισης δημόσιου τομέα, διοίκησης και αξιολόγησης δημόσιων οργανισμών.

Έχει συνεργαστεί με διεθνείς φορείς όπως οι: Council of Europe, GRECO, UNODC,UNDP, FATF, Arab Anti-Corruption and Integrity Network/ACINET, World Bank, IMF, GIZ, US Department of State, USAID, Fundación Internacional Y Para Iberoamérica De Admón Y Políticas Públicas/FIIAPP, UK Foreign Officeκ.ά.

Είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών και της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Ερευνητών της Απάτης και κάτοχος των επαγγελματικών πιστοποιήσεων Certified Government Auditing Professional (CGAP) από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (IIA USA) και Certified Fraud Examiner (CFE) από την Ένωση Πιστοποιημένων Ερευνητών της Απάτης (ACFE USA).

Γνωρίζει άριστα την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα και έχει βασική γνώση της γερμανικής και της ισπανικής γλώσσας.

Κυβ. πηγές: Οι επιλογές για την Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδεικνύουν την επιλογή για πλήρη ανεξαρτητοποίηση

Για την επιτροπή Ανταγωνισμού κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως «τα πρόσωπα που επέλεξε η κυβέρνηση για τη στελέχωση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού αποδεικνύουν την επιλογή της για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση αλλά και την αναβάθμισή της. Πιο συγκεκριμένα, τα βιογραφικά του Ιωάννη Λιανού, της Καλλιόπης Μπενετάτου, της Μαρίας Ιωαννίδου και της Μαρίας – Ιωάννας Ράντου δίνουν την απάντησή τους σε όλους όσοι έσπευσαν να αποδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου προθέσεις χειραγώγησης της Ανεξάρτητης Αρχής».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως «μόνο μια απλή σύγκριση με τα βιογραφικά εκείνων που τοποθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει προσηλωμένος στις αρχές της αξιοκρατίας της Δημόσιας Διοίκησης, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε πλήρως κομματικοποιήσει την Ανεξάρτητη Αρχή.

Το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την Βασιλική Θάνου, την οποία ακόμη και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει, είναι ο καθηγητής στο Λονδίνο Ιωάννης Λιανός με τεράστιο κύρος σε όλη την ΕΕ στα θέματα ανταγωνισμού και προκρίνεται ως το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για τη συγκεκριμένη θέση. ‘Αλλωστε, αυτό είναι το μήνυμα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης της χώρας να εκπέμψει, πως οι θέσεις στον κρατικό μηχανισμό θα στελεχώνονται από τα πρόσωπα εκείνα που έχουν στη φαρέτρα τους όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τους καθιστούν ως το πλέον πλέον κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Θάνου, πρώην επικεφαλής δικαστής του Αρείου Πάγου, διορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 3 Ιανουαρίου 2019, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις καθώς φάνηκε ότι εμπλεκόταν πολύ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να είναι σε θέση να επιτελεί τα καθήκοντά της ανεξάρτητα και αμερόληπτα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει όντως διορίσει την κυρία Θάνου σε μια σειρά σημαντικών θέσεων από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία το 2015, προκαλώντας κάθε φορά έντονη κριτική ως προς τις περιστάσεις που οδήγησαν τελικώς στην επιλογή της».

Για τη θέση της αντιπροέδρου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρότεινε τη διδάκτορα Καλλιόπη Μπενετάτου, η οποία έχει δεκαετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και είχε χειριστεί με επιτυχία τη μεγάλη υπόθεση με το καρτέλ των εργολάβων. Με την επιλογή της κυρίας Μπενετάτου, το Μ. Μαξίμου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «έδειξε και την εμπιστοσύνη που έχει στα στελέχη που βρίσκονται μέσα στην Επιτροπή, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που και στη θέση της Αντιπροέδρου είχε τοποθετήσει ένα ακόμη σκληρό κομματικό στέλεχος, την ‘Αννα Νάκου, στενή συνεργάτιδα του Νίκου Παππά. Η πολιτικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σταμάτησε μόνο στους επικεφαλής, αλλά προχώρησε και στις ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού: σε μία θέση Γενικού Διευθυντή και δύο θέσεις Διευθυντών (σε σύνολο τεσσάρων). Συγκεκριμένα, τουλάχιστον δύο από τα διορισθέντα πρόσωπα ήταν τοποθετημένα μέχρι πρόσφατα ως σύμβουλοι υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων ανώτατων στελεχών αυτής».

Ακολουθούν τα βιογραφικά:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΑΝΟΣ

Ο κύριος Ιωάννης Λιανός είναι Καθηγητής Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), Διευθύνων στο Κέντρο Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του UCL, Εκτελεστικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Δικαίου Ανταγωνισμού και Οικονομικών Jevons του UCL και Συνδιευθυντής στο Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου. Επίσης είναι εκλεγμένος στην Έδρα Vincent Wright, Sciences PO στο Παρίσι και Ακαδημαϊκός Διευθύνων στο διεθνές δίκτυο BRICS που αφορά το Δίκαιο του Ανταγωνισμού και των Οικονομικών.

Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια του Στρασβούργου και της Νέας Υόρκης. Απέκτησε το διδακτορικό του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Έχει διατελέσει συνεργάτης ερευνητής στη Νομική Σχολή του Yale, Επισκέπτης Καθηγητής σε διεθνή Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια όπως στο PARIS II του Στρασβούργου, του Hong Kong, της Χιλής κλπ, ενώ είναι μέλος διεθνών συμβουλευτικών επιτροπών σε Ερευνητικά Ινστιτούτα όπως Antitrust Ινστιτούτο, Ινστιτούτο George Mason περί Παγκοσμίου Antitrust, ΗΠΑ, Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο, Ινστιτούτο Μελετών περί Καταναλωτισμού και Antitrust, ΗΠΑ και άλλα.

Επίσης είναι εκδότης, συνεκδότης και μέλος συντακτικών επιτροπών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 120 επιστημονικά συνέδρια, ενώ το συγγραφικό έργο σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά είναι πλούσιο. Είναι κάτοχος σημαντικού αριθμού υποτροφιών και βραβείων από διεθνείς οργανισμούς, ενώ η έρευνά του έχει τύχει χρηματοδότησης από ανταγωνιστικούς φορείς και προγράμματα.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΥ

Η κυρία Καλλιόπη Μπενετάτου είναι Πτυχιούχος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες και Διδάκτωρ υπό αναγόρευση στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει δεκαετή εργασιακή θητεία (2009-2019) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αρχικά ως Προϊσταμένη και κατόπιν ως Δ/ντρια της Α’ Δ/νσης Οικονομικής Τεκμηρίωσης και σήμερα ως Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προώθησης Ανταγωνισμού. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη σύνταξη νομοθετικών ρυθμίσεων, την ερμηνεία ιδιωτικών και δημοσίων συμβάσεων, τη διαμόρφωση πολιτικών στο πλαίσιο ευρωπαϊκών θεσμών. Με εξειδίκευση στα Οικονομικά του Ανταγωνισμού χαρακτηρίζεται από οργανωτικές, διοικητικές, συντονιστικές, αλλά και διαπραγματευτικές ικανότητες.

Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με δημοσιεύσεις στο πεδίο του Δικαίου Ανταγωνισμού. Έχει διατελέσει ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών Κ-NET, καθώς επίσης και Budgeting & Reporting Manager Ομίλου Γρ, Σαράντης Α.Β.Ε.Ε. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Η κυρία Μαρία Ιωαννίδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, στο Πανεπιστήμιο Queen Mary University του Λονδίνου. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου συνέχισε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Αστικό Δίκαιο. Ακολούθησαν σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Magister Juris (MJur), Master of Philosophy (MPhil) και Διδακτορικός Τίτλος στο Δίκαιο Ανταγωνισμού. Έχει διατελέσει Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, στην ΑΣΟEΕ, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Σουηδίας, ενώ είναι μέλος διεθνών επιστημονικών επιτροπών όπως Competition Law Scholars Forum (CLaSF), Academic Society for Competition Law (ASCOLA), European Law Institute (ELI), Competition Law Scholars Forum (CLaSF).

Είναι εκδότρια, συνεκδότρια και μέλος συντακτικών επιτροπών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως Journal of Antitrust Enforcement, Journal of World Competition Law and Economics Review. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια, διαβουλεύσεις και επιστημονικές μελέτης, διαθέτοντας παράλληλα πλούσιο συγγραφικό έργο σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, είναι κάτοχος υποτροφιών από Ελληνικούς Ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Λεβέντη και το ΙΚΥ.

ΜΑΡΙΑ – ΙΩΑΝΝΑ ΡΑΝΤΟΥ

Η κυρία Μαρία – Ιωάννα Ράντου είναι Ειδική Νομική Σύμβουλος (Single Resolution Expert) του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, που αποτελεί το κεντρικό όργανο της Τραπεζιτικής Ένωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε συνεργάτης της Διεθνούς Δικηγορικής Εταιρείας Bird & Bird στις Βρυξέλλες, στους τομείς του Δικαίου του Ανταγωνισμού και της Ε.Ε. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Από το 2005 είναι μέλος της Συντακτικής Ομάδας του νομικού περιοδικού World Competition Law and Economics Review και έχει συμμετάσχει σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια, έχοντας παράλληλα δημοσιεύσεις στο πεδίο του Δικαίου του Ανταγωνισμού σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα