O επίλογος της Δευτέρας
Από τη Χρυσή Αυγή στο δημοτικό συμβούλιο μέχρι την οργανωμένη εξαθλίωση των εργαζομένων. Η ψαριά της Δευτέρας.
Τσαγκαροδευτέρα σήμερα κι αφού δεν «έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μας» με τη συννεφιά και την υγρασία, λέω προς το μεσημέρι: «Καλά είμαστε. Ήσυχα τα πράγματα».
Εσύ είσαι που το λες; Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων έβγαλε ανακοίνωση που υποστηρίζει πως «Είναι βέβηλη σκέψη ότι κολλάει ο Κορονοϊός με τη Θεία Κοινωνία». Μάλιστα οι θεολόγοι καταλογίζουν στους γιατρούς θράσος «γιατί πολεμούν το θεοσύστατο και θεοποιό μυστήριο διασπείροντας την ψεύδη είδηση πως από τη θεία κοινωνία είναι πολύ πιθανό να μεταδοθούν ιοί και μικρόβια θανατηφόρα».
Σ’ αυτή τη χώρα ζούμε τελικά. Οι θιασώτες των θρησκευτικών δοξασιών κατηγορούν τους επιστήμονες για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι «ψευδείς ειδήσεις» και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι η αλήθεια. Ε, τι τα θελουμε τελικά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Ας τα κλείσουμε κι ας γραφτούμε στο κατηχητικό.
Παράλληλα, τρόμο προκαλούν οι πρώτες πληροφορίες για το εργατικό νομοσχέδιο που τίθεται πλέον σε διαβούλευση και θα ψηφιστεί στο τέλος του Οκτώβρη. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους 10 και 11 ώρες την ημέρα, χωρίς να πληρώνουν υπερωρίες και θα επιστρέφουν τις ώρες αυτές σε ρεπό και άδειες ενώ, μαντέψτε: διπλασιάζονται (ουσιαστικά απελευθερώνονται) τα πλαφόν των υπερωριών. Από την κυβέρνηση λένε πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να συναινεί και ο εργαζόμενος. Δηλαδή, θα λέει το αφεντικό «έλα την επόμενη εβδομάδα 10 ώρες τη μέρα αντί για 8 και θα πάρεις ρεπό» αλλά, εντάξει, αν ο εργαζόμενος αρνηθεί, δε θα γίνει τίποτα, θα δουλέψει οκτάωρο… Δουλευόμαστε κανονικά!
Σε άλλα νέα, ο Άδωνις Γεωργιάδης ψάχνει στασίδι σε κάποιο ΜΜΕ (έχει και στη Θεσσαλονίκη αρκετά) για να μας ξαναπεί πόσο «αλήτες είναι οι μαθητές που κάνουν κατάληψη» μήπως και αλλάξει η κουβέντα και ξεχάσουμε την σημερινή ατάκα του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Ο Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε το πρωί αν η κυβέρνηση ενστερνίζεται τη θέση του Άδωνι πως «η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αλλάξει τη συμφωνία των Πρεσπών» και απάντησε ότι «μία διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει αν κυρωθεί». Στο τένις, που αγαπά να παίζει ο Άδωνις, αυτό λέγεται «άσος».
Εγώ τον καταλαβαίνω τον υπουργό ανάπτυξης. Τις αρμοδιότητες του τις αφαίρεσαν, τα ταξίδια για δήθεν συμφωνίες κόπηκαν λόγω Κορονοϊού, η ανάπτυξη όλο έρχεται κι όλο κάπου σκαλώνει, τι να κάνει ο άνθρωπος, το έριξε στο λαϊκισμό και στην ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού. Ο καθένας εκεί που είναι καλός πρέπει να εστιάζει.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο ένας μετά τον άλλο, στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ εντοπίζονται θετικοί στον Κορονοϊό. Αυτοί που δήλωναν «τι να κάνουμε, για να σωθεί η οικονομία θα πεθάνουν κάποιοι άνθρωποι», χαίρουν τώρα πλήρους νοσηλείας (και γεροί να είναι πάντα) την ίδια ώρα που δεν κάνουν τίποτα για να σωθούν τα εκατομμύρια των Αμερικανών που ασθενούν. «Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε». Η ελεύθερη αγορά θέλει θυσίες αλλά αυτοί που τις επιβάλλουν δεν εννοούν ποτέ ότι θα θυσιαστούν και οι ίδιοι.
Υ.γ.: Μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σήμερα, που ήταν ευκαιρία να μετατραπεί σε σοβαρή συζήτηση για τα οικονομικά του Δήμου, διαλύθηκε εντελώς με αποχωρήσεις παρατάξεων και αντεγκλήσεις. Γιατί; Γιατί κάποιος δημοτικός σύμβουλος, προσπαθώντας να τραβήξει τα φώτα επάνω του, πρότεινε στον δήμαρχο να κάνει μήνυση σε όσους φωταγωγήσαν το λευκό Πύργο με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι». Ειρωνεία της τύχης: Τον θυμάμαι αυτόν τον σύμβουλο πριν έναν χρόνο να υποστηρίζει για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο πως «είναι αθώος»! Το νέο πρόσωπο των άκρων στο δημοτικό συμβούλιο.
Τελικά ενοχή και αθωότητα είναι έννοιες σχετικές. Ας γνωρίζει, λοιπόν, ο δημοτικός σύμβουλος πως κι εμείς διαφωνούμε με την αντιρατσιστική πρωτοβουλία και το σύνθημα «δεν είναι αθώοι, οι ναζί στη φυλακή». Το σωστό θα ήταν να γραφτεί «Οι ναζί είναι δολοφόνοι και όσοι τους ξεπλένουν είναι ηθικοί αυτουργοί».
Υ.γ.2: Όσο για τον απολογισμό πεπραγμένων του 2019, ας σταματήσει πια αυτή η διοίκηση να βγάζει φλύκταινες με καθετί που έγινε επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη. Έχει γίνει πια εμμονή. Τι να κάνουμε; Σχεδόν 8 χρόνια ήταν αυτά. Με τα καλά και τα άσχημά της. Μακάρι αυτή η διοίκηση να κάνει περισσότερα. Ποιος δεν το θέλει; Το να ψάχνεις όμως να απαξιώσεις όσα έγιναν στην μετά Παπαγεωργόπουλου εποχή και το να μην εκτιμάς το «στρωμένο» σε πολλά επίπεδα γήπεδο που βρήκες, δεν αρμόζει σε νέους ανθρώπους που αγωνίζονται για το καλό της πόλης. Ακόμα και ο σημερινός απολογισμός είναι κατά τα 2/3 απολογισμός «Πρωτοβουλίας» ενώ για όλη την οκταετία «διά χειρός ορκωτών λογιστών» βγαίνει το συμπέρασμα ότι πολλά μέτωπα νοικοκυρευτήκαν και πολλές διαδικασίες εξορθολογίστηκαν.
Κι όμως, ακόμα και σήμερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έσπευσε να μάς τονίσει ότι «μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι ανείσπρακτες οφειλές που παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση» τονίζοντας, βέβαια, πως έγινε αγώνας και τελικά πολλά από αυτά τα χρήματα εισπράχθηκαν. Κρίμα. Εγώ ξέρω πως πρόβλημα είναι να υπάρχουν χρέη στα ταμεία κι όχι βεβαιωμένες οφειλές που δεν εισπράχθηκαν. Αυτό και σαν «ευχάριστο μπελά» θα το έβλεπα και θα πρότεινα και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες που μαστίζονται από την κρίση αυτόν τον καιρό.
Υ.γ.3: Η Θεσσαλονίκη με 3 κρούσματα υποφέρει καθημερινά από την ύφεση που φέρνουν τα σκληρά μέτρα. Χαλάλι, όμως. Υπάρχει αποτέλεσμα (αν και όλοι ξέρουμε πως δεν ευθύνονται μόνο τα μέτρα αλλά και η υπανάπτυξη γι αυτό). Εκείνη τη Χαλκιδική, όμως, μήπως την ξέχασαν ρε παιδιά; Είναι δυνατόν να μην αίρονται εκεί τα σκληρά περιοριστικά μέτρα με 2,1 ή και κανένα κρούσμα κάποιες μέρες; Πρόσφατα βρέθηκα στα Μουδανιά και ήταν να σε πιάνει απελπισία. Δεν κυκλοφορεί ψυχή, οι έλεγχοι είναι συνεχείς, ο κόσμος με μια μάσκα στο χέρι παντού, ακόμα και σε παραλίες και πλατείες ανοιχτές και έρημες… Θα μιλήσει κανείς;