Αίγυπτος: Βρέθηκε ο πρώτος τάφος Φαραώ εδώ και 100 χρόνια

Σε ανοιχτή επιστημονική αναζήτηση μπαίνει τέλος με αυτήν την ανακάλυψη

Parallaxi
αίγυπτος-βρέθηκε-ο-πρώτος-τάφος-φαραώ-1282571
Parallaxi

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο, αποκαλύπτοντας τον τάφο του Φαραώ Τούθμωσις, 100 χρόνια μετά την ανακάλυψη εκείνου του Τουταγχαμών.

Ο τάφος του Φαραώ Τούθμωσις, του οποίου η βασιλεία χρονολογείται πριν από περίπου 3.500 χρόνια, αποκαλύφθηκε στο δυτικό Λούξορ, το οποίο είναι γνωστό ως η «Κοιλάδα των Βασιλέων» και το μέρος όπου είχε βρεθεί ο τάφος του Τουταγχαμών το 1922.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η ανακάλυψη

Η ιστορικά σημαντική ανακάλυψη λέγεται ότι σηματοδοτεί το τέλος της αναζήτησης των χαμένων τάφων των Φαραώ της 18ης Δυναστείας της Αρχαίας Αιγύπτου, η οποία διήρκεσε από το 1550 π.Χ. έως το 1292 π.Χ. περίπου.

Η είσοδος του τάφου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2022 από μια ομάδα Αιγύπτιων και Βρετανών επιστημόνων. Από τότε, η ομάδα εργάζεται επιμελώς για να επιβεβαιώσει τον κάτοχό του.

Εκτός τάφου η μούμια του Φαραώ -Πιθανότατα είχε λεηλατηθεί

Την εποχή της αρχικής ανακάλυψης οι θεωρίες για το σε ποιον ανήκει αφθονούσαν, ωστόσο μόλις πρόσφατα οι ειδικοί μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν πως επρόκειτο, πράγματι, για την τελευταία κατοικία του Τούθμωσις Β’.

Ο δρ Μοχάμεντ Ισμαήλ Κάλεντ, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δήλωσε ότι τα θραύσματα των αγγείων που βρέθηκαν στο εσωτερικό του τάφου έφεραν επιγραφές που αναγνώριζαν τον Τούθμωσις Β’ ως «αποθανόντα Φαραώ», μαζί με το όνομα της συζύγου του, Χατσεψούτ.

Τα λείψανα, βέβαια, του Φαραώ βρέθηκαν τον 19ο αιώνα, όχι πολύ μακριά από τον τάφο, με τους αρχαιολόγους να υποθέτουν ότι η μούμια μεταφέρθηκε πιθανότατα αιώνες μετά τη λεηλασία του τάφου.

Σε κακή κατάσταση ο τάφος

Ο τάφος, από την άλλη, βρέθηκε σε κακή κατάσταση, λόγω της έκθεσής του σε πλημμύρες λίγο μετά τον θάνατο του Φαραώ, που προκάλεσαν την πτώση κομματιών κονιάματος από το εσωτερικό του.

Το οικοδόμημα διαθέτει έναν διάδρομο με δάπεδο καλυμμένο με ένα στρώμα λευκού σοβά, που οδηγεί στον ταφικό θάλαμο, στον κύριο διάδρομο του τάφου.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, επίσης, υπολείμματα μπλε επιγραφών και κίτρινων αστεριών, καθώς και διακοσμήσεις και παραγράφους από το θρησκευτικό βιβλίο «IImydwat» που τοποθετούνταν σε τάφους Φαραώ.

Το εύρημα λέγεται ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα της πρόσφατης Ιστορίας – βοηθώντας τον κόσμο να κατανοήσει περισσότερα για την κληρονομιά της περιοχής και την κυριαρχία του Τούθμωσις.

Ο δρ Πιρς Λίδερλαντ, που εκπροσωπεί το βρετανικό τμήμα της ομάδας, δήλωσε ότι οι εργασίες συνεχίζονται και το επόμενο βήμα είναι να αναζητήσουν επιπλέον περιεχόμενο από τον τάφο που μπορεί να έχει μετακινηθεί και το οποίο μπορεί να βοηθήσει να «ξεκλειδώσουν» επιπλέον μυστικά, κρυμμένα κάτω από τη γη εδώ και αιώνες.

Πηγή: Iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα