Επιστήμονες ανακάλυψαν κατάσταση ύπαρξης πέρα από τη ζωή και τον θάνατο

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να «επαναπροσδιορίσει τον νόμιμο θάνατο».

Parallaxi
επιστήμονες-ανακάλυψαν-κατάσταση-ύπ-1043134
Parallaxi

Βιολόγοι ερευνητές ανακάλυψαν μια «τρίτη κατάσταση ύπαρξης» πέρα ​​από τη ζωή και τον θάνατο – μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να «επαναπροσδιορίσει τον νόμιμο θάνατο». Στη βιολογία, η «τρίτη κατάσταση ύπαρξης» θεωρείται εκείνη κατά την οποία τα κύτταρα ενός νεκρού οργανισμού συνεχίζουν να λειτουργούν μετά το θάνατο του οργανισμού. Παραδόξως, μετά τον θάνατο του οργανισμού, τα κύτταρά του αποκτούν νέες ιδιότητες που δεν είχαν εν ζωή, λένε οι βιολόγοι.

Οι καθηγητές Πίτερ Νομπλ από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον του Σιάτλ και Αλεξ Ποζίτκοφ από το ιατρικό κέντρο City of Hope National στο Ντουάρτε της Καλιφόρνιας πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση πρόσφατων μελετών που διερεύνησαν την αξιοσημείωτη ικανότητα των κυττάρων να υπάρχουν σε νέες μορφές μετά τον θάνατο ενός οργανισμού.

«Η ζωή και ο θάνατος θεωρούνται παραδοσιακά ως αντίθετα. Αλλά η εμφάνιση νέων πολυκύτταρων μορφών ζωής από τα κύτταρα ενός νεκρού οργανισμού εισάγει μια ‘τρίτη κατάσταση’ που βρίσκεται πέρα ​​από τα παραδοσιακά όρια της ζωής και του θανάτου. Ορισμένα κύτταρα – όταν λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά, οξυγόνο, βιοηλεκτρισμό ή βιοχημικά στοιχεία – έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνονται σε πολυκύτταρους οργανισμούς που διαθέτουν νέες ιδιότητες μετά το θάνατο» δήλωσαν οι ερευνητές.

Το 2021, ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα από το δέρμα νεκρών βατράχων μπορούσαν να προσαρμοστούν αυθόρμητα σε πολυκύτταρους οργανισμούς που ονομάζονται «xenobots». Αυτοί οι οργανισμοί έδειξαν συμπεριφορές πέρα ​​από τους αρχικούς βιολογικούς τους ρόλους – χρησιμοποιώντας μικρές δομές που μοιάζουν με τρίχες – για να κινηθούν στο περιβάλλον.

Άλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα μπορούν να αυτοσυναρμολογηθούν σε μικροσκοπικούς πολυκύτταρους οργανισμούς που μπορούν να κινούνται και τα οποία ονομάζονται «ανθρωπομπότ». Αυτά, τα «ανθρωπομπότ» μπορούν να επιδιορθώσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τα τραυματισμένα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται γύρω τους.

Το πώς λειτουργούν ορισμένα κύτταρα στην τρίτη κατάσταση μετά τον θάνατο ενός οργανισμού παραμένει ασαφές, αλλά οι ερευνητές έχουν μια θεωρία.

«Μια υπόθεση είναι ότι εξειδικευμένα κανάλια και αντλίες που είναι ενσωματωμένες στις εξωτερικές μεμβράνες των κυττάρων χρησιμεύουν ως περίπλοκα ηλεκτρικά κυκλώματα. Αυτά τα κανάλια και οι αντλίες παράγουν ηλεκτρικά σήματα που επιτρέπουν στα κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους και να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες όπως η ανάπτυξη και η κίνηση, διαμορφώνοντας τη δομή του οργανισμού που σχηματίζουν» έγραψε η ομάδα στη μελέτη της.

«Αυτή η έρευνα έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την αναγεννητική ιατρική, να επαναπροσδιορίσει τον νόμιμο θάνατο και να παρέχει πληροφορίες για τα φυσιολογικά όρια της ζωής», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα