Έρευνα εντοπίζει σύνδεση της άνοιας με τη ρύπανση σε αυτοκινητοδρόμους

Η μελέτη παρουσιάστηκε προσφάτως και αποτυπώνει τις σοβαρές επιπτώσεις που εγκυμονεί η ρύπανση οχημάτων.

Parallaxi
έρευνα-εντοπίζει-σύνδεση-της-άνοιας-μ-584637
Parallaxi

Όσοι κατοικούν πλησίον μεγάλων οδικών αρτηριών έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Και εδώ υπάρχει σύνδεση με την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα οχήματα.

Αυτό αποκαλύπτει τουλάχιστον νέα μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη παρουσιάστηκε προσφάτως στο Health Data Science και αποτυπώνει τις σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία που εγκυμονεί η ρύπανση των οχημάτων η οποία κατακλύζει κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στην έρευνα αναφέρεται με λεπτομερές δημοσίευμα το in.gr και η Θεοδώρα Ν. Τσώλη.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω με βάση το δημοσίευμα:

«Προηγούμενες μελέτες είχαν προσφέρει κάποια πρώτα στοιχεία σχετικά με τους νευρολογικούς κινδύνους με τους οποίους συνδέεται η διαμονή κοντά σε μεγάλους δρόμους, ωστόσο οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από αυτή τη σύνδεση παρέμεναν στο σκοτάδι» ανέφερε ο Φανφάν Ζενγκ, κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Νοσηλευτικής του Κολλεγίου Ιατρικής Peking Union της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών. «Η μελέτη μας εμβαθύνει στη σχέση μεταξύ της διαμονής κοντά σε μεγάλους δρόμους και του κινδύνου άνοιας εστιάζοντας στον ρόλο των ρύπων που συνδέονται με την κίνηση των οχημάτων» προσέθεσε ο καθηγητής.

«Στιβαρός» σχεδιασμός

Ακολουθώντας έναν «στιβαρό» σχεδιασμό, η μελέτη ανέλυσε δεδομένα που αφορούσαν 460.901 άτομα για μέσο χρόνο παρακολούθησης 12,8 ετών. Τα δεδομένα προέρχονταν από τη μεγάλη βάση δεδομένων UK Biobank – μάλιστα οι περιπτώσεις άνοιας επαληθεύθηκαν – προσφέροντας ένα πιο αξιόπιστο δείγμα σε σύγκριση με τις απλές αναφορές των ασθενών που λαμβάνονται υπόψη σε άλλες μελέτες. Επιπροσθέτως οι περιπτώσεις άνοιας κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τον τύπο της νόσου, επιτρέποντας μια πιο διεξοδική ανάλυση.

Αλλαγές σε δομές του εγκεφάλου που συνδέονται με την Αλτσχάιμερ

Διεξήχθησαν επίσης μαγνητικές τομογραφίες στους εθελοντές οι οποίες αποκάλυψαν αλλαγές σε δομές του εγκεφάλου οι οποίες συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ σε προσυμπτωματικό στάδιο. Ελήφθησαν επιπλέον υπόψη κατά τη διεξαγωγή της μελέτης γενετικοί και άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την άνοια.

Οι κύριοι «ένοχοι» ρύποι

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν σημαντική σύνδεση μεταξύ της διαμονής κοντά σε δρόμους με πολλή κίνηση και της αύξησης του κινδύνου άνοιας, με τους ρύπους που συνδέονται με την κυκλοφορία των οχημάτων και κυρίως το διοξείδιο του αζώτου και τα μικροσωματίδια ΡΜ2,5 να αποτελούν τους κύριους ‘ενόχους’» σημείωσε ο Γουσιάνγκ Τσιέ, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Κλινικής Ερευνας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και συμπλήρωσε ότι «τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πως η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη στρατηγική για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου άνοιας ο οποίος συνδέεται με την έκθεση στην κίνηση των δρόμων».

«Αθωώνεται» ο θόρυβος

Ηταν πάντως ενδιαφέρον το εύρημα ότι από τη συγκεκριμένη μελέτη δεν προέκυψε σύνδεση μεταξύ της μακροχρόνιας έκθεσης στον θόρυβο των πολύβουων δρόμων και της άνοιας, σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες.

Πιο μικρές νευραλγικές δομές του εγκεφάλου

Επιπροσθέτως οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να μένει κάποιος κοντά σε πολυσύχναστους μεγάλους δρόμους συνδέεται με μικρότερο όγκο δομών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Πρόληψη σημαντικού αριθμού περιπτώσεων άνοιας «Μελλοντικές μελέτες πρέπει να επικεντρωθούν στο να επιβεβαιώσουν την επίδραση που θα έχει η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που σχετίζεται με την κυκλοφορία στους δρόμους στους βιοδείκτες της άνοιας και στη συχνότητα εμφάνισής της» ανέφερε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Τσενγκλόνγκ Λι.

Κατέληξε τονίζοντας ότι «απώτερος στόχος μας είναι η πρόληψη σημαντικού αριθμού περιπτώσεων άνοιας εντοπίζοντάς τις σε προσυμπτωματικό στάδιο μέσω του περιορισμού της έκθεσης σε υψηλά επίπεδα κίνησης στους δρόμους και στους ρύπους που σχετίζονται μαζί της».

Πηγή: Θεοδώρα Ν. Τσώλη/ in.gr 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα