Ερευνητές υποστηρίζουν πως μπορείς να ελέγξεις τα γεγονότα ενός ονείρου
Η ανακάλυψη ενός νέου επίπεδου ανθρώπινης συνείδησης
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Journal of Neuroscience» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι ανακάλυψε πώς το αποκαλούμενο συνειδητό ή διαυγές όνειρο είναι κάτι περισσότερο από μια απλή κατάσταση ύπνου, είναι στην πραγματικότητα μια εντελώς άλλη κατάσταση συνείδησης.
Το διαυγές όνειρο συμβαίνει όταν ένα άτομο συνειδητοποιεί ότι ονειρεύεται, αποκτώντας συχνά την ικανότητα να ελέγχει τα γεγονότα του ονείρου.
Για παράδειγμα, μπορεί να πετάξει, να περάσει μέσα από τοίχους ή να αντιμετωπίσει φόβους, εκμεταλλευόμενο τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει αυτή η κατάσταση.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα διαυγή όνειρα είναι απλώς πιο «ζωντανές» ή έντονες εκδοχές των τυπικών ονείρων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της φάσης ύπνου REM (ταχεία κίνηση των ματιών) που είναι μια φυσιολογική φάση του κύκλου ύπνου που χαρακτηρίζεται από αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα.
Αλλά αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια ενός διαυγούς ονείρου είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια κανονικών ονείρων και εγρήγορσης. Αυτά τα μοτίβα αντικατοπτρίζουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιούνται και επικοινωνούν οι περιοχές του εγκεφάλου, που συνδέονται με αλλαγές στην αντίληψη, τη μνήμη, την αυτογνωσία και τον γνωστικό έλεγχο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα διαυγή όνειρα συσχετίστηκαν με μειωμένα κύματα βήτα εγκεφάλου (τα οποία συνειδητότητα με την εγρήγορση) σε δύο διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη χωρική επίγνωση, την αίσθηση της αφής και την αυτοαντίληψη. Εν τω μεταξύ, τα κύματα γάμμα, που υποδηλώνουν αυξημένη εστίαση και συνείδηση, αυξήθηκαν στον έσω προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή που εμπλέκεται στην αυτοαναφορική σκέψη και τη μεταγνώση.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το διαυγές όνειρο είναι μια μοναδική νευρική κατάσταση, που προσφέρει νέες ιδέες για τη συνείδηση και πιθανές εφαρμογές στη θεραπεία. «Αυτή η έρευνα ανοίγει την πόρτα σε μια βαθύτερη κατανόηση του διαυγούς ονείρου ως μια περίπλοκη κατάσταση συνείδησης, υποδεικνύοντας την πιθανότητα ότι η συνειδητή εμπειρία μπορεί να προκύψει από τον ίδιο τον ύπνο» λέει ο επικεφαλής της έρευνας Καγκατάι Ντεμιρέλ από το Πανεπιστήμιο Radboud Medical Center στην Ολλανδία.
«Αυτή η εργασία προσφέρει μια προοπτική που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την παραδοσιακή δυαδική άποψη του ύπνου και της εγρήγορσης σε μελλοντικές έρευνες», πρόσθεσε.
Οι πηγές
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων από προηγούμενες μελέτες ύπνου οι οποίες έκαναν καταγραφές της εγκεφαλικής δραστηριότητας με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα σε αυτό που πιστεύουν ότι είναι τώρα το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων σε αυτόν τον τομέα.
Στη συνέχεια συνέκριναν τα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας για την εγρήγορση, τον ύπνο REM και τα διαυγή όνειρα για να προσδιορίσουν τι κάνει κάθε κατάσταση μοναδική.
Σε επιφανειακό επίπεδο, η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των διαυγών ονείρων δεν έμοιαζε τόσο διαφορετική από τον ύπνο REM. Αλλά όταν οι ερευνητές έψαξαν βαθύτερα τις πηγές ηλεκτρικών σημάτων στον εγκέφαλο, βασικές διαφορές άρχισαν να διαμορφώνονται. Η μείωση στα κύματα βήτα που σχετίζονται με τα διαυγή όνειρα απομονώθηκε στον δεξιό κροταφικό λοβό (ο οποίος ελέγχει τη χωρική επίγνωση και τη μη λεκτική μνήμη) και τον βρεγματικό λοβό (που ελέγχει τις αισθήσεις και την αυτοαντίληψη).
Τα κύματα βήτα είναι εγκεφαλικά κύματα υψηλής συχνότητας που συνήθως σχετίζονται με μια κατάσταση εγρήγορσης. Συμμετέχουν στη συνειδητή σκέψη και τη λογική σκέψη και τείνουν να έχουν διεγερτική επίδραση.
Τα μοτίβα
Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτή η μείωση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη διαδικασία του εγκεφάλου να αναγνωρίσει ότι το όνειρο δεν είναι πραγματικό, επιτρέποντας έτσι στον ονειροπόλο να συνειδητοποιήσει ότι ονειρεύεται. Βρήκαν επίσης μια αύξηση των κυμάτων γάμμα στο δεξιό προκούνιο, το τμήμα του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη χωρικά καθοδηγούμενη συμπεριφορά και στη φαντασία των δικών του ενεργειών.
Αυτό το κύμα δραστηριότητας γάμμα συνέπεσε με τη στιγμή που ο ονειροπόλος συνειδητοποιεί ότι ονειρεύεται, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να αντανακλά περαιτέρω τη διαδικασία του εγκεφάλου να γίνει διαυγής ενώ κοιμάται. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας είναι εντελώς μοναδικά για τα διαυγή όνειρα, υποδεικνύοντας ότι είναι η δική του κατάσταση συνείδησης.
Αλλά ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι βρήκαν επίσης ότι αυτά τα μοτίβα μοιάζουν περισσότερο με την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τις επιπτώσεις ψυχοδραστικών παρασκευασμάτων όπως το LSD και η αγιαχουάσκα. Όπως τα διαυγή όνειρα, αυτές οι ψυχεδελικές εμπειρίες συνδέονται επίσης με αλλαγές δραστηριότητας στον προκούνιο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Ενώ τα ψυχεδελικά φαινόμενα συχνά οδηγούν σε διάλυση του εγώ και μειωμένη αυτοαναφορική επεξεργασία. Τα διαυγή όνειρα μπορεί στην πραγματικότητα να αξιοποιούν στοιχεία αυτογνωσίας και ελέγχου» αναφέρουν οι ερευνητές στην εργασία τους.
Πηγή: Naftemporiki.gr