Γιατί η σημερινή μέρα θα είναι η πιο «μικρή» στην ιστορία της Γης;
Ο ρόλος της περιστροφής της Γης
Η φετινή 9η Ιουλίου θα είναι η μικρότερη μέρα που έχει σημειωθεί ποτέ στην Γη και αυτό… εξαιτίας της Σελήνης.
Γιατί όμως θα είναι τόσο μικρή η μέρα;
Με βάση επιστημονικές πληροφορίες η Γη φέτος περιστρέφεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι συνήθως, λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται η Σελήνη. Πιο συγκεκριμένα, η μετατόπιση του φεγγαριού προς τους πόλους του πλανήτη προκαλεί αύξηση της ταχύτητας περιστροφής της Γης.
Ως συνέπεια η διάρκεια της ημέρας θα μειωθεί κατά 1,3 έως 1,6 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η περιστροφή του πλανήτη μας είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και μπορεί να επηρεαστεί από φυσικά φαινόμενα, όπως οι εποχικές αλλαγές, ακόμη και από φυσικές καταστροφές.
Ενώ η σημερινή συντομότερη ημέρα μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τα δορυφορικά συστήματα και την ακρίβεια του GPS μέχρι τον τρόπο με τον οποίο μετράμε τον ίδιο τον χρόνο.
Η σημερινή δεν είναι η μοναδική ημέρα με ασυνήθιστα μικρή διάρκεια. Η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και Συστημάτων Αναφοράς (IERS) προβλέπει ότι ανάλογες μειώσεις θα σημειωθούν και στις 22 Ιουλίου και στις 5 Αυγούστου.
Η περιστροφή της Γης
Η περιστροφή της Γης δεν ήταν ποτέ τέλεια, καθώς μετατοπίζεται κατά μικροσκοπικά ποσά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, γρηγορότερα ή βραδύτερα κατά μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν άρχισαν να κρατούν ακριβή αρχεία αυτών των αλλαγών μέχρι τη δεκαετία του 1970.
Πριν από αυτή την πρόσφατη επιτάχυνση της περιστροφής της Γης, ο πλανήτης στην πραγματικότητα επιβραδυνόταν, λόγω της βαρυτικής έλξης της Σελήνης, η οποία επιμήκυνε τις ημέρες μας στον 24ωρο κύκλο που ζούμε τώρα στη σύγχρονη εποχή.
Ο γεωεπιστήμονας Στίφεν Μέγιερς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, διαπίστωσε ότι, καθώς το φεγγάρι απομακρύνεται περισσότερο, η μεταβαλλόμενη βαρυτική του επίδραση στη Γη θα επιβραδύνει την επιμήκυνση των ημερών σταδιακά.
Ο Μέγιερς προέβλεψε ότι οι ημέρες στον πλανήτη μας θα μπορούσαν τελικά να γίνουν 25 ώρες, αλλά σημείωσε ότι θα χρειαστούν περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια.
Όσο για το γιατί η Γη έχει επιταχυνθεί από το 2020, φυσικές δυνάμεις όπως η κλιματική αλλαγή μπορεί να παίζουν ρόλο στην περιστροφή του πλανήτη.
Τα καιρικά φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο και το επιταχυνόμενο λιώσιμο των παγετώνων το καλοκαίρι μπορεί κυριολεκτικά να βγάζουν τον πλανήτη από την ισορροπία του κατά έναν ελάχιστο βαθμό.
Πηγή – In