Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ: Ανακαλύπτοντας έναν νέο κόσμο μέσα από την κινέζικη γλώσσα
Έχει λάβει 150 αιτήσεις για συμμετοχή στα μαθήματα, ενώ κατάφερε να έχει, κατά το πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας του, πάνω από 100 φοιτητές/τριες και εργαζόμενους/ες στα μαθήματά του.
Λέξεις: Ρούλα Τσοκαλίδου (Luolan)
Όπως χαρακτηριστικά έχει γράψει ο Αμίν Μααλούφ (1998), στο βιβλίο του ‘Φονικές ταυτότητες’, Είμαστε όλοι/όλες αναγκασμένοι/ες να ζούμε σε ένα σύμπαν που δεν μοιάζει σε τίποτα με τον τόπο από τον οποίο καταγόμαστε. Πρέπει να μάθουμε όλοι και όλες κι άλλες γλώσσες, άλλους τρόπους ομιλίας, άλλους κώδικες.
Από τον Ιανουάριο του 2020 το ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Shanghai International Studies University (SISU) της Κίνας, έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του ‘Ινστιτούτου Κομφούκιος’ (ΙΚ), ενός κέντρου διδασκαλίας και προβολής της κινέζικης γλώσσας και του κινέζικου πολιτισμού, στη συνάντησή του με τον ελληνικό, και με ευρύτερο στόχο τη σύνδεσή του με την Κινέζικη κοινότητα της Θεσσαλονίκης και την υλοποίηση προγραμμάτων συνεργασίας ανάμεσα στα δύο Πανεπιστήμια, το ΑΠΘ και το SISU.
Το κάλεσμα του Ινστιτούτου Κομφούκιος του ΑΠΘ, τον Ιανουάριο του 2020, προς φοιτητές/τριες και πολίτες της πόλης της Θεσσαλονίκης είχε άμεση και μεγάλη ανταπόκριση, έχοντας λάβει 150 αιτήσεις για συμμετοχή στα μαθήματα, ενώ κατάφερε να έχει, κατά το πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας του, πάνω από 100 φοιτητές/τριες και εργαζόμενους/ες στα μαθήματά του. Ο δάσκαλός της Κινέζικης γλώσσας που ήρθε από την Κίνα, Mr Sen Chen, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη των φοιτητών/τριών του, διδάσκοντας όχι μόνο τη γλώσσα αλλά και πολλά στοιχεία της κινέζικης κουλτούρας στα οποία οι φοιτητές/τριές μας ανταποκρίνονται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.
Όταν τα μαθήματα μεταφέρθηκαν σε online μορφή, η επαφή μας με τους/τις φοιτητές/τριές μας παρέμεινε τακτική και το εκπαιδευτικό υλικό έγινε ακόμη πιο πλούσιο, δημιουργικό και ποικίλο. Το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών μας για την κινέζικη γλώσσα και την εμβάθυνσή τους σε στοιχεία του κινέζικου πολιτισμού αλλά και της κινέζικης μοντέρνας ζωής παραμένει έντονο και συχνά συγκινητικό.
Ανοιχτό μάθημα και Κοπή της βασιλόπιτας στο ΙΚ με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, κ. Νικόλαο Παπαϊωάννου
Διαδικτυακή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Κινεζικής Γλώσσας (20/4) με ομιλητή τον ερευνητή Salvatore Giuffré από το Παν/μιο της Μάλτας.
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη δική μου ιδιαίτερη εμπειρία εκμάθησης της κινέζικης γλώσσας που αποτελεί για μένα μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μια πρωτόγνωρη χαρά, θεωρώντας ότι αντίστοιχα συναισθήματα μπορούν να αγγίξουν και άλλα άτομα στην πορεία εκμάθησής τους μιας γλώσσας όπως είναι η Κινέζικη.
Μαθαίνοντας την Κινέζικη γλώσσα, όπως διδάσκεται στο ΙΚ του ΑΠΘ, νιώθεις σα να ανοίγεις μια πόρτα και να αντικρύζεις έναν κόσμο γεμάτο μελωδία, χρώμα, αρώματα και τέχνη. Η Κινέζικη γλώσσα από τη φύση της συμπορεύεται τόσο με την τέχνη, μέσω της καλλιγραφίας, με τους Κινέζικους χαρακτήρες της που κρύβουν σοφία αιώνων, αλλά και με τη μουσική και τον ρυθμό, μιας και οι λέξεις της έχουν τόνους που καθορίζουν τη σημασία τους. Η χρήση της λατινικής μεταγραφής των κινέζικων λέξεων είναι μια πολύ μεγάλη βοήθεια για να ξεκινήσουμε την πορεία κατανόησής αυτής της εξωτικής και ιδιαίτερης γλώσσας. Η μουσική, η ποίηση, η σύγχρονη πραγματικότητα της Κίνας αποτελούν για εμάς στο ΙΚ του ΑΠΘ, αφενός, ευκαιρίες καλύτερης κατανόησης της γλώσσας και, αφετέρου, χώρους συνάντησης με την ίδια την Κίνα.
Κινέζικο ποίημα μεταφρασμένο στα αγγλικά, ελληνικά και λιθουανικά και δείγμα γραφής-τέχνης από τη φοιτήτρια του ΙΚ Έμμα Βέργου.
Επικοινωνία στην ομάδα του ΙΚ στο facebook
Mικρός οδηγός για την κινέζικη γλώσσα & μαθήματα Κινέζικων στο ΙΚ του ΑΠΘ
Προσωπικά νιώθω ότι η εκμάθηση της Κινέζικης γλώσσας έχει πολλά οφέλη που δε μπορούμε να τα αξιολογήσουμε επαρκώς όταν ξεκινάμε την πορεία εκμάθησής της. Γνωρίζουμε ότι είναι μία από τις επίσημες έξι γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών, ότι έχει το παλαιότερο σύστημα γραφής από όλες τις ομιλούμενες σήμερα γλώσσες και φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της Κίνας, ένα στα 6 άτομα στον κόσμο μιλούν κινέζικα.
Πέρα όμως από τα στοιχεία που αφορούν την κινέζικη ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, το κάθε άτομο έχει τα δικά του προσωπικά κίνητρα για να ξεκινήσει μια τέτοια πορεία στη ζωή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ταξίδι της εκμάθησης της κινέζικης γλώσσας στο ΙΚ του ΑΠΘ[2] θα είναι συναρπαστικό και η ζωή όλων όσων έχουμε ξεκινήσει αυτό το ταξίδι είναι ήδη πολύ πλουσιότερη!
*Η Ρούλα Τσοκαλίδου (κινέζικο όνομα: Luolan/罗兰) είναι καθηγήτρια κοινωνιογλωσσολογίας και διδασκαλίας της γλώσσας στο ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ και διευθύντρια του ΙΚ του ΑΠΘ.
[2] To Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ στεγάζεται στη Βασ. Ηρακλείου 32, 8ος όροφος
Στοιχεία επικοινωνίας: [email protected]
http://confucius-institute.web.auth.gr/
facebook group: confucius Institute at A.U.Th
facebook page: confucius institute at auth