Επιστήμη

Μήπως το τέλος του κόσμου θα έρθει από έναν «Λευκό νάνο»;

Σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες, το τέλος του κόσμου έρχεται και δεν είναι όπως το φανταζόμασταν!

Parallaxi
μήπως-το-τέλος-του-κόσμου-θα-έρθει-από-έ-398630
Parallaxi

Ο «Λευκός νάνος» είναι το υπόλειμμα ενός αστεριού, μετά τον θάνατο του. 

Σύμφωνα με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Γουόρικ της Αγγλίας, ο «Λευκός νάνος» προσελκύει εξαιτίας της υψηλής του βαρύτητας, άλλους πλανήτες και από την σύγκρουση, το μόνο που μπορεί να απομείνει είναι σκόνη.

Παρόλο που οι επιστήμονες πίστευαν, μέχρι πρότινος, πως η Γη θα καταστραφεί με το τέλος του Ηλίου, τώρα προβλέπουν πως αυτό θα γίνει εξαιτίας της βαρυτικής έλξης του «Λευκού νάνου», όπως θα συμβεί και με τους αστεροειδής μεταξύ του Άρη και του Δία, συμπεριλαμβανομένων και των φεγγαριών του τελευταίου.

Ο δρ. Amornrat Aungwerojwit του πανεπιστημίου του Ναρέσουαν της Ταϊλάνδης ισχυρίζεται πως: «Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι όταν οι αστεροειδείς, τα φεγγάρια και οι πλανήτες πλησιάζουν κοντά σε «Λευκούς νάνους», η τεράστια βαρύτητα αυτών των άστρων σχίζει αυτά τα μικρά πλανητικά σώματα, σε μικρότερα και μικρότερα κομμάτια…»

Η σκόνη που προκύπτει από τις συγκρούσεις αστεριών, άλλων πλανητικών συστημάτων επιτρέπουν τους ερευνητές να ανακαλύψουν τα αρχικά στοιχεία που σχημάτισαν τα πρώτα πλανητικά σώματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Boris Gaensicke, του τμήματος φυσικής του πανεπιστημίου του Γουόρικ: “Το απλό γεγονός ότι μπορούμε να ανιχνεύσουμε τα συντρίμμια αστεροειδών, ίσως φεγγαριών ή ακόμα και πλανητών που περιστρέφονται γύρω από έναν λευκό νάνο είναι αρκετά εντυπωσιακό. Αλλά, η μελέτη μας δείχνει ότι η συμπεριφορά αυτών των συστημάτων μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα.

Από την άλλη, ενώ πιστεύαμε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο ανακάλυψης των φαινομένων του σύμπαντος, η μοίρα αυτών των συστημάτων είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε”.

Κατά τη διάρκεια νέων μελετών, οι επιστήμονες ερεύνησαν αλλαγές στη φωτεινότητα των άστρων για 17 χρόνια, ανακαλύπτοντας πώς αυτά τα σώματα διαταράσσονται. Επικεντρώθηκαν σε τρεις διαφορετικούς «Λευκούς νάνους», που όλοι συμπεριφέρονταν πολύ διαφορετικά.

Ο «Λευκός νάνος», με ονομασία ZTF J0328-1219, εμφανίστηκε σταθερός, χωρίς καταστροφικές προδιαγραφές. Από την άλλη, ο δεύτερος «νάνος», ο ZTF J0923+4236, ξεκίνησε να παρουσιάζει χαοτικές μεταβολές, οι οποίες ενισχύονταν σταδιακά. Ενώ, ο τρίτος «νάνος», WD 1145+017, παρόλο που είχε προβλεφθεί πως θα προκαλέσει καταστροφικές διελεύσεις, στην πραγματικότητα αυτές οι υποψίες δεν επιβεβαιώθηκαν”.

Όταν ρωτήθηκε για την τύχη του ηλιακού μας συστήματος, ο Gaensicke, είπε: “Τα θλιβερά νέα είναι ότι την Γη, πιθανότατα, θα την καταπιεί ένας διαστελλόμενος Ήλιος, προτού γίνει «Λευκός νάνος»”.

“Για το υπόλοιπο Ηλιακό σύστημα, μερικοί από τους αστεροειδείς που βρίσκονται μεταξύ του Άρη και του Δία, και ίσως μερικά από τα φεγγάρια του, μπορεί να εκτοπιστούν και να ταξιδέψουν αρκετά κοντά στον τελικό «Λευκό νάνο» για να υποβληθούν στη διαδικασία τεμαχισμού, όπως την έχουμε ερευνήσει”.

Πάντως, δεν χρειάζεται να υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς όποιο κι αν είναι το τέλος της Γης, εξαιτίας της Ηλιακής ανωμαλίας, θα συμβεί σε περίπου 5-7 δισεκατομμύρια χρόνια. 

Πηγή: The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα