Μήπως οι γάτες είναι πιο συναισθηματικά ζώα, απ’ όσο νομίζουμε;

Πως εκφράζει τα συναισθήματά της μια γάτα και πόσο πιθανό είναι να επηρεαστεί από όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον που ζει;

Ιωάννα Μπαντή
μήπως-οι-γάτες-είναι-πιο-συναισθηματι-382885
Ιωάννα Μπαντή

“Σαν μια από αυτές τις “ανύπαντρες γατομάνες”, όπως συχνά μας χαρακτηρίζει η κοινωνία, οφείλω να παραδεχτώ πως πολλές φορές προσπαθώ να υπολογίσω το χρόνο που θα πάρει στις γάτες μου, πριν ξεκινήσουν να με τρώνε, σε περίπτωση που μια μέρα πεθάνω μέσα στο σπίτι μου “, δήλωσε η Elle Hunt, δημοσιογράφος και “μητέρα” δύο γάτων.

“Λατρεύω τις γάτες μου, Βλάντα και Μίσκα, αλλά γνωρίζω καλά πως τα ενθουσιώδη συναισθήματά τους προς το πρόσωπό μου είναι περιστασιακά, με εξαίρεση, βέβαια, όταν ανοίγω μια συσκευασία με λιχουδιές”, είπε χαριτολογώντας.

Μια πρόσφατη έρευνα υπέδειξε πως οι γάτες αντιλαμβάνονται την απώλεια ενός ανθρώπου ή άλλου ζώου και πολλές φορές θρηνούν, ενώ μια αντίστοιχη μελέτη διαπίστωσε πως μπορεί να εμφανίσουν “θλιμμένες” συμπεριφορές, χάνοντας το ενδιαφέρον τους για φαγητό, ύπνο ή παιχνίδι, απομονώνοντας τον εαυτό τους. Η έρευνα άντλησε στοιχεία από 412 ιδιοκτήτες γατών, τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση την αντίληψη πως είναι άστατα, αντικοινωνικά και ψυχρά ζώα. “Νομίζω πως λανθασμένα τους έχουμε απονέμει αυτούς τους χαρακτηρισμούς“, δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας.

“Ήμουν λίγο μπερδεμένη από τα συναισθήματα που είχαν οι περισσότεροι άνθρωποι για τις γάτες. Υιοθέτησα τη Βλάντα, ως συμβιβασμό, όταν συνειδητοποίησα πως θα περάσουν αρκετά χρόνια πριν μπορέσω να αναλάβω εξ ολοκλήρου τις ανάγκες ενός σκύλου. Αλλά λίγη προσπάθεια, δεν σημαίνει καθόλου προσπάθεια. Η Βλάντα και η Μίσκα, ζουν αποκλειστικά στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού και μιας κι εγώ δουλεύω από εκεί, είμαστε σχεδόν όλη την ώρα μαζί. Συχνά θα τύχει να πραγματοποιήσω μια κλήση μέσω Zoom, με τη μία ή και τις δύο να σκαρφαλώνουν πάνω μου”, συμπλήρωσε η Elle Hunt.

Οι γάτες μπορεί να φαίνονται σε μερικούς ανθρώπους λιγότερο ικανοποιητικοί σύντροφοι από τους σκύλους, αλλά είναι επίσης και λιγότερο εξημερωμένες από τους σκύλους. “Έχουν πολύ λιγότερους μύες προσώπου, γεγονός που καταστεί το “διάβασμα” των συναισθημάτων τους δύσκολο“, δήλωσε ο Mikel Maria Delgado, σύμβουλος συμπεριφοράς γάτας.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν επικοινωνούν. Τον περασμένο χρόνο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, κατέγραψαν πάνω από 300 διαφορετικές εκφράσεις, χρησιμοποιώντας τα μουστάκια, αυτιά και τις κόρες των ματιών ως δείκτες αλλαγής συναισθήματος.

Η Βλάντα είναι πιο απόμακρη από τη Μίσκα. Ο Μίσκα έχει την τάση να παίζει με το φαγητό της και λατρεύει τις αγκαλιές. Όταν επιστρέφω σπίτι μετά από λίγες μέρες απουσίας, γίνομαι δεκτή, πρώτα με βαθιά καχυποψία και στη συνέχεια με ενθουσιασμό, πριν επιστρέψουμε στη συνηθισμένη ρουτίνα μας. Έτσι, θα συμφωνήσω με τον συγγραφέα της μελέτης: ‘Έχουμε αναπτύξει τη δημοφιλή εικόνα τους ως ψυχρές και αποστασιοποιημένες. Αυτές οι κρίσεις, νομίζω, λένε περισσότερα για εμάς παρά γι’ αυτές“.

Πλέον, οι επιστήμονες “εκπαιδεύουν” την τεχνητή νοημοσύνη να ερμηνεύει τα συναισθήματα της γάτας, έτσι ώστε να της παρέχεται καλύτερη φροντίδα. Το γεγονός ότι αυτές είναι λιγότερο απαιτητικές από τους σκύλους, δε σημαίνει ότι δεν έχουν καίριες ανάγκες, ενώ μάλιστα πρέπει να δίνεται περισσότερη προσοχή σε αυτές, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η ικανοποίησή τους. Σε βιβλίο του 2014, “Cat Sense”, ο Βρετανός ανθοζωολόγος John Bradshaw, υποστήριξε ότι οι γάτες αντιλαμβάνονται τους ανθρώπους ως πιο μεγάλες, συμπαθητικές, αλλά ανίκανες γάτες. “Υπό αυτό το πρίσμα, η Βλάντα και η Μίσα έχουν πολλά να ανεχτούν ακόμη. Βέβαια ακόμη πιστεύω πως έπειτα από μια σεβαστή περίοδο θρήνου σε ενδεχόμενο θάνατό μου, θα δικαιούνταν ένα ή δύο δάχτυλα του χεριού μου”, αστειεύτηκε η Hunt.

ΠΗΓΗ:I love my two cats – but would they miss me if I were gone? Science says: maybe not | Elle Hunt | The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα