Ποιο είναι το… διαβολόψαρο του ωκεανού που κάνει αιφνιδιαστική εμφάνιση στην επιφάνεια
Γνωστό επίσης ως αβυσσαλέο ή καμπούρης αγγελόψαρο
Μια ομάδα θαλάσσιων βιολόγων στην Τενερίφη των Καναρίων Νήσων κατέγραψε σε βίντεο ένα σπάνιο μαύρο διαβολόψαρο για πρώτη φορά στο φως της ημέρας, στην επιφάνεια του ωκεανού και σε αυτή την περιοχή.
Το ιδιόμορφο πλάσμα του βυθού, το οποίο έχει στο παρελθόν εμπνεύσει τους δημιουργούς της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney Finding Nemo του 2003 για έναν χαρακτήρα ψαριού, εντοπίστηκε να κολυμπά κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από την ακτή στις 26 Ιανουαρίου 2025, σε μια άκρως απροσδόκητη εμφάνιση για τους επιστήμονες.
Το είδος, γνωστό και ως αβυσσαλέο ή καμπούρης αγγελόψαρο ή Melanocetus johnsonii, βρίσκεται συνήθως σε βάθη από 200 έως 2.000 μέτρα, όπου επιβιώνει χάρη στη βιοφωταύγεια του που προσελκύει τη λεία του.
Μέχρι τώρα, οποιαδήποτε πλάνα ή εικόνες του μαύρου διαβολόψαρου περιορίζονταν σε προνύμφες, αποβιώσαντα δείγματα ή υποβρύχιες εικόνες από άλλα περιβάλλοντα βαθιάς θάλασσας μακριά από αυτή την περιοχή.
Οι ερευνητές δεν έχουν προσδιορίσει γιατί αυτό το ψάρι εμφανίστηκε κοντά στην επιφάνεια, αλλά ορισμένοι επιστήμονες εικάζουν ότι ανεβαίνει μερικές φορές στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια του καιρικού φαινομένου El Niño, το οποίο μειώνει την ποσότητα των ψυχρών υδάτων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η θαλάσσια βιολόγος Laia Valor, η οποία συμμετείχε επίσης στην αποστολή, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων EFE: «Επιστρέφαμε στο λιμάνι όταν είδα κάτι μαύρο στο νερό που δεν έμοιαζε με πλαστικό ή συντρίμμια. Φαινόταν ασυνήθιστο. Περάσαμε μερικές ώρες μαζί του. Ήταν σε κακή κατάσταση και επέζησε μόνο για λίγες ώρες». Και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαν να υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για τους οποίους βρισκόταν εκεί. Απλά δεν ξέρουμε. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια και μεμονωμένη παρατήρηση. Αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η πρώτη φορά που κινηματογραφείται υπό αυτές τις συνθήκες».
Αφού το ψάρι απεβίωσε, οι ερευνητές το μετέφεραν στο Μουσείο Φύσης και Αρχαιολογίας (MUNA) στη Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφη, όπου το σώμα του θα μελετηθεί περαιτέρω.
Τι είναι τα διαβολόψαρα
Τα μαύρα διαβολόψαρα βρίσκονται σε τροπικά έως εύκρατα ύδατα του Ατλαντικού, του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ ένα είδος είναι επίσης γνωστό στη Θάλασσα Ρος στην Ανταρκτική. Τα αιχμηρά, ακανόνιστα δόντια τους αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό της εκφοβιστικής τους εμφάνισης, αλλά είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο.
@europapress LA ONG Condrik-Tenerife ha publicado las primeras imágenes de un diablo negro o rape abisal adulto vivo, a plena luz del día y en la superficie, a tan solo 2 km de la costa de Tenerife. La bióloga marina valenciana Laia Valor detectó este ser en la superficie, por lo que los biólogos Marc Martín y Antonio Sabuco, y el fotógrafo de fauna marina David Jara registraron estas imágenes del animal. (Fuente: ONG Condrik-Tenerife, Laia Valor, Marc Martín, Antonio Sabuco y David Jara) #diablonegro #pez #peces #tenerife #rapeabisal ♬ sonido original – Europa Press
Υπάρχουν έξι είδη των melanocetidae. Το πρώτο ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό φυσιοδίφη James Yates Johnson κοντά στη Μαδέρα, ένα αρχιπέλαγος στα ανοικτά των ακτών της βορειοδυτικής Αφρικής, το 1863, και μεταφέρθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Ονομάστηκε Melanocetus από την ελληνική λέξη melanos, που σημαίνει «μαύρος», και τη λέξη cetus, που σημαίνει «μεγάλο θαλάσσιο πλάσμα». Όπως εξηγείται από αυτή την επιλογή του ονόματος, το θαλάσσιο διαβολόψαρο έχει κατάμαυρο χρώμα – και στο εσωτερικό του στόματός του.
Στα βαθιά σκοτεινά νερά που αποτελούν το φυσικό του περιβάλλον, και όπου δεν φτάνει ποτέ το φως του ήλιου, η βιοφωτεινή κεραία του μαύρου θαλάσσιου διαβολόψαρου λειτουργεί ως δόλωμα που προσελκύει τη λεία του, όπως μικρότερα ψάρια. Παρ’ όλα αυτά, το εξαιρετικά αδιαπέραστο στομάχι τους τους επιτρέπει επίσης να καταπίνουν θηράματα μεγαλύτερα από τα ίδια.
Ο βιοφωτισμός βρίσκεται μόνο στα θηλυκά και παράγεται από συμβιωτικά βακτήρια που είναι διαφορετικά σε κάθε είδος.
Πηγή: Lifo