Επιστολή – καταγγελία για 11 δημοσιογράφους για την υπόθεση του 11μηνου βρέφους
Eπιστολή - καταγγελία προς το Πειθαρχικό Όργανο της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) με αίτημα να κληθούν σε απολογία 11 δημοσιογράφοι.
Eπιστολή – καταγγελία προς το Πειθαρχικό Όργανο της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) με αίτημα να κληθούν σε απολογία έντεκα δημοσιογράφοι κατέθεσαν πέντε μέλη του Μεικτού Συμβουλίου της Ένωσης. Η καταγγελία αφορά τον τρόπο με τον οποίο καλύφθηκε δημοσιογραφικά η υπόθεση του θανάτου του 11μηνου βρέφους.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών που δημοσιεύει και την επιστολή – καταγγελία οι δημοσιογράφοι που καταγγέλλονται είναι οι Γιώργος Παπαδάκης και Ρίτσα Μπιζόγλη από τον ΑΝΤ1, Νίκος Ευαγγελάτος και Αντώνης Τσολιάς από το MEGA, Χρήστος Ράπτης, Βασίλης Πούλος, Ελένη Μπολοβίνη και Άγγελος Μόσχοβας από το iefimerida.gr και Κατερίνα Σερέτη, Θεοδόσης Πάνου και Στέργιος Σαμαρτζής από το newsit.gr.
Τα πέντε μέλη του Μεικτού Συμβουλίου, οι καταγγέλλοντες είναι οι: Γιάννης Ανδρουλιδάκης, Κώστας Κουτσογιάννης, Απόλλων Λιακόπουλος, Δανάη Μαραγκουδάκη και Δημοσθένης Χριστόπουλος. Οι καταγγέλλοντες θεωρούν πως οι 11 δημοσιογράφοι «ξεπέρασαν κάθε όριο δεοντολογίας» και «παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας, προκάλεσαν συναισθήματα μίσους για την οικογένεια του βρέφους, αλλά επίσης υποδαύλισαν τον ρατσισμό κατά των προσφύγων».
Η επιστολή – καταγγελία των πέντε δημοσιογράφων προς την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών αναφέρει αναλυτικά τι έχει ειπωθεί και από ποιον δημοσιογράφο και ζητάει από το Πειθαρχικό Συμβούλιο να ελέγξει αυτές τις περιπτώσεις οι οποίες προσβάλλουν την αρχή της δίκαιης δημοσίευσης, καταπατούν τη δεοντολογία και παραβιάζουν κάθε έννοια αντικειμενικής και έγκυρης ενημέρωσης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην επιστολή:
“…Ανάμεσα σε πολλούς δημοσιογράφους και Μέσα που χειρίστηκαν με αρκετά προβληματικό τρόπο την εν λόγω «είδηση», παρασυρμένα ως έναν βαθμό από την ολέθρια εσφαλμένη δήλωση του ιατροδικαστή, οι συγκεκριμένοι/ες ξεπέρασαν κάθε όριο δεοντολογίας, απέκρυψαν ή διαστρέβλωσαν απολύτως την αντίθετη εκδοχή, παρουσίασαν ως επιβεβαιωμένο και αποδεδειγμένο ένα ενδεχόμενο που ήταν απλώς πιθανό, παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας, προκάλεσαν συναισθήματα μίσους για την οικογένεια του βρέφους, αλλά επίσης υποδαύλισαν τον ρατσισμό κατά των προσφύγων σε μια περίοδο που αυτός ενισχύεται επικίνδυνα, τονίζοντας διαρκώς την καταγωγή της οικογένειας από τη Συρία και το γεγονός ότι αυτή έμενε σε μισθωμένο σπίτι, όπως συμβαίνει με ευάλωτες οικογένειες με μέλη βαριά ασθενή.”
*Με πληροφορίες από efsyn. gr