Ελλάδα

Επίθεση με πέτρες στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Parallaxi
επίθεση-με-πέτρες-στα-κεντρικά-γραφεί-314830
Parallaxi
Εικόνα Αρχείου

Στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Τσιμισκή πραγματοποιήσαν επίθεση με πέτρες μέλη της ομάδας «Μέτωπο Ταξικής Αλληλεγγύης» τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης 10 Ιουνίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

«Με σεβασμό και ταπεινότητα για όσες και όσους δεν είναι πια στο πλευρό μας, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την επίθεση με πέτρες στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Τσιμισκή μέσα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, τα ξημερώματα της 10ης Ιούνη-μέρας πανεργατικής απεργίας. Μέσα στην ησυχία της μητρόπολης, η επίθεση μας, ως ακόμη μια συμβολή στη σύζευξη των ριζοσπαστικών δυνάμεων για την ένταση της εργατικής πάλης μέσα από την Επιχείρηση –Τάξη εναντίον Τάξης-, έρχεται να αντηχήσει εκκωφαντικά στο παρόν, το όνομα κάθε νεκρού και σακατεμένου εργάτη ξεχωριστά», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ιστορία της ΔΕΗ είναι άρρηκτα συνυφασμένη με μια σωρεία σκανδάλων, μίζες, διαπλοκή και ρουσφέτια. Αρκεί να θυμηθούμε το σκάνδαλο της Energa-HellasPower,με βάση το οποίο 83 εκατομμύρια έγιναν καπνός από τα δημόσια ταμεία χωρίς κανένας από τους 19 κατηγορούμενους να λογοδοτήσει. Η δρομολογημένη υποβάθμιση της (παρότι η ίδια κατέχει την παγκόσμια πρωτοπορία να διατηρεί θετικό πρόσημο στα κέρδη και την ανάπτυξη) όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί μια στρατηγική ακολουθία κινήσεων που θα οδηγούσε με συνθήκες μονόδρομου στην ιδιωτικοποίηση της. Το success story της ΔΕΗ εμπίπτει σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό που αφορά όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τη νεοφιλελεύθερη ανασυγκρότηση των πλουτοπαραγωγικών επενδύσεων με στόχο την ενεργειακή τρομοκρατία απέναντι στα λοιπά ενεργειακά μονοπώλια. Ποιά όμως είναι η επίπτωση που έχει αυτή η συνακολουθία γεγονότων στην κοινωνική βάση;

Όλα αυτά τα χρόνια είδαμε τους λογαριασμούς να αυξάνονται διαρκώς, να προστίθενται νέα τέλη, θεσμοθετημένες μίζες και ρουσφέτια σε μεγαλοβιομήχανους (όπως το ΕΤΜΕΑΡ), νέες εισφορές ακόμα και μέσα σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης όπως στην πανδημία, όπου τα ποσοστά της ενεργειακής φτώχειας αυξήθηκαν κατακόρυφα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν χιλιάδες συνάνθρωποί μας, να καταχωρηθούν στις μαύρες λίστες της ΔΕΗ ώς «στρατηγικοί κακοπληρωτές», με τις εισπρακτικές εταιρείες που συνεργάζονται πλέον με τον όμιλο να αναλάμβουν τον καθημερινό ρόλο του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας. Απειλές για διακοπές ρεύματος, εξώδικα και δικαστικές εγκλήσεις αποτελούν μόνιμη οδό των μαφιόζων που τρομοκρατούν συνεχώς τον καθέναν απο εμάς, αδιαφορώντας για το πως και αν την βγάζουμε, για το αν υπάρχουν λεφτά για να φάμε και να ζήσουμε. Η ΔΕΗ είναι υπεύθυνη για το καθεστώς τρομοκρατίας χιλιάδων συμμάχων μας, είναι υπεύθυνη για εκατοντάδες διακοπές ρεύματος σε ανήμπορες οικογένειες, σε άπορους, σε ανθρώπους της τάξης μας που δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα απαραίτητα πλέον αφού η κρίση, η ανεργία, η βίαιη φτωχοποίηση και η ανέχεια έχουν γίνει όροι ζωής για αυτούς.

Και αν η ΔΕΗ είναι τρομοκράτης για τους καταναλωτές, τι θα μπορούσαν να πουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι άραγε; Οι συνθήκες εκμετάλλευσης του εργατικού δυναμικού στα εργοτάξια της ΔΕΗ αλλά και των εργολαβικών εταιρειών όπως ο ΑΚΤΩΡ, η AVAX και άλλοι κατασκευαστικοί όμιλοι διαφημίζουν τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.Ανύπαρκτα μέτρα ατομικής προστασίας και ασφάλειας, ελλιπής εκπαίδευση, εξαντλητικά ωράρια για μισθούς πείνας μέσα σε μια συνθήκη, όπου η άρνηση σημαίνει απόλυση, με ότι μπορεί να νοηματοδοτεί αυτό για έναν εργαζόμενο σήμερα.Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν περίπατο μπροστά στις συνθήκες εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με τα εργατικά ατυχήματα και τις δολοφονίες να γίνονται μόνιμο πλέον φαινόμενο. Απέναντι σε όλα αυτά, οι υπεύθυνοι όχι μόνο σιωπούν, αλλά συγκαλύπτουν τις εργοδοτικές δολοφονίες αθωώνοντας κάθε αρμόδια αρχή, απαλλάσοντάς την από τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που μπορεί να έχει. Για τα αφεντικά οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν και τη ζωή τους για την ομαλή ροή της ταξικής εκμετάλλευσης και την εξόντωση της κοινωνικής βάσης μπροστά στα κέρδη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η επενδυτική δραστηριότητα της Ελλάδας, στα πρότυπα και τις προσταγές του ευρωπαϊκού ενεργειακού ιμπεριαλισμού, αφήνει πίσω της καμμένη Γη. Αμέτρητες εκτάσεις κατακλύζονται από την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με το πρόσχημα της στροφής στην πράσινη ανάπτυξη και την απολιγνιτοποίηση, μια καραμέλα που έχει καταρρεύσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπροστά στα κέρδη της αστικής ελίτ, οι ζωές μας και η φύση αποτελούν ποσοστά στον πίνακα της εκμετάλλευσης. Και έρχονται νέα νομοσχέδια ή βελτιωμένες προσθήκες στα παλιά, σαν το νέο έκτρωμα του Χατζηδάκη για να θεσμοθετήσουν την ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης, να νομιμοποιήσουν τους όρους εξόντωσης της κοινωνικής βάσης, να οδηγήσουν την εργατική τάξη στην πιο σύγχρονη προλεταριακή γενοκτονία. Σε αυτή τη συνθήκη, οι θεατές θα έπρεπε να ντρέπονται. Ο χαμός μας δεν είναι θεατρικό έργο αλλά το δυστοπικό παρόν.

Το αίμα κυλάει και εκδίκηση ζητάει

Όσο η λίστα των νεκρών εργατών στα κάτεργα της ΔΕΗ μεγαλώνει, η ταξική ευθύνη για εκδίκηση γίνεται κοφτερή λεπίδα στο λαιμό του καθενός από εμάς που οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην προλεταριακή ιστορία. Γιατί είναι ταξικό καθήκον κάθε μαχόμενης προλεταριακής πρωτοβουλίας να μην αφήσει στη λήθη και την ατιμωρησία όσους εκτελέστηκαν στα εργοτάξια των μαφιόζων εργοδοτών. Όσων το αίμα ποτίζει τις τσέπες των αφεντικών. Με σεβασμό και ταπεινότητα για όσες και όσους δεν είναι πια στο πλευρό μας, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την επίθεση με πέτρες στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Τσιμισκή μέσα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, τα ξημερώματα της 10ης Ιούνη-μέρας πανεργατικής απεργίας. Μέσα στην ησυχία της μητρόπολης, η επίθεση μας, ως ακόμη μια συμβολή στη σύζευξη των ριζοσπαστικών δυνάμεων για την ένταση της εργατικής πάλης μέσα από την Επιχείρηση –Τάξη εναντίον Τάξης-, έρχεται να αντηχήσει εκκωφαντικά στο παρόν, το όνομα κάθε νεκρού και σακατεμένου εργάτη ξεχωριστά. Για τους 2 εργολαβικούς εργάτες της εταιρείας «MUEHLHAN Cyprus Ltd» που έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας από μεγάλο ύψος στη 5η μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης. Για τους 3 εργάτες που έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία, στο Γυμνό της Ερέτριας στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης σε δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Για τους 2 νεκρούς εργάτες σε έργα υποσταθμών στη Ζάκυνθο. Για τον εναερίτη που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια εργασιών σε κολόνα της ΔΕΗ στην Αργολίδα. Για όλους και όλες αυτές, που έχουν ποτίσει με αίμα τα εργοτάξια της ΔΕΗ όλα αυτά τα χρόνια και δεν καταγράφηκαν ή δεν αναγνωρίστηκαν ως εργοδοτικές δολοφονίες ή ατυχήματα την ίδια στιγμή που οι υπεύθυνοι εξαγοράζαν συνειδήσεις για τη σιωπή και τη συγκάλυψη της αλήθειας. Για όλους αυτούς η δική μας ταξική μνήμη δεν είναι σκουπίδι. Καμία επίθεση δε θα τους φέρει πίσω. Όμως καμία εκτέλεση για τα κέρδη των αφεντικών, δε θα μείνει αναπάντητη.

Καμία θυσία για την εργοδοσία-Καμία ανοχή στην εργοδοτική τρομοκρατία

Ταξική Οργάνωση- Μαχητική Συγκρότηση-Εκδίκηση

Τα αφεντικά θα λογοδοτήσουν για το χαμό μας. Το αίμα μας θα πνίξει το άδικο.

Επιχείρηση –Τάξη εναντίον Τάξης-

Μέτωπο Ταξικής Αλληλεγγύης-Πυρήνας Μηδενικής Ανοχής».

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα