Η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Το υπουργείο από τη μεριά του κατέθεσε έφεση όπως και τυπικά όφειλε και η υπόθεση θα εκδικαστεί ξανά στο μέλλον.
Στις αρχές του 2016, το υπουργείο Περιβάλλοντος επέβαλλε πρόστιμο 1.7 εκατομμύρια ευρώ στην Eldorado Gold, για 21 σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις που είχαν εντοπιστεί 33 μήνες νωρίτερα.
Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν τον τρόπο που η εταιρεία διαχειριζόταν και αποθήκευε τα απόβλητα, και το γεγονός πως απέκρυπτε στοιχεία σχετικά με την επικινδυνότητα τους. Στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που ήρθε στη Χαλκιδική η Eldorado αντιμετώπισε την τοπική κοινωνία και τον ίδιο τον τόπο με μια αποικιοκρατική λογική, θεωρώντας ότι μπορεί να λεηλατεί ατιμώρητα χωρίς να λογοδοτεί πουθενά. Οι έλεγχοι των επιθεωρητών ήρθαν μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες και κινητοποιήσεις και κάτω από την πίεση του κινήματος. Τα αποτελέσματα δε αυτών των ελέγχων παρέμεναν στα συρτάρια του υπουργείου για πάνω από 2 χρόνια.
Στις 19 Δεκεμβρίου, το Πρωτοδικείο Αθήνας ακύρωσε τα πρόστιμα με το επιχείρημα πως από τη διαπίστωση των παραβάσεων μέχρι την επιβολή του προστίμου πέρασε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η εταιρεία δηλαδή διαμαρτυρήθηκε (και κέρδισε) επειδή δεν κλήθηκε να πληρώσει νωρίτερα(!).
Το υπουργείο από τη μεριά του κατέθεσε έφεση όπως και τυπικά όφειλε και η υπόθεση θα εκδικαστεί ξανά στο μέλλον. Είναι φανερό πως το σκάνδαλο της εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα συνεχίζεται με όλες τις κυβερνήσεις. Όπως και ότι η λογική της εξόρυξης “με κάθε κόστος” διαπερνά όλο το “βαθύ κράτος” που δεν διστάζει να υπονομεύει ακόμη και την αστική νομιμότητα για να εξυπηρετήσει προκλητικά την εξορυκτική πολυεθνική -δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που τα δικαστήρια καταλήγουν σε τέτοιες σκανδαλώδεις αποφάσεις.
Όμως, όσο προκλητική κι αν είναι αυτή η υπόθεση της ατιμωρησίας της εταιρείας, δεν πρόκειται παρά για ένα ακόμα μικρό “δωράκι” του βαθέως κράτους προς την Eldorado. Τα πιο μεγάλα εγκλήματα της εταιρείας, όπως η συνολική λεηλασία και απαξίωση της περιοχής, η φοροδιαφυγή με τις offshore, ο διχασμός της τοπικής κοινωνίας μέσω των εκβιασμών και της εξαγοράς συνειδήσεων, δεν πρόκειται να κριθούν σε κάποιο δικαστήριο. Είναι οι αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη των κινημάτων από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα σταθούν απέναντι σε αυτά τα εγκλήματα.
Στις πόλεις και στο βουνό, στα δικαστήρια όπου διώκονται οι αγωνιστές, αλλά και με την αλληλεγγύη σε κινήματα με αντίστοιχους αγώνες και διεκδικήσεις, το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού θα δώσει την τελική και αναγκαία απάντηση.
Ανακοίνωση από την Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.