Επιτροπή PEGA: Τι κατέθεσαν οι δημοσιογράφοι Μαλιχούδης και Κουκάκης
Φως στη σκοτεινή υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών ρίχνει η Ερευνητική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου
Στην Ερευνητική Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες που διερευνά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην Ελλάδα κατέθεσαν σήμερα οι δημοσιογράφοι Στ. Μαλιχούδης, Θ. Κουκάκης και Ελ. Τριανταφύλλου.
Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στην Ελλάδα άρχισε να αποκαλύπτεται από τις έρευνες της Επιτροπής PEGA, όταν άρχισε να ελέγχει εάν παρακολουθούνται ευρωβουλευτές.
Ακούγοντας τις καταθέσεις των δημοσιογράφων που παρακολουθούνταν με κακόβουλο λογισμικό, ευρωβουλευτής από την Πολωνία επισήμανε ότι οι περιγραφές θυμίζουν οικείες καταστάσεις που έχουν συμβεί στη χώρα της.
Ο Σταύρος Μαλιχούδης, ανταποκριτής ξένων ΜΜΕ, καλύπτει συστηματικά το προσφυγικό ρεπορτάζ και συνεργάζεται με τους Reporters United.
Όπως είπε, η παρακολούθησή του δεν αφορά μόνο τον ίδιο, καθώς “με τους Reporters United, εκείνη την περίοδο δημιουργούσαμε δίκτυο δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Μέσα από εμένα συγκέντρωναν πληροφορίες για δεκάδες συναδέλφους, κυριολεκτικά”.
Σημείωσε ότι, ενώ ο νόμιμος ρόλος της ΕΥΠ είναι να αντιμετωπίζει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια και να συμμετέχει στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, στην περίπτωσή του το ενδιαφέρον των μυστικών υπηρεσιών “είναι καθαρά δημοσιογραφικό”.
Συγκεκριμένα, η παρακολούθηση του δικαιολογούνταν επειδή καλύπτει προσφυγικό ρεπορτάζ, αλλά “τα στελέχη της ΕΥΠ εγκαλούνται για παράβαση καθήκοντος”.
“Σε ποιους μετέφεραν τις πληροφορίες που συνέλεγαν; Δεν πληρώνονται για να ενημερώνουν επιλεκτικά κάποιους”, είπε ο Στ. Μαλιχούδης και σημείωσε ότι έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά με όλα τα σχετικά στοιχεία και αν δεν δικαιωθεί στα ελληνικά δικαστήρια θα προσφύγει και αυτός στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
“Σκοτεινές διαδρομές”
Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, απαντώντας σε ερώτηση γιατί εδώ και μήνες δεν έχει γίνει έρευνα στις εγκαταστάσεις της Intellexa στην Ελλάδα και δεν έχουν δεσμευτεί έγγραφα και ψηφιακά δεδομένα, απάντησε:
“Η δημοσιογραφική έρευνα στην Ελλάδα, μέρα με την ημέρα, φέρνει στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συνεργαστεί με ανθρώπους που είναι πολύ σκοτεινά πρόσωπα. Αυτά τα πρόσωπα εμπλέκονται και στις προμήθειες συστημάτων παρακολούθησης που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ και με την εταιρεία Intellexa”
“Αναμένουμε τις εισαγγελικές Αρχές, να κάνουν τη δουλειά τους και να αξιοποιήσουν την δημοσιογραφική έρευνα, προκειμένου να πιστοποιήσουν αυτό που που προκύπτει εύκολα από τη δημοσιογραφική έρευνα”.
Μέσα από διαδοχικά ρεπορτάζ, τόνισε ο Θ. Κουκάκης, φαίνεται ο τρόπος που “συναλλάσσεται ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου με τον πρώην εκπρόσωπο της Intellexa στην Ελλάδα. Πώς αυτός, ο πρώην εκπρόσωπος της Intellexa στην Ελλάδα, άνθρωπος που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις ελληνικές Αρχές και τη Δικαιοσύνη, φέρνει μέσω κυπριακής εταιρείας και στήνει την υποδομή της Intellexa στην Ελλάδα. Οι σχέσεις είναι προφανείς”.