Επιτροπή : Προς άρση μέτρων στη Μύκονο – Στο μικροσκόπιο οι «πορτοκαλί» περιοχές
Τα μέτρα που συζητιούνται.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, κατά την οποία έχουν τεθεί επί τάπητος όλες οι νέες εξελίξεις όσον αφορά στην πανδημία, με την κατάσταση στα νησιά να έχει έρθει στο επίκεντρο.
Παράλληλα στο μικροσκόπιο των μελών της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας εξακολουθεί να παραμένει τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφεται «έκρηξη» κρουσμάτων, εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα.
Πέρα από το ζήτημα με τα νησιά, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η επέκταση των υποχρεωτικών τεστ για τους εργαζόμενους στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.
Θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα της επέκτασης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πέρα από τους κλάδους για τους οποίους ισχύει σήμερα, δηλαδή τους εργαζομένους σε δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Προς άρση των μέτρων στη Μύκονο
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες μέρες, εξετάζεται η άρση των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν στην Μύκονο το περασμένο σαββατοκύριακο λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρήθηκε στο νησί.
Με λίγα λόγια, το «μίνι» lockdown που έχει επιβληθεί στο νησί των ανέμων δεν αναμένεται να παραταθεί μετά τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όπως εξάλλου είχε οριστεί αρχικά.
Άλλωστε τα στοιχεία της Τετάρτης δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιήθηκε, γεγονός που από κάποιους αποδίδεται στην επιβολή των μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν στη Μύκονο είναι τα εξής:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.
Θα «κοκκινίσουν» τα «πορτοκαλί» νησιά;
Όσον αφορά τα νησιά, βάσει και των τελευταίων στοιχείων από τις καθημερινές επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, στο επίκεντρο βρίσκονται:
- Ίος
- Πάρος
- Σαντορίνη
- Ρόδος
- Κέρκυρα
- Μήλος
- Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης
Οι μολύνσεις στους δημοφιλείς αυτούς τουριστικούς προορισμούς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης, αυξητική τάση καταγράφεται στην Πάρο, τη Σαντορίνη και τη Μήλο, ενώ σταθεροποίηση παρατηρείται σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο.
Ηπιότερα αλλά με αυξητική τάση είναι τα στοιχεία και για τα νησιά του Ιονίου. Ενδεικτικά στην Κέρκυρα το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 27 νέα κρούσματα.
Δεν είναι σίγουρο κατά πόσο εξετάζονται μέτρα στο «μοντέλο Μυκόνου» για τα προαναφερθέντα νησιά, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε πολλές αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη με αρκετές αρνητικές αναβαθμίσεις περιοχών στο «πορτοκαλί».
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο άλλων τοπικών lockdown, o πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως «όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα μιας περιοχής παρουσιάσουν πρόβλημα μπορεί να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα για να ελέγξουμε την πανδημία» ζητώντας να προσέχουν «και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι».
Τα πιθανά μέτρα
Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί που βρίσκονται στο τραπέζι για τα νησιά:
- Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό – Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία και μετακίνησή τους σε άλλα πόστα.
- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως οργανωμένα πάρτυ, πανηγύρια, λαϊκές αγορές
- Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο
- Απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα
- Μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων στην εστίαση από τα 10 στα 4 και κατ’ εξαίρεση 6, εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού.Πηγή: in.gr