Επικαιρότητα

H επόμενη μέρα στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης

Δεν μπορούν να μπουν όλα τα ακίνητα κάτω από μια επικεφαλίδα.

Parallaxi
h-επόμενη-μέρα-στην-αγορά-ακινήτων-της-θ-586928
Parallaxi

Πολύ κουβέντα γίνεται για τις τιμές των ακινήτων. Όπως πάντα σχεδόν όλοι έχουν μια άποψη για την συγκεκριμένη αγορά ,καλοί επαγγελματίες , κακοί επαγγελματίες ,ακόμη και μη επαγγελματίες του κλάδου. Ας δούμε όμως τι ισχύει πραγματικά.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ: Δεν μπορούν να μπουν όλα τα ακίνητα κάτω από μια επικεφαλίδα. Τα επενδυτικά ακίνητα, είναι ακίνητα έξυπνα φτιαγμένα ώστε αγοράζοντας κάποιος τα λιγότερα δυνατά τετραγωνικά μέτρα να έχει την μέγιστη δυνατή απόδοση(cash back), συνήθως είναι μεταξύ 40-60τμ.

Τα ακίνητα αυτά απευθύνονται στο τμήμα των αγοραστών που το εισόδημα μου του δεν είναι συνδεδεμένο με την καθημερινή απασχόληση και είναι μια έξυπνη τοποθέτηση χρημάτων με σχετικά εύκολη ρευστοποίηση και απόδοση 6%/χρόνο και άνω.

Αυτά τα ακίνητα θα κρατήσουν τις τιμές τους μιας και το κοινό στο οποίο απευθύνονται θα επηρεαστεί λιγότερο από το κλείσιμο της αγοράς για 45 ημέρες ,ενώ ταυτόχρονα η διαθεσιμότητας τους είναι μικρή, πράγμα που τα καθιστά περιζήτητα.

Τα οικιστικά ακίνητα, είναι τα σπίτια στα οποία κατοικεί η μέση ελληνική οικογένεια. Οι υποψήφιοι αγοραστές της κατηγορίας αυτής έχουν υποστεί το μεγαλύτερο σοκ, κυρίως ψυχολογικό, κάποιες φορές και οικονομικό.

Η οικονομική συνέπεια για μια μέση ελληνική οικογένεια από τους δυο χαμένους μήνες, είναι δυο χαμένοι μισθοί του καθενός, σύνολο τέσσερις χαμένοι μισθοί. Υπάρχουν βέβαια και οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των οποίων η οικονομική ζημία προς στιγμήν δεν είναι σημαντική ,υπάρχει όμως η ανασφάλεια της επόμενης ημέρας και έτσι πιθανόν να αναβάλλουν την αγορά της κατοικίας τους.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της ζήτησης στην κατηγορία αυτή άρα και πιθανόν την πτώση της αρχικής τιμής έως και 10%.

Τα επαγγελματικά ακίνητα, είναι τα γραφεία ή τα καταστήματα οπού πραγματοποιούνται πωλήσεις λιανικής ή η παροχή υπηρεσιών. Τα απούλητα και διαθέσιμα ακίνητα της κατηγορίας θα υποστούν την μεγαλύτερη πίεση το επόμενο δίμηνο με δεδομένο ότι κυρίως απευθύνονται σε νέους επαγγελματίας οι οποίοι ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή σε επαγγελματίες οι οποίοι ανοίγουν υποκατάστημα/παράρτημα. Όλοι οι παραπάνω το πιθανότερο είναι να αναβάλλουν την κίνηση τους αυτή για έναν έως τρεις μήνες περιμένοντας την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

Τέλος ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα προς ενοικίαση ακίνητα τα οποία πιθανότατα θα έχουν μια πτώση έως και 20% λόγο της μεγαλύτερης προσφοράς που θα προκύψει στην αγορά από ακίνητα που θα τα αποτραβήξουν οι ιδιοκτήτες τους από την βραχυχρόνια μίσθωση. Αυτά τα ακίνητα θα ενοικιαστούν μέσα στους επόμενους δυο μήνες και θα επανέλθουμε στην κατάσταση της τεράστιας έλλειψης ακινήτων.

Το ακίνητο έχει αποδειχτεί η πιο αξιόπιστη τοποθέτηση χρημάτων , δεν είναι τυχαία η αγαπημένη επένδυση της μεσαίας και ανώτερης τάξης.Τα δύσκολα χρόνια της κρίσης όχι μόνο συγκράτησε την αξία του, αλλά οι τιμές παρουσιάζουν άνοδο κατά μ.ο 20-25%τα τελευταία 4 χρόνια.

Ο ίδιος ο πλανητάρχης, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας indite(zara,bershka,pull and bear,Masimmo Dutti…), ο Tony Bler και πολύ άλλοι καταξιωμένοι επενδυτές έχουν αναφέρει ότι από όλες τις επενδύσεις τους, οι καλύτερες ήταν στον τομέα των ακινήτων!

Ντόντογλου Χρήστος, anakainismeno.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα