Featured

Έρχεται δύσκολος χειμώνας για τους άστεγους της Θεσσαλονίκης

Ο δήμος δεν διαθέτει υπνωτήρια, δημόσιες τουαλέτες και νερό

Φίλιππος Δεργιαδές
έρχεται-δύσκολος-χειμώνας-για-τους-άσ-832470
Φίλιππος Δεργιαδές

Αντιμέτωποι σύντομα, με τη σκληρότητα του χειμώνα, θα βρεθούν οι άστεγοι της Θεσσαλονίκης, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές που θα τους βοηθούσαν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες της ζωής στο δρόμο, οι οποίες κατά τους χειμωνιάτικους μήνες γίνονται σχεδόν αδυσώπητες.

Πρόσφατα ο δήμος Θεσσαλονίκης, μετά από καταγγελίες καταστηματαρχών της περιοχής της Καμάρας, υποχρέωσε 4-5 άστεγους να μετακινηθούν, προς την οδό Μελενίκου και το ΑΠΘ, προκειμένου, όπως αναφέρει η συλλογικότητα Room 39 που προσφέρει εθελοντικά υποστήριξη σε άστεγους, να μη διαταράσσεται «η αισθητική της τουριστικής περιοχής» και να μη εμποδίζονται οι «επιχειρηματικές επενδύσεις».

Η παρουσία αστέγων σε μία περιοχή είναι ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο θέμα, που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αστυνομικούς όρους, τονίζει η συλλογικότητα Room 39 και καλεί το δήμο να μεριμνήσει ώστε οι άστεγοι της πόλης να έχουν πρόσβαση σε απαραίτητες υποδομές.

Στο κέντρο της πόλης εκτιμάτε πως ζουν στο δρόμο περίπου 40 άστεγοι. Συνήθως βρίσκουν καταφύγιο σε δημόσια πάρκα, σε εσοχές και εισόδους κτιρίων, δίπλα σε εκκλησίες ή ακόμα και σε πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων. Οι συνθήκες δεν είναι καθόλου εύκολες για αυτούς τους ανθρώπους, ιδίως τους μήνες του χειμώνα που βρίσκονται αντιμέτωποι με την υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες της παγωνιάς. Πέρσι από το κρύο πέθανε ένας άστεγος στην Αγίου Δημήτριου. Το δημοτικό υπνωτήριο που υπάρχει στην περιοχή της Βίλκα, στην Ανδρέα Γεωργίου, λόγω απόστασης δεν καλύπτει τις ανάγκες ενώ το έκτακτο κατάλυμα που λειτούργησε πέρσι στη ΔΕΘ, αποδείχθηκε επικίνδυνα πρόχειρο, με τους άστεγους να κοιμούνται στο πάτωμα.

Δημόσιες τουαλέτες λόγω covid δεν λειτουργούν στο κέντρο της πόλης ενώ δεν υπάρχουν ούτε καν βρύσες με πόσιμο νερό. Κάποιοι άστεγοι για να εξυπηρετηθούν πηγαίνουν κάθε ημέρα, από το κέντρο της πόλης στο σταθμό των ΚΤΕΛ, στην περιοχή της Μενεμένης.

Κλειστές είναι οι δημόσιες τουαλέτες στο κέντρο της πόλης

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να διαθέτει τους κατάλληλους χώρους για αυτούς τους ανθρώπους με παροχές για όλες τις συνθήκες», τονίζει στην Parallaxi, o Χρήστος Γεωργιάδης μέλος της συλλογικότητας «Room 39», που καθημερινά μοιράζει με ποδήλατα φαγητό σε άστεγους και μετανάστες που κοιμούνται στο δρόμο. Όπως τονίζει, ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει άδειους χώρους και κτίρια που θα μπορούσε να διαθέσει, ιδίως στους δύσκολους χειμωνιάτικους μήνες και θα μπορούσε σε κεντρικά σημεία να λειτουργήσει χημικές τουαλέτες και να τοποθετήσει κάποιες βρύσες.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα