Agenda

Έρχεται το Νοέμβριο η 5η Art-Thessaloniki Fair

Η 5η Art Thessaloniki Fair είναι έτοιμη να ανοίξει τις πύλες της, 25 Νοεμβρίου, στην ΔΕΘ HELEXPO.

Parallaxi
έρχεται-το-νοέμβριο-η-5η-art-thessaloniki-fair-809244
Parallaxi

Μετά από δύο αναβολές -Νοέμβριος 2020 και Μάιος 2021- λόγω των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης για προστασία από την πανδημία, η 5η Art-Thessaloniki International Contemporary Fair ανοίγει τις πύλες της στις 25-28/11/2021.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με την φυσική παρουσία των γκαλερί και των εκπροσώπων τους, των έργων ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεων και παράλληλων projects, θα ξαναδώσουμε την χαρά στους επισκέπτες μας να θαυμάσουν από κοντά και να αποκτήσουν το έργο που θα επιλέξουν. Αναμένουμε να πραγματοποιηθούν σημαντικές πωλήσεις  καθώς τα δύο τελευταία χρόνια η διακίνηση έργων μόνο με εικονική πραγματικότητα και διαδίκτυο ήταν ασήμαντη.

Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο για εμβολιασμένους και θα έχουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τον covid-19, με Ιατρικό προσωπικό στην είσοδο του κτιρίου 10  της διοργάνωσης. Για την αποφυγή συνωστισμού έχουμε σχεδιάσει, διαδρόμους 7 μέτρων, με ξεχωριστή είσοδο-έξοδο.

•    Στοχεύουμε στην συμμετοχή περισσοτέρων από 30 Γκαλερί από Ελλάδα και εξωτερικό και την πραγματοποίηση 10 Παράλληλων Projects. •    Έχουμε τιμώμενο εικαστικό καλλιτέχνη τον Γιάννη Φωκά (1951). •    Ειδικό βραβείο θα δοθεί στον εικαστικό Δημήτρη Αληθεινό (γ.1945). •    Μουσειακή έκθεση Victor Vasarely (Museum of Drawing Skopje) •    Eγκατάσταση αφιερωμένη στον ΚαβάφηΘΥΜΙΣΟΥ ΣΩΜΑ… τα κρεβάτια όπου πλάγιαζες. Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη. •    Για 2η φορά η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ) σε συνεργασία με την Art Thessaloniki, έχουμε 120 συμμετοχές για τα βραβεία “MATAROA”. Θα επιλεγούν 10  καλλιτέχνες  οι οποίοι θα παρουσιάσουν την δουλειά τους σε ατομικά περίπτερα και θα δοθούν τρία χρηματικά βραβεία. Το κοινό με το εισιτήριο ή την πρόσκληση εισόδου θα έχει δικαίωμα μιας ψήφου. •    Η διοργάνωση διαθέτει VIP Lounge, Press Office, Art Shop, Χώρους Εστίασης, Αίθουσα Διαλέξεων και Προβολών, Δωρεάν Παρκινγκ, Free Wi-Fi και 24ωρη φύλαξη.

Μία αναδρομή των προηγούμενων Art Fair …2016,2017,2018,2019

Από την πρώτη διοργάνωση καθιερώσαμε τον εμπορικό τομέα των γκαλερί παράλληλα με τον πολιτιστικό χαρακτήρα, με σημαντικά projects, το θεσμό τιμώμενου καλλιτέχνη, collectors eye και μουσειακών εκθέσεων.

Τιμώμενοι καλλιτέχνες:

2016  Θόδωρος (1931-2018) γλυπτική, //  Νίκος Σαχίνης (1924-1989) ζωγραφική. 2017  Κώστας Τσόκλης (1930), // Wolf Vostell (1932-1998). 2018  Takis Vassilakis (1925-2019).

Collectors Eye:

2016  Μάριος Πράσινος (1916-1985), Συλλογή Γιώργου Κωστόπουλου. Contemporary Art Collection, Συλλογή Άρη Στοίδη. 2017  Theodoros Stamos (1925-1997), Συλλογή Ζαχαρία Πορταλάκη. Σύγχρονη Διεθνής Χαρακτική, Συλλογή Γιώργου Κητή. 2018  Sol LeWitt (1929-2007), Συλλογή Έφη Πιπλικάτση-Ανδρεάδη

Μουσειακές εκθέσεις:

2016 Recurrance: Rituals, Place and History. Επιμέλεια Drorit Gur Arie, curator Ισραήλ. Άλλοι, Άλλοτε, Τώρα. Επιμέλεια Χ. Σαββόπουλου, Καθηγητή Ιστορ. τέχνης ΑΣΚΤ, ΑΠΘ. Έκκεντρη Τέχνη. Επιμέλεια Σάνια Παπά λέκτωρ ιστορίας τέχνης ΑΣΚΤ του ΑΠΘ. 2017 Ασκήσεις Ισορροπίας: Σχεδιασμοί και υλοποίηση. Επιμέλεια ομότιμου καθηγητή     Εμμανουήλ Μαυρομμάτη της ΑΣΚΤ του ΑΠΘ. 2018  Πνοή/Breath Greek Emerging Artists. Επιμέλεια Miguel Fernandez Belmonte, Ιστορικός Τέχνης.

    Στην 4η Art Thessaloniki International Contemporary υπήρξε:

Συμμετοχή από 39 γκαλερί στην 4η Art Thessaloniki 2019, εκ των οποίων οι 19  ήταν από το εξωτερικό, τιμώμενος καλλιτέχνης ήταν ο  Billy Zane (ηθοποιός-παραγωγός),  παρουσιάστηκαν 4 μουσειακές εκθέσεις: “Unexpected Dialogue” με κεραμικά έργα του Pablo Picasso & ζωγραφικά έργα του Mice Jankulovski από τη συλλογή του μουσείου Museum of Drawing με την επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη, η συλλογή του Νίκου Βερνίκου με έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη Dennis Oppenheim, η Συλλογή Παπαδημητρίου με 24 έργα καλλιτεχνών που εκπροσωπούν την γενιά  1980, ένα μέρος από το σημαντικό Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας, καθώς και πολυάριθμα Projects που ανέβασαν τον πήχη πολύ ψηλά, αναδεικνύοντας την Art Thessaloniki σε θεσμό με διεθνή απήχηση.

Σημαντική ήταν η επίσκεψη των μαθητών της 2βάθμιας εκπαίδευσης, που ενημερώθηκαν   για τον πολιτισμό και την τέχνη.

Για πρώτη φορά η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ) σε συνεργασία με την Art Thessaloniki καθιέρωσαν το βραβείο “MATAROA”. Δέκα επιλεγμένοι νέοι  καλλιτέχνες παρουσίασαν την δουλειά τους σε ατομικά περίπτερα και   δόθηκαν τρία  χρηματικά βραβεία.

Η WAVA (World Association of Visual Arts) μετά από  αξιολόγηση έδωσε τα εξής βραβεία: Για την καλύτερη γκαλερί, για τον καλύτερο επιμελητή και για τον καλύτερο καλλιτέχνη.

Οι επισκέπτες της Art Thessaloniki αυξάνονται σημαντικά κάθε χρόνο:

7500 το 2016, 9000 το 2017, 12000 το 2018 και 20000 το 2019 και προέρχονται από την Ευρώπη, Ασία, Αφρική και ΗΠΑ (24 χώρες).

Προφίλ επισκεπτών:

5 – 18 ετών, με ξενάγηση και  συνοδεία δασκάλων και καθηγητών, μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου. 18 -24 ετών, φοιτητές από όλες τις σχολές. 22 ετών και άνω. Εργαζόμενοι, έμποροι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, φιλότεχνοι, συλλέκτες, art advisors, επώνυμοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί, celebrities

Στην 4η διοργάνωση είχαμε άνω των 60 δημοσιευμάτων – άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά εσωτερικού και εξωτερικού. Μέγας χορηγός επικοινωνίας το OPEN TV. Συνεντεύξεις μας στην EΤ3 TV και TV100. Ραδιοφωνικά σποτάκια σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και επαρχιακούς σταθμούς. Μετά το πέρας συνεχίσαμε τις δημοσιεύσεις  με τον απολογισμό της και τις νέες μας προτάσεις.

Η Διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής  Παντελής Τσάτσης με την ομάδα του, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Πολιτισμό, τις Καλές Τέχνες και τους Δημιουργούς, με στόχο να αλλάξει τα καλλιτεχνικά δρώμενα στο ΝΑ άκρο της Ευρώπης σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα