Agenda

Έρχεται το Onassis Health Day 2021

Μία ψηφιακή ημερίδα για την μετά-covid εποχή στα συστήματα υγείας,.

Parallaxi
έρχεται-το-onassis-health-day-2021-840920
Parallaxi

Το Ίδρυμα Ωνάση, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο διοργανώνουν το δεύτερο Onassis Health Day στις 11 Νοεμβρίου. Αυτή τη φορά, ψηφιακά, μία ημερίδα για την μετά- covid εποχή στα συστήματα υγείας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της έρευνας και της παροχής υπηρεσιών υγείας, αλλά και τις ανάλογες προσαρμογές στο ελληνικό σύστημα υγείας.

Η πανδημία της COVID-19 είναι ένα από αυτά τα γεγονότα στην ιστορία που οδηγούν σε επιτάχυνση των αλλαγών σε επίπεδο επιστήμης, κοινωνίας, πολιτικής και οικονομίας. Η ημερίδα με κεντρική θεματική τις «Προβλέψεις και Προκλήσεις στην Υγειονομική Περίθαλψη» έχει σκοπό να εντοπίσει αυτές τις αλλαγές, να σκιαγραφήσει την προσαρμογή μας σε αυτές και να διερευνήσει τις δυνατότητες που ανοίγονται για ασθενείς, επιστήμονες αλλά και νομοθέτες μέσα από αυτές.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει τρεις βασικές ενότητες. Κάθε ενότητα, με τη σειρά της, αποτελείται από επιμέρους παρουσιάσεις και στο τέλος κάθε ενότητας θα ακολουθήσει σύντομη ανακεφαλαίωση από τους συντονιστές και συζήτηση στη βάση βασικών ερωτημάτων από το κοινό. Εξειδικευμένοι επιστήμονες και ερευνητές, Καθηγητές Πανεπιστήμιου, πολιτικοί και εκπρόσωποι της αγοράς υγείας μοιράζονται τις γνώσεις και τους προβληματισμούς τους στο σημείο που η πολιτική υγείας συναντά την κοινωνία των πολιτών στη μετά την πανδημία εποχή. Σε μια περίοδο που η δημόσια ΥΓΕΙΑ αποτελεί κεντρικό πολιτικό ζήτημα, επιλέγουμε να μιλήσουμε για το σύστημα υγείας των επόμενων 20 ετών, να πείσουμε για την αναγκαιότητα να ακούμε την επιστήμη και τον ορθό λόγο και να κατανοήσουμε το ψηφιακό αύριο που έρχεται. Ξεχωριστή στιγμή θα είναι η παρουσίαση από τον ιατρό Dr. Drew Weissman, του οποίου η πρωτοποριακή έρευνα οδήγησε στη δυνατότητα ασφαλούς ανάπτυξης εμβολίων mRNA, τα οποία χρησιμοποιούνται παγκοσμίως στη μάχη για την καταπολέμηση της COVID-19.

Η πρώτη ενότητα έχει ως κεντρικό θέμα την πανδημία ως καταλύτη αλλαγών σε επίπεδο ατόμου, κοινωνίας, πολιτικής υγείας και ιατρικής έρευνας. Ορμώμενοι από την πολιτική, διοικητική και ιατρική πρόκληση της αντιμετώπισης της πανδημίας, εξετάζουμε την παρακαταθήκη αυτής της αντιμετώπισης σε επίπεδο ατόμου, πολιτικής δημόσιας υγείας, ιατρικής έρευνας και παγκόσμιων συνεργασιών. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη δημόσια ΥΓΕΙΑ και το ξέσπασμα της πανδημίας στον 21ο αιώνα, την πρόληψη και τη θεραπεία πανδημιών μέσω της τεχνολογίας mRNA και την προοπτική αντιμετώπισης μελλοντικών πανδημιών, καθώς και τις επενδύσεις στην ΥΓΕΙΑ και σε διακρατικές συνεργασίες. Επιπλέον, η πρώτη ενότητα θα ασχοληθεί με τη νέα επιχειρηματικότητα που αναδύεται στην εποχή της Covid-19 και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην κοινωνία και την ψυχική ΥΓΕΙΑ.

Η δεύτερη ενότητα εστιάζει σε ένα από τα πιο επίκαιρα ζητήματα της εποχής μας στην υγειονομική περίθαλψη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, με έμφαση στη χρήση ανατρεπτικών τεχνολογιών, πληροφοριών και δεδομένων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας βρίσκεται άλλωστε στον πυρήνα του έργου του Ιδρύματος Ωνάση, μέσω της εξέλιξης του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στο πρώτο πλήρως ψηφιακό νοσοκομείο στην Ελλάδα. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ψηφιακή ΥΓΕΙΑ και στο πώς διαμορφώνει τις υποδομές και την αγορά της δημόσιας υγείας σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Αναλύοντας δεδομένα για ανάπτυξη έξυπνων αλγορίθμων διάγνωσης, βελτιώνοντας την απομακρυσμένη πρόσβαση σε ιατρικά δεδομένα εικόνας και πληροφορίας, προσαρμόζοντας συστήματα, φορείς και εταιρείες στο αύριο, εκμηδενίζοντας την απόσταση μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας, ανακαλύπτοντας νέες θεραπείες και εμβαθύνοντας στην επανάσταση της γονιδιακής ανάλυσης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί ασθενείς, επαγγελματίες υγείας, αγορά και συστήματα υγείας στην εξατομικευμένη ιατρική του 21ου αιώνα.

Η τελευταία ενότητα της εκδήλωσης εστιάζει στην περίπτωση της Ελλάδας. Αντλώντας μαθήματα από τις προηγούμενες δύο ενότητες, προσπαθεί να σκιαγραφήσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας για το ελληνικό σύστημα υγείας. Η σημασία της ποιότητας του συστήματος υγείας, οι οικονομικοί περιορισμοί, η γρήγορη προσαρμογή δομών και επαγγελματιών στις συνεχείς αλλαγές, το ανθρώπινο δυναμικό ως παράγοντας βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, η δυναμική προσαρμογή στο ψηφιακό μέλλον ενώνονται κάτω από την ανάγκη για ένα βιώσιμο, ανθρωποκεντρικό και κλινικά αποτελεσματικό σύστημα υγείας. Η τρίτη ενότητα θα κλείσει με την παρουσίαση της μελέτης του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων στην Ελλάδα.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικά πρόγραμμα.

Παρακολουθήστε ΕΔΩ την ψηφιακή ημερίδα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα