Διεθνή

Έρχεται το τέλος των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;

Τι διαπιστώνει έρευνα για την παγκόσμια αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Parallaxi
έρχεται-το-τέλος-των-ορυκτών-καυσίμων-360680
Parallaxi

Η έκρηξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας ώθησε την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, σύμφωνα με νέα ανάλυση που επικαλείται το CNN.

Ειδικότερα, η χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί το 2023, σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την δεξαμενή σκέψης Ember.

Αυτό θα σηματοδοτήσει την πρώτη χρονιά που θα σημειωθεί μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από μια παγκόσμια ύφεση ή πανδημία.

Τα επίπεδα της ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα ενδέχεται να έχουν ήδη κορυφωθεί, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κόσμος έχει φθάσει στην «αρχή του τέλους της εποχής των ορυκτών», δήλωσε σε δήλωσή της η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Małgorzata Wiatros-Motyka. «Μπαίνουμε στην εποχή της καθαρής ενέργειας», πρόσθεσε η ίδια.

To 40% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας είναι από Ανανεώσιμες Πηγές.

Η Ember ανέλυσε δεδομένα από 78 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 93% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, για την τέταρτη έκδοση της ετήσιας παγκόσμιας επισκόπησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχεδόν το 40% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας τροφοδοτείται πλέον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνική ενέργεια, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με την έκθεση.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποτέλεσαν το 12% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας το 2022, από 10% το προηγούμενο έτος.

Η ηλιακή ενέργεια ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2022 για 18η συνεχή χρονιά, σημειώνοντας αύξηση κατά 24% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αιολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 17%.

Η Ember προβλέπει ότι το 2023, η καθαρή ενέργεια θα είναι σε θέση να καλύψει τη συνολική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να κυριαρχούν. Η ενέργεια από άνθρακα παρέμεινε η μοναδική μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 36% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2022. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε και δεν καλύφθηκε όλη από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με την Wiatros-Motyka.

Αιολική και ηλιακή έτοιμες για άνοδο στην κορυφή

Αλλά η Ember προβλέπει ότι το 2022 θα έρθει να σηματοδοτήσει την «κορύφωση» των επιπέδων της ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το τελευταίο έτος της αύξησης της ορυκτής ενέργειας.

Η έκθεση προβλέπει μια μικρή πτώση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα κατά 0,3%, το 2023, με μεγαλύτερες μειώσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς η αιολική και η ηλιακή ενέργεια απογειώνονται.

«Το σκηνικό είναι έτοιμο για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια να επιτύχουν μια μετεωρική άνοδο στην κορυφή», δήλωσε η Wiatros-Motyka.

«Μια νέα εποχή πτώσης των εκπομπών ορυκτών καυσίμων σημαίνει ότι θα συμβεί η σταδιακή μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα και το τέλος της αύξησης της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο είναι πλέον ορατό. Η αλλαγή έρχεται γρήγορα. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τις ενέργειες που θα αναλάβουν τώρα οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, ώστε ο κόσμος να μπει σε μια πορεία προς την καθαρή ενέργεια μέχρι το 2040».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα