Έρχονται μειώσεις στους λογαριασμούς των κινητών
Οι αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν τόσο σε παλαιά όσο και σε νέα συμβόλαια.
Σχέδιο για έμμεσες και ενδεχομένως και άμεσες μειώσεις στα συμβόλαια των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αλλά και αύξηση – μέχρι διπλασιασμού- των προσφερόμενων δεδομένων ανά πακέτο σύνδεσης βρίσκεται σε επεξεργασία και αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ύστερα από παραίνεση τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να μειώσουν τις υψηλές χρεώσεις δεδομένων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής», οι συζητήσεις είναι πλέον σε πολύ προχωρημένο στάδιο και εντός των προσεχών ημερών, όπως ανακοίνωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τη δέσμευση των εταιρειών στον εξορθολογισμό των τιμολογίων προς τα κάτω.
Βεβαίως, όπως επισημαίνουν στο «Έθνος της Κυριακής» όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι αδύνατον η κίνηση αυτή να αφορά σε μία οριζόντια μείωση, ίδια για κάθε πάροχο, δεδομένου ότι πρόκειται για μία αυτορρυθμιζόμενη ελεύθερη αγορά, ενώ υπάρχει και το κρίσιμο ζήτημα του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών και το «αγκάθι» της υπερφορολόγησης του κλάδου.
Ωστόσο, θα αποτελέσει σημαντική ανάσα, που είτε θα μειώνει το τελικό ποσό που πληρώνουν οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας κάθε μήνα, είτε θα πολλαπλασιάζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και κυρίως τη χρήση δεδομένων με την ίδια χρέωση.
Αυτό συνεπάγεται μια έμμεση μείωση στα συμβόλαια, δεδομένου ότι οι καταναλωτές θα καλύπτονται από χαμηλότερα σε τιμή συμβόλαια τα οποία αναμένεται να προσφέρουν περισσότερα δεδομένα (data).
Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα αναπροσαρμοστεί η εμπορική πολιτική των εταιρειών, καθώς ο σχεδιαζόμενος διπλασιασμός των παρεχόμενων δεδομένων, ακόμα κι αν αποφασιστεί να ακολουθηθεί αρχικά από έναν και μόνο πάροχο που θα πάρει την απόφαση να «θυσιάσει» τμήμα του μέσου εσόδου του ανά χρήστη, αναγκαστικά θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους για λόγους ανταγωνισμού.
Αυτό που θεωρείται σίγουρο, όπως ξεκαθαρίζεται από αρμόδια χείλη, είναι ότι οι αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν τόσο σε παλαιά όσο και σε νέα συμβόλαια.