Top

Έρευνα: Αποτελεσματικό το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και στους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις

Οι ερευνητές του Clalit, του μεγαλύτερου οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας στο Ισραήλ ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Parallaxi
έρευνα-αποτελεσματικό-το-εμβόλιο-pfizer-biontech-746354
Parallaxi

corona

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικής και σοβαρής λοίμωξης στους ανθρώπους με ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, σύμφωνα με μια μεγάλη ισραηλινή επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Clalit, του μεγαλύτερου οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας στο Ισραήλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ανάλυση έδειξε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο εμφάνισε αποτελεσματικότητα 80% έναντι της λοίμωξης Covid-19 με συμπτώματα στους ανθρώπους με καρδιακή ή χρόνια νεφρική νόσο, 86% στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, 75% σε εκείνους με εγκεφαλοαγγειακή νόσο και 84% σε όσους πάσχουν από ανοσοεπάρκεια (ανεπαρκής λειτουργία και απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος).

Στους εμβολιασμένους που είχαν τουλάχιστον τρία χρόνια προβλήματα υγεία ή παράγοντες κινδύνου, το εμβόλιο ήταν 88% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου Covid-19 με συμπτώματα. Ήταν επίσης πάνω από 90% στην πρόληψη βαριάς Covid-19 στους διαβητικούς και καρδιοπαθείς.

Η αποτελεσματικότητα ήταν μεν μικρότερη από 95% που είχε εμφανίσει στο γενικό πληθυσμό το εν λόγω εμβόλιο στις κλινικές δοκιμές του πέρυσι, αλλά παρόλα αυτά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα στα άτομα με χρόνιες παθήσεις. «Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις Covid-19 θα προληφθούν ακόμη και στους ηλικιωμένους και στους χρονίως πάσχοντες», δήλωσε ο δρ Ραν Μπάλιτσερ του Clalit.

Μ.Βέμπερ: Επείγει μια συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της εμφάνισης του ινδικού στελέχους

Την ανησυχία του για την εξάπλωση του ινδικού στελέχους του κορονοϊού εκφράζει ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ επισημαίνοντας ότι επείγει μία συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση.

“Τα νέα για την εξέλιξη της κατάστασης τoυ κορονοϊού στην Ινδία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Η ινδική μετάλλαξη φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα και η κατάσταση εκεί απειλεί να ξεφύγει από τον έλεγχο” αναφέρει.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημειώνει ότι “ορισμένες περιπτώσεις Covid με την ινδική μετάλλαξη έχουν ήδη εμφανιστεί στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ” και υπογραμμίζει ότι “αυτή τη φορά, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ πρέπει να ενεργήσουν αμέσως και να επιβάλουν προσωρινή απαγόρευση εισερχόμενων πτήσεων από την Ινδία και κοινούς ευρωπαϊκούς περιορισμούς εισόδου”.

” Χρειαζόμαστε επίσης μια ομοιογενή προσέγγιση για τους ελέγχους και τους κανόνες καραντίνας για άτομα που προέρχονται από την περιοχή. Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια άλλη ανεξέλεγκτη μετάλλαξη να εξαπλωθεί στα αεροδρόμια μας. Επείγει μια συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ” καταλήγει ο κ. Βέμπερ.

Βέλγιο: Σε πολίτες 41 ετών και πάνω το AstraZeneca, χωρίς περιορισμούς το Johnson & Johnson

Στην απόφαση το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται σε όσους είναι από 41 ετών και πάνω κατέληξαν οι Υπουργοί Υγείας του Βελγίου. Παράλληλα, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, θα προχωρήσουν κανονικά με την δεύτερη ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείτο μόνο σε όσους ήταν από 56 ετών και πάνω.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αποφασίστηκε να μην υπάρχει περιορισμός στην ηλικία.

Ιράν και Κουβέιτ αναστέλλουν τις πτήσεις από και προς την Ινδία

Το Ιράν και το Κουβέιτ ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναστέλλουν τις πτήσεις από την Ινδία, προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της νέας παραλλαγής του SARS-CoV-2 που πλήττει τη χώρα αυτήν.

Οι ιρανικές αρχές δεν διευκρίνισαν αν έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νέας παραλλαγής στο Ιράν, τη χώρα που αποτελεί επίκεντρο της πανδημίας στη Μέση Ανατολή. “Ο ινδικός κορονοϊός είναι μια νέα απειλή που αντιμετωπίζουμε. Είναι πιο επικίνδυνος από την αγγλική και τη βραζιλιάνικη παραλλαγή”, ανέφερε σε διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί. “Όλες οι ανατολικές επαρχίες πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα περάσουν τα σύνορα για να μπουν στη χώρα μας άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό”, πρόσθεσε.

Το Ιράν συνορεύει στα ανατολικά με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να φτάσουν στο Ιράν δια θαλάσσης, μέσω του Κόλπου.

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι όλες οι πτήσεις από και προς την Ινδία και το Πακιστάν θα σταματήσουν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Το μεγαλύτερο μέρος του Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 2 εκατομμύρια κρούσματα, έχει τεθεί σε καθεστώς λοκντάουν εδώ και δύο εβδομάδες, καθώς η χώρα δίνει αγώνα για να περιορίσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει κατά μέσο όρο περίπου 20.000 νέα κρούσματα την ημέρα και περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει. Η εμβολιαστική εκστρατεία, από την άλλη, προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Το Κουβέιτ προστέθηκε επίσης στη λίστα των χωρών που διακόπτουν “μέχρι νεωτέρας” τις εμπορικές πτήσεις από και προς την Ινδία, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης.

Οι κάτοικοι του Κουβέιτ που είχαν πάει στην Ινδία δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους παρά μόνο αν μείνουν προηγουμένως σε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών σε μια τρίτη χώρα.

Στο Κουβέιτ, σχεδόν το 70% του πληθυσμού είναι αλλοδαποί και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εκατοντάδες χιλιάδες Ινδοί εργαζόμενοι.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διακόπτουν επίσης τις πτήσεις από και προς την Ινδία από αύριο και για τουλάχιστον δέκα ημέρες, ενώ ο Καναδάς αποφάσισε να λάβει το ίδιο μέτρο και για το Πακιστάν για διάστημα 30 ημερών. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ινδία, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.

Η Νέα Ζηλανδία ανέστειλε την ταξιδιωτική “φούσκα” με τη Δυτική Αυστραλία 

Η Νέα Ζηλανδία ανέστειλε χθες Παρασκευή την ταξιδιωτική “φούσκα” με τη Δυτική Αυστραλία, μετά την εμφάνιση ενός κρούσματος covid-19 στην πολιτεία αυτή της Αυστραλίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι περιορισμοί δεν αφορούν τις άλλες πολιτείες της Αυστραλίας, η οποία πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι άνοιξε μια ταξιδιωτική “φούσκα” με τη Νέα Ζηλανδία, δύο χώρες που έχουν σε μεγάλο βαθμό θέσει υπό έλεγχο την πανδημία του κορονοϊού.

“Βάσει των πρωτοκόλλων μας σχετικά με τη φούσκα, τα ταξίδια μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Δυτικής Αυστραλίας ανεστάλησαν εν αναμονή νέας γνωμοδότησης της κυβέρνησης”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νεοζηλανδική κυβέρνηση.

Η απόφαση ελήφθη αφού οι αρχές της Δυτικής Αυστραλίας επεσήμαναν ότι επιβάλλουν τριήμερο lockdown στο Περθ και το Πιλ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυκτα της Παρασκευής, καθώς ένας ταξιδιώτης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Η απόφαση για την επιβολή των περιορισμών αυτών ελήφθη “μετά την εμφάνιση κρούσματος σε πρόσωπο που είχε παραμείνει σε καραντίνα σε ξενοδοχείο και ήταν ενεργό στην κοινότητα”, εξήγησαν οι υγειονομικές αρχές της Δυτικής Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για έναν άνδρα γύρω στα 50 ο οποίος αφού παρέμεινε σε καραντίνα σε ξενοδοχείο στο Περθ, επιβιβάστηκε σε πτήση για τη Μελβούρνη την Τετάρτη και νωρίς χθες Παρασκευή βρέθηκε θετικός στην covid-19.

“Ήταν σχεδόν 5 ημέρες στο Περθ και πρέπει να θεωρείται μολυσμένος”, εξήγησε ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ ΜακΓκόουαν.

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έθεσαν σε ισχύ στις 18 Απριλίου τη μεταξύ τους ταξιδιωτική “φούσκα”, κάτι που σημαίνει ότι όσοι ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε καραντίνα.

Ταϊλάνδη: Νέοι περιορισμοί τίθενται σε ισχύ καθώς η χώρα κατέγραψε ακόμη ένα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, αφού καταγράφηκε στη χώρα νέος αριθμός ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων από covid-19 εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας. Τα εμπορικά κέντρα σε 18 επικίνδυνες επαρχίες, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μπανγκόκ, θα λειτουργούν από τις 11:00 ως τις 20:00 για μία εβδομάδα από σήμερα, ανακοίνωσε τη Ταϊλανδική Ένωση Λιανεμπορίου.

Τα εστιατόρια που βρίσκονται μέσα σε εμπορικά κέντρα θα μπορούν να παραμένουν ανοικτά για μία επιπλέον ώρα, ενώ τα παντοπωλεία θα λειτουργούν από τις 05:00 ως τις 22:00.

Σχολεία, μπαρ και ινστιτούτα μασάζ έκλεισαν πριν μία εβδομάδα και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Μάιο, ενώ έχει απαγορευθεί η πώληση αλκοόλ στα εστιατόρια σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Σήμερα η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ 2.839 νέων κρουσμάτων covid-19 και οκτώ θανάτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων σε 53.022 και των θανάτων σε 129.

Οι αρχές της χώρας είχαν καταφέρει να κρατήσουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων covid-19 , όμως το νέο ξέσπασμα της επιδημίας και η εμφάνιση του παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού Β.1.1.7 έχει προκαλέσει περισσότερες από 24.000 μολύνσεις και 35 θανάτους μέσα σε μόλις 24 ημέρες.

Το νέο κύμα της επιδημίας, που ξεκίνησε από νυχτερινό κέντρο της Μπανγκόκ, έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

“Οι κυβερνητικές υπηρεσίες και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να επιτρέψουν στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο διότι δεν θέλουμε να υιοθετήσουμε πιο αυστηρά μέτρα”, δήλωσε ο Ταουσίν Ουισανουγιοθίν εκπρόσωπος της ομάδας κρούσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19.

Η ομάδα κρούσης της κυβέρνησης διαβεβαίωσε εξάλλου ότι υπάρχουν αρκετές νοσοκομειακές κλίνες.

Η εμβολιαστική εκστρατεία στην Ταϊλάνδη ενισχύθηκε σήμερα με την άφιξη 500.000 δόσεων του κινεζικού εμβολίου κατά της covid-19 της Sinovac Biontech. Ένα εκατομμύριο επιπλέον δόσεις αναμένεται να φτάσουν στα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Λιγότερο από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί στην Ταϊλάνδη, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε περίπου 66 εκατομμύρια.

Οι αξιωματούχοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη διάθεση τον Ιούνιο του εμβολίου της AstraZeneca το οποίο παράγεται στην Ταϊλάνδη, από το οποίο έχουν παραγγείλει 61 εκατ. δόσεις.

Ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν- ο- τσα έχει υποσχεθεί να καταφέρει να εμβολιάσει 50 εκατομμύρια Ταϊλανδούς ως το τέλος του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα