Ελλάδα

EΡΕΥΝΑ: Απροστάτευτα τα παιδιά στο διαδίκτυο πιστεύουν 7 στους 10

Νέα έρευνα αποδεικνύει τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο Διαδίκτυο, καθώς πιστεύουν ότι η χρήση του δεν είναι ασφαλής για τα παιδιά.

Parallaxi
eρευνα-απροστάτευτα-τα-παιδιά-στο-διαδ-844559
Parallaxi

Σήμερα, το ECPAT International, το μεγαλύτερο Δίκτυο παγκοσμίως, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν σε οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες διερευνήθηκε η γνώμη του κοινού σχετικά με την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν:

  • Το 76% των ερωτηθέντων είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν μέρος της ιδιωτικότητας τους στο Διαδίκτυο ώστε να καταστεί δυνατή τόσο η ηλεκτρονική σάρωση και ο εντοπισμός εικόνων με περιεχόμενο τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, όσο και η ανεύρεση άλλων μορφών σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. 
  • Σχεδόν 7 στους 10 ανθρώπους πιστεύουν ότι υφίσταται ελάχιστη ιδιωτικότητα στο Διαδίκτυο. Το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμία ιδιωτικότητα στο Διαδίκτυο (68%) είναι πάνω από το διπλάσιο εκείνων οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει (25%).
  • Κατά μέσο όρο, πιστεύει το 73% των ερωτηθέντων ενηλίκων ότι τα παιδιά δεν μπορούν να επισκεφθούν το Διαδίκτυο δίχως να κινδυνέψουν από ενήλικες οι οποίοι τα προσεγγίζουν με σκοπό να τα αποπλανήσουν και να τα βλάψουν. Αυτή η άποψη κυριαρχεί στο 77% των γυναικών καθώς και στο 69% των αντρών που κλήθηκαν να απαντήσουν στην έρευνα αυτή.
  • Το 68% του συνόλου των ερωτηθέντων και των οκτώ χωρών, υποστηρίζουν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τον εντοπισμό υλικού, από ιδιωτικές εταιρίες, με περιεχόμενο τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών (Ιταλία 75%), (Ισπανία 75%), (Ολλανδία 72%).
  • Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν σε μεγάλο βαθμό πανομοιότυπα.

Η έρευνα βασίστηκε σε αντιπροσωπευτικά ποσοστά του πληθυσμού, με ενηλίκους ηλικίας 18 και άνω, μεταξύ των χωρών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Ισπανίας και της Σουηδίας.

Η παρούσα έρευνα αναδεικνύει την ευρεία υποστήριξη του κοινού (68%), τόσο ως προς τη χρήση τεχνικών εργαλείων για τον εντοπισμό υλικού με περιεχόμενο τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, όσο και ως προς τη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

 

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες των ποιοτικών ερευνητικών ομάδων δε γνώριζαν για την ύπαρξη των εργαλείων ανίχνευσης και ελέγχου σχετικά με την καταπολέμηση της αποπλάνησης ανηλίκων (hash detection, anti grooming tools). Μετά τη γνωστοποίηση, στους συμμετέχοντες της έρευνας, της ύπαρξης των προαναφερθέντων εργαλείων, σημειώθηκε μεγάλη δυσαρέσκεια από πλευράς τους για τη μη αξιοποίηση και την ανενεργή λειτουργία αυτών. Κατά την άποψη τους θα έπρεπε να είναι ενεργοποιημένα πάντοτε και σε κάθε περίπτωση. Μάλιστα, επέμεναν στη θέση τους αυτή, ακόμη κι όταν τους εξηγήθηκε ότι θα μπορούσαν, για τον σκοπό αυτό, να σκαναριστούν και τα δικά τους (προσωπικά) δεδομένα.

 

Το μήνυμα, προερχόμενο από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ξεκάθαρο και σαφές: Το κοινό απαιτεί να ληφθούν επαρκή μέτρα για την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο. Θέλει να δει αυτοματοποιημένα εργαλεία να συμβάλουν μόνιμα κι αποτελεσματικά στην προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο κι επιπροσθέτως ζητούν τη νομική δέσμευση των αρμοδίων ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα