Έρευνα: Η Χρυσή Αυγή από τα έδρανα στη φυλακή – Ενδείξεις προνομιακής μεταχείρισης;

Έρευνα του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς καταγράφει τις υπόνοιες για την προνομιακή μεταχείριση καταδικασθέντων μελών.

Parallaxi
έρευνα-η-χρυσή-αυγή-από-τα-έδρανα-στη-φ-889328
Parallaxi

Ισχυρές ενδείξεις προνομιακής μεταχείρισης εντός του σωφρονιστικού συστήματος για τα άλλοτε ηγετικά μέλη της Χρυσής Αυγής, δεκάξι μήνες μετά την ιστορική καταδίκη της ηγεσίας του νεοναζιστικού κόμματος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αποτυπώνονται στη δημοσιογραφική έρευνα της Ηλιάνας Παπαγγελή και του Σταύρου Μαλιχούδη που πραγματοποιήθηκε για το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.

Συνδυάζοντας πρωτογενές ρεπορτάζ, πληροφόρηση από πηγές με γνώση των πραγμάτων εντός των καταστημάτων κράτησης, και διαδικτυακά εργαλεία ανάλυσης δεδομένων, η έρευνα καταγράφει τις υπόνοιες για την προνομιακή μεταχείριση καταδικασθέντων ηγετικών μελών όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γιάννης Λαγός στο κατάστημα κράτησης Δομοκού, όπου βρίσκονται ύστερα από την επιβολή ποινών κάθειρξης.

Η πρώτη ένδειξη καταγράφεται από την πρόσβαση στα λεγόμενα «μεροκάματα» ― το δικαίωμα, δηλαδή, των κρατουμένων να εργαστούν σε διάφορα πόστα εντός της φυλακής, μέσα από το οποίο επιτυγχάνεται ευεργετικός υπολογισμός των ημερών της ποινής τους.

Το κατάστημα κράτησης Δομοκού χαρακτηρίζεται εξ ορισμού από συνθήκες υπερπληθυσμού, καθώς στις 16 Φεβρουαρίου 2022 κρατούνταν σε αυτό περίπου 650 άτομα σε χωρητικότητα 600 ατόμων. Εκ των συνθηκών καταγράφεται, επίσης, πως τα διαθέσιμα μεροκάματα δεν επαρκούν για το σύνολο των κρατουμένων, ενώ τα σχετικά αιτήματα εξετάζονται από τη διοίκηση κατά σειρά προτεραιότητας.

Το σύνολο των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε αυτά άμεσα μετά την καταδικαστική απόφαση, εξοβελίζοντας από τα συγκεκριμένα πόστα (και τις ευεργετικές τους προβλέπεις) άλλους κρατούμενους: ο Νίκος Μιχαλολιάκος, για παράδειγμα, εμφανίζεται να κάνει μεροκάματα ως βιβλιοθηκονόμος, ο Ηλίας Κασιδιάρης ως βοηθός νοσοκόμος, και ο Ηλίας Παναγιώταρος ως καντινιέρης.

Ιδίως στην περίπτωση του Γιάννη Λαγού, ευρωβουλευτή και ιδρυτή του Κόμματος ΕΛΑΣΥΝ, πηγές με γνώση των συνθηκών εντός του συγκεκριμένου καταστήματος κράτησης επιβεβαιώνουν πως, προτού απομακρυνθεί από αυτό λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, είχε διασφαλίσει για τον εαυτό του ένα εκ των πλέον επιθυμητών και σπάνιων πόστων, το οποίο του εξασφάλιζε πρακτικά διπλό συνυπολογισμό των ημερών ποινής σε σύγκριση με τα μέσα μεροκάματα.

Η έρευνα καταγράφει επίσης την διαδικτυακή παρουσία του Ηλία Κασιδιάρη, πρώην βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής και ιδρυτή, πλέον, του προσωποπαγούς κόμματος Έλληνες για την Πατρίδα.

Παρά τους φυσικούς περιορισμούς που συνεπάγεται η ποινή κάθειρξης 13 ετών που έχει επιβληθεί και στον ίδιο, ο Κασιδιάρης φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε κύριο εκφραστή της εγχώριας Ακροδεξιάς αξιοποιώντας ένα κανάλι στο Youtube, στο οποίο έχουν δημοσιευτεί περισσότερα από 50 βίντεο (με τουλάχιστον 6,82 εκατ. προβολές) το διάστημα που ο ίδιος βρίσκεται στη φυλακή.

Με περισσότερους από 106.000 συνδρομητές (εκ των οποίων πάνω από 36.000 εγγράφηκαν σε αυτό μετά τη φυλάκισή του), ο Κασιδιάρης απολαμβάνει τη δυνατότητα να τοποθετείται δίχως αντίλογο και να προπαγανδίζει τις θέσεις του για μια ευρεία βεντάλια ζητημάτων, αλλά και να μιλάει ζωντανά σε εκδηλώσεις του κόμματός του.

Παρότι τον περασμένο Οκτώβριο, ύστερα από ένα χρόνο αξιοποίησης της συγκεκριμένης πλατφόρμας, επιβλήθηκε περιορισμός στις επικοινωνίες του, καθώς κρίθηκε πως δυνητικά διέσπειρε μηνύματα μίσους μέσα από αυτό, ο Κασιδιάρης αξιοποιεί ένα τέχνασμα που του επιτρέπει να συνεχίσει τη δραστηριότητά του: οι παρεμβάσεις του παρουσιάζονται ως συζητήσεις με τους δικηγόρους του, σαν να πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με τη δική του δικαστική υπόθεση.

Ύστερα από τα προσχηματικά ερωτήματα που τίθενται στην αρχή της επικοινωνίας από τους δικηγόρους του κόμματός του, ωστόσο, ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να τοποθετείται επί μακρόν για παντελώς άσχετα με την δική του δικαστική υπόθεση ζητήματα: από την παραλλαγή Όμικρον και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους έως τους νέους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου και την αλλαγή της χρονιάς στο Σύνταγμα από Πακιστανούς πολίτες.

Αλλά και να προαναγγέλλει, βίντεο το βίντεο, τη βέβαιη είσοδό του στη Βουλή στις επόμενες εκλογές.

Τα στοιχεία της έρευνας αναπόφευκτα προκαλούν ένα ερώτημα: συνεχίζει λοιπόν το νεοναζιστικό μόρφωμα να διατηρεί προνομιακούς δεσμούς με τη διοίκηση και το βαθύ κράτος; Δεν έγιναν μάθημα όσα τραγικά συνέβησαν μέχρι την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης;

Αναλυτικά ολόκληρη η έρευνα ΕΔΩ

* Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Παραρτήματος Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα