Επικαιρότητα

ΕΡΕΥΝΑ: Δουλεύουμε τον μισό χρόνο για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές

Τι αποκαλύπτει η έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.

Parallaxi
ερευνα-δουλεύουμε-τον-μισό-χρόνο-για-ν-287547
Parallaxi

Κάθε χρόνο, εδώ και πέντε χρόνια, πραγματοποιούνται μελέτες στην Ελλάδα για την καταμέτρηση των φορολογικών ”πληγών” των Ελλήνων. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ μέχρι ποια ημέρα του χρόνου εργαζόμαστε ως Έλληνες φορολογούμενοι για να πληρώσουμε τους φόρους του κράτους;

Φέτος, το ΚΕΦίΜ υπολογίζει ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας την 30η Ιουνίου. Σύμφωνα με το κέντρο, αν έπρεπε να εξοφλούμε πρώτα όλους τους φόρους και τις εισφορές, αυτή θα ήταν η πρώτη ημέρα του έτους που θα διαχειριζόμασταν κατά βούληση το εισόδημά μας.

Κάθε χρόνο από το 2009 και μετά προστίθενται κατά μέσο όρο 3,5 επιπλέον ημέρες εργασίας του μέσου πολίτη για το κράτος. Η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές (78 δις το 2019) είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά (42 δις το 2017) για την κάλυψη των βασικών αναγκών, αριθμοί που φέρνουν μόνο δυσάρεστα συναισθήματα.

Αναλυτικά, το 2019 θα δουλέψουμε 73 ημέρες για έμμεσους φόρους (σ.σ τις εργάσιμες ημέρες αυτού του διαστήματος), 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές. Η επίδοση της Ελλάδας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ οι Έλληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2019, τα συνολικά φορολογικά έσοδα φέτος προβλέπεται να ανέλθουν στα €78 δις. Από αυτά, τα €31,4 δις αφορούν έμμεσους φόρους, τα €19,7 δις αφορούν άμεσους φόρους, ενώ €26,4 δις αντιστοιχούν σε κοινωνικές εισφορές. Το διαθέσιμο Καθαρό Εθνικό Εισόδημα για το 2019 προβλέπεται να ανέλθει στα €158 δις.

ΔΕΙΤΕ: Δεν “βγαίνεις” για δικό σου σπίτι βγάζοντας 500€ στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα