Διεθνή

Έρευνα εμπλέκει Γαλλική τσιμεντοβιομηχανία για στενές σχέσεις με τον ISIS στη Συρία

Φέρεται να χρηματοδότησε τον ISIS ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο της

Parallaxi
έρευνα-εμπλέκει-γαλλική-τσιμεντοβιο-203632
Parallaxi

 

Αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες για τη φερόμενη σχέση της με τον ISIS και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία, βρίσκεται η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία τσιμέντου στον κόσμο, Lafarge.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε έφεση για ακύρωση της υπόθεσης και πλέον η Lafarge μπορεί να βρεθεί υπό έρευνα για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις περιοχές που είχε υπό τον έλεγχό του ο ISIS από το 2012 έως το 2014.

Η εταιρεία βρίσκεται ήδη υπό έρευνα για χρηματοδότηση τρομοκρατίας, παραβίαση κυρώσεων και έκθεση εργαζομένων σε κίνδυνο. Εάν οι δικαστές αποφασίσουν να προχωρήσει η έρευνα, ο επιχειρηματικός κολοσσός θα αποτελέσει την πρώτη εταιρεία εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τέτοιες κατηγορίες.

Οι δραστηριότητες της Lafarge στη Συρία είναι υπό έρευνα ήδη από το 2017 όταν αποκαλύφθηκε πως η εταιρεία είχε συμφωνήσει με πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και το Ισλαμικό Κράτος, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου της στην Τζαλαμπίγια.

Φέρεται να πλήρωσε σχεδόν 13 εκατ. ευρώ σε τρομοκρατικές ομάδες

Τότε η εταιρεία είχε παραδεχθεί εμμέσως ότι χρηματοδότησε «έμμεσα» το 2013 και το 2014 ένοπλες οργανώσεις στη Συρία προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο της στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα η δικαστική έρευνα έχει εντοπίσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Lafarge είναι ύποπτη ότι το 2013 και το 2014, πλήρωσε μέσω της θυγατρικής της Lafarge Cement Syria (LCS), σχεδόν 13 εκατομμύρια ευρώ σε τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IS), και διαμεσολαβητές, προκειμένου να διατηρήσει τη δραστηριότητά της στη Συρία, που βυθιζόταν στον εμφύλιο πόλεμο. Μια εσωτερική έκθεση που παραγγέλθηκε από την LafargeHolcim, που «γεννήθηκε» από τη συγχώνευση το 2015 της γαλλικής Lafarge και της ελβετικής Holcim, είχε επισημάνει τα εμβάσματα των κεφαλαίων LCS σε μεσάζοντες για διαπραγματεύσεις με «ένοπλες ομάδες». Αλλά η Lafarge αμφισβητούσε πάντα οποιαδήποτε ότι ευθύνεται για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Στην περίπτωση αυτή, η εν γνώσει πληρωμή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν οργανισμό του οποίου το αντικείμενο είναι αποκλειστικά εγκληματικό αρκεί για να καταδείξει τη συνενοχή, ανεξάρτητα από το αν ο ενδιαφερόμενος ενεργεί με σκοπό την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας», εξηγεί το Δικαστήριο για το σκεπτικό της ακύρωσης.

Η Lafarge είναι επίσης ύποπτη για την πώληση τσιμέντου από το εργοστάσιο στον ISIS και την πληρωμή μεσαζόντων για την προμήθεια πρώτων υλών από τζιχαντιστικές ομάδες.

Η Lafarge σε στενή επικοινωνία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες

Ωστόσο την ίδια στιγμή το τουρκικό πρακτορείο Anadolu Agency δημοσίευσε, σήμερα, ρεπορτάζ στο οποίο παρουσιάζονται έγγραφα που φέρονται να καταδεικνύουν ότι η Lafarge βρισκόταν σε στενή επικοινωνία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τον στρατό σε σχέση με τις δραστηριότητές της στη Συρία.

Τα έγγραφα, επίσης, φέρονται να σημειώνουν ότι οι γαλλικές υπηρεσίες δεν είχαν προειδοποιήσει τον κατασκευαστικό κολοσσό για τις σκιώδεις σχέσεις του με τον ISIS και άλλες ένοπλες ομάδες.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει το Anadolu, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να ευεργετήθηκαν από την σχέση αυτή, καθώς λάμβαναν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση στην περιοχή.

Πηγές:  ΕΦΣΥΝ- Ναυτεμπορική

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα