Επικαιρότητα

Έρευνα: Επηρεάζει τελικά η χρήση μάσκας την απόδοση των μαθητών;

Οι ερευνητές αναλύουν τα δεδομένα.

Parallaxi
έρευνα-επηρεάζει-τελικά-η-χρήση-μάσκα-869227
Parallaxi
Πηγή: SOOC

Η χρήση αναπνευστικών μασκών δεν έχει αρνητική επίδραση στην απόδοση και τη δεκτικότητα των μαθητών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα εργασίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων στο Μπόχουμ της Γερμανίας.

Οι ερευνητές αναφέρουν μάλιστα τόσος στο περιοδικό Children, ενώ όσο και στην επιστημονική πλατφόρμα JAMA Network Open η μελέτη έδειξε ότι στις εγκαταστάσεις όπου τα απιδιά φορούν μάσκες έπρεπε κλείνουν λιγότερο συχνά λόγω της COVID-19

Στη μελέτη συμμετείχαν 133 μαθητές ηλικίας 11 έως 14 ετών από συνολικά 13 τάξεις στις τάξεις τις 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού καθώς και της 1ης Γυμνασίου του γενικού σχολείου στο Γκελζενκίρχεν. Για τα δύο πρώτα μαθήματα της ημέρας, όλα τα παιδιά που συμμετείχαν φορούσαν είτε μάσκα FFP2 είτε χειρουργική μάσκα. Μετά από αυτό, οι ομάδες χωρίστηκαν και διδάχτηκαν για 2 ακόμη ώρες σε ξεχωριστές αίθουσες. Σε αυτό το στάδιο, 65 παιδιά φορούσαν μάσκα και 68 όχι.

Ακολούθησε ένα τεστ απόδοσης με υπολογιστή σε μικρές ομάδες με βάση μια τυποποιημένη μέθοδο μέτρησης που αναπτύχθηκε από το “ALA Institute for Working, Learning, and Aging”. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, όλα τα δωμάτια είχαν καλά συστήματα εξαερισμού και ήταν εξοπλισμένα με φίλτρο αέρα.

Το αποτέλεσμα ήταν οι ερευνητές να μην καταγράψουν σημαντικές αποκλίσεις στα αποτελέσματα των δοκιμών σε σχέση με τη χρήση της μάσκας σε καμία από τις 3 βαθμίδες καταδεικνύοντας ότι οι φόβοι πολλών γονιών είναι αβάσιμοι.

Δεν κλείνουν οι παιδικοί σταθμοί όπου τα μικρά παιδιά φορούν μάσκες

Σε μια άλλη προοπτική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Yale στο New Haven ερεύνησαν 6.654 επαγγελματίες παιδικής φροντίδας από 50 πολιτείες των ΗΠΑ στο διαδίκτυο.

Ενώ 572 παιδιά εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν μάσκες στο χρονικό παράθυρο της πρώτης έρευνας (Μάιος/Ιούνιος 2020), ένα χρόνο αργότερα (Μάιος/Ιούνιος 2021) ήταν ήδη 2.060 παιδιά. Μετά από ένα χρόνο, ο αριθμός των μασκών που χρησιμοποιούσαν οι εκπαιδευτικοί αυξήθηκε από 31,9% στην αρχή σε 64,4%.

Στην πραγματικότητα, οι ομάδες στις οποίες τα παιδιά φορούσαν μάσκες έπρεπε να κλείνουν 13% λιγότερο συχνά λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στο πρώτο στάδιο της έρευνας σε σύγκριση με εκείνες τις ομάδες παιδιών χωρίς μάσκες, ενώ μια συνεχής στρατηγική για την χρήση μάσκας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 14% στο κλείσιμο των σχολείων την επόμενη ημέρα.

Αναλύθηκαν μελέτες ψευδούς μάσκας

Στα τέλη Ιουνίου 2021, μια ερευνητική επιστολή στο JAMA Pediatrics που έκτοτε ανακλήθηκε προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς γονείς. Μια ομάδα συγγραφέων με επικεφαλής τον κλινικό ψυχολόγο, φιλόσοφο και ιστορικό επιστήμης Harald Walach μέτρησε τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στον εισπνεόμενο και εκπνεόμενο αέρα 45 παιδιών που φορούσαν FFP2 και χειρουργική μάσκα. Για τα άτομα κάτω των 11 ετών, διαπίστωσαν αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στον εισπνεόμενο αέρα που ήταν έως και 6 φορές υψηλότερη από αυτή που συνιστούσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας.

Ωστόσο, πέρασαν μόλις 15 ημέρες πριν το περιοδικό αποσύρει την επιστημονική εργασία καθώς οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να απαντήσουν πειστικά σε άλλα επιστημονικά ερωτήματα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα