Top

ΕΡΕΥΝΑ: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος βαριάς Covid-19 και θανάτου για ασθενείς με σκλήρυνση

Διαβάστε αναλυτικά τις νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
ερευνα-μεγαλύτερος-ο-κίνδυνος-βαριάς-co-713012
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο:

ΕΡΕΥΝΑ: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος βαριάς Covid-19 και θανάτου για ασθενείς με σκλήρυνση

Οι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν σοβαρά από τον Covid-19 και να πεθάνουν εξαιτίας του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Ιδίως οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς με κινητικά προβλήματα, έχουν έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα βαριάς Covid-19 και να χρειασθούν νοσηλεία, αν κολλήσουν κορονοϊό και αρρωστήσουν από αυτόν, καθώς επίσης έως 25 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου, σε σχέση με όσους έχουν τις πιο ήπιες μορφές της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Επίσης, οι ασθενείς που έκαναν πρόσφατα θεραπεία με κορτικοστεροειδή όπως η πρεδνιζόνη, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να χρειαστούν νοσηλεία λόγω της επιδημίας Covid-19 και τετραπλάσια να πεθάνουν από τη λοίμωξη, σε σχέση με όσους δεν παίρνουν τέτοια φάρμακα. Ακόμη, εκείνοι που κάνουν θεραπεία με το αντίσωμα rituximab, έχουν σχεδόν πενταπλάσιο κίνδυνο σοβαρής Covid-19 και τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσους δεν παίρνουν αυτό το φάρμακο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια ‘Αμπερ Σόλτερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεντ Λούις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας “JAMA Neurology”, ανέλυσαν στοιχεία για 1.626 περιστατικά Covid-19 μεταξύ ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση ηλικίας 34 έως 60 ετών (το 80% είχαν την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή της νόσου), εκ των οποίων περίπου οι μισοί είχαν άλλα χρόνια υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτη και καρδιοπάθεια ή ήσαν παχύσαρκοι. Περίπου το 3% των ασθενών πέθαναν λόγω του κορονοϊού.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που χρειάζονταν βοήθεια για να περπατήσουν, είχαν διπλάσια πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου μετά τη λοίμωξη από τον κορονοϊό, σε σχέση με όσους δεν είχαν καθόλου κινητικά προβλήματα. Όσοι χρειάζονταν αμαξίδιο για τη μετακίνηση τους, είχαν τριπλάσια πιθανότητα νοσηλείας λόγω Covid-19 και 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου λόγω της λοίμωξης.

Οι παχύσαρκοι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση είχαν 69% μεγαλύτερη πιθανότητα ανάγκης νοσηλείας και δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου λόγω του κορονοϊού. Παρά τον κίνδυνο πιο σοβαρής Covid-19 για όσους παίρνουν ορισμένα φάρμακα, οι ερευνητές τόνισαν ότι οι ασθενείς πρέπει να συμβουλευθούν το γιατρό τους, προτού κάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στη θεραπεία τους για την πολλαπλή σκλήρυνση.

«Η τήρηση των συστάσεων για χρήση μάσκας, αποστάσεις από τους άλλους κ.ά., είναι σημαντική ιδίως για τους ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο της Covid-19», τόνισε η δρ Σόλτερ. Η πολλαπλή σκλήρυνση (παλαιότερα πιο γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι μια αυτοάνοση πάθηση, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νευρικά κύτταρα του ασθενούς.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση ΕΔΩ

Κύπρος: Επαναπρογραμματισμό των αναβληθέντων ραντεβού με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Τον επαναπρογραμματισμό των αναβληθέντων ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

«Μετά από την επιστημονική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει στη βάση του προγραμματισμού, την υλοποίηση του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού κατά της COVID-19», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, το οποίο επισημαίνει:

«Στο πλαίσιο αυτό, η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει από τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου, στις 8 το πρωί, μέχρι και την Τρίτη, 23 Μαρτίου, στις 7 το βράδυ αποκλειστικά για τον επαναπρογραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca που είχαν αναβληθεί στις 16, 17 και 18 Μαρτίου.

Με δεδομένο ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού χωρίς καθυστέρηση, θα επιτρέψει στη χώρα μας να επιστρέψει στην κανονικότητα το συντομότερο, καλούνται όλοι οι πολίτες να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια, επιλέγοντας τον εμβολιασμό ως το όπλο για να προστατεύσουμε και να σώσουμε τη ζωή μας από την πανδημία».

Αυστρία: Κατά μιας ενδεχόμενης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, τάσσεται ο υπουργός Υγείας, Ρούντολφ Άνσομπερ

Ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, τάσσεται κατά μιας ενδεχόμενης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού, ενόψει των επικείμενων σχετικών αποφάσεων της αυστριακής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού νέων μολύνσεων και της κατάστασης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, “αυτή την στιγμή σίγουρα δεν έχουμε μία φάση, που να πρόκειται για μία φάση των μεγάλων χαλαρώσεων”.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, θα έχει αύριο διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες, την αντιπολίτευση και τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, ως προς την περαιτέρω πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας. “Τώρα πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά στις περιοχές που πλέον πλήττονται περισσότερο, έτσι ώστε να επιτύχουμε μία κατά το δυνατόν σταθεροποίηση αυτών των αυξήσεων στις εντατικές”, αναφέρει ο υπουργός Υγείας, την στιγμή που ο αριθμός των νέων μολύνσεων εντός εικοσιτετραώρου αγγίζει τις 3.500 και των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας τους 400.

Ως προς το εάν η θέση του, θα υπερισχύσει απέναντι σε τοποθετήσεις του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των κυβερνητών των ομόσπονδων κρατιδίων, ο Ρούντολφ ‘Ανσομπερ δεν αναμένει να υπάρξουν αντιρρήσεις, καθώς θεωρεί ότι οι αριθμοί που θα παρουσιαστούν, είναι πολύ πειστικοί. Ο ίδιος αναφέρει ότι μέσα στις τελευταίες ημέρες, είχε πολλές συνομιλίες με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, “στους οποίους υπάρχει φυσικά η αντίληψη ότι πρέπει να δράσουμε” – με στόχο να ακολουθηθεί και αυτή τη φορά, η ευρύτερη δυνατή προσέγγιση στην Αυστρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, δεν σχεδιάζονται μέτρα κάλυψης ολόκληρης της επικράτειας, αλλά διαφοροποιήσεις ανά Περιφέρεια, λόγω των έντονων αποκλίσεων στην εξέλιξη της πανδημίας, η οποία στα δυτικά της χώρας καταγράφει συγκριτικά χαμηλούς αριθμούς, ενώ στα ανατολικά είναι σημαντικά πιο τεταμένη, ειδικά λόγω της μεγάλης εμφάνισης μεταλλάξεων. Χθες πάντως, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε τονίσει ότι ο δρόμος που επιλέχθηκε στις αρχές Μαρτίου για την εφαρμογή βημάτων χαλάρωσης ανάλογα με την Περιφέρεια, υπήρξε “σωστός” και “θα συνεχιστεί”, με στόχο “να παρέχεται όσο το δυνατόν περισσότερη ελευθερία με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς από ό,τι είναι αναγκαίο”.

Στη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης συνέντευξής του, στο πλαίσιο του τοπικού συνεδρίου του Λαϊκού Κόμματος, στο ομόσπονδο κρατίδιο Φόραλμπεργκ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πεπεισμένος ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει μία επιστροφή στην κανονικότητα. “Οκτώ εκατομμύρια δόσεις εμβολίου θα είναι διαθέσιμες μέχρι τα τέλη Ιουνίου”, οι επόμενοι μήνες συνιστούν μία “πρόκληση”, αλλά ο ίδιος είναι αισιόδοξος για το διάστημα μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς “όσο δύσκολ είναι αυτό τώρα, τόσο καλό θα είναι και πάλι”.

Στο θέμα του εμβολιασμού, ο καγκελάριος ανέφερε ότι “σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν δυστυχώς αρκετά που δεν λειτουργούν ομαλά”, ωστόσο, χαίρεται που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επιβεβαίωσε τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca (σ.σ. την οποία η Αυστρία δεν είχε αναστείλει), καθώς “μια παραίτηση θα ήταν δραματική”, γιατί η AstraZeneca προμηθεύει το ένα τρίτο των εμβολίων στην Ευρώπη.

Ο ίδιος, θεωρεί “καλή” την ταχύτητα των εμβολιασμών στην Αυστρία, όπου επί του παρόντος 30.000 άνθρωποι εμβολιάζονται σε καθημερινή βάση και όπου “ο αριθμός τους αυξάνεται από ημέρα σε ημέρα”.

Παλαιστίνη: Έναρξη ενός προγράμματος μαζικού εμβολιασμού κατά της COVID-19

Η Παλαιστίνη αρχίζει σήμερα ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά της COVID-19, σύμφωνα με μία ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

«Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 αρχίζει σήμερα στις παλαιστινιακές περιοχές, στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του, το ίδιο υπουργείο.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 75 ετών, όπως επίσης, οι καρκινοπαθείς και οι νεφροπαθείς, θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν.

Χθες, ο 85χρόνος Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς εμβολιάστηκε κατά της COVID-19.

Νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, η Παλαιστινιακή Αρχή παρέλαβε ένα φορτίο με περισσότερες από 60.000 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 (38.000 του εμβολίου της Pfizer και άλλες 24.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca).

Οι παραλαβές των εμβολίων έγιναν μέσω της παγκόσμιας πρωτοβουλίας COVAX.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η παλαιστινιακή κυβέρνηση έλαβε 20.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, στο πλαίσιο μιας δωρεάς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Γερμανία: Παράταση του lockdown έως τον Απρίλιο προβλέπει προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Καγκελαρίας και κρατιδίων

Παράταση του lockdown έως τον Απρίλιο προβλέπει η πρόταση που θα υποβάλει η Καγκελαρία στην αυριανή τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει το ZDF, στο έγγραφο το οποίο η Καγκελαρία αρνείται ότι έδωσε στη δημοσιότητα, δεν αναφέρεται ημερομηνία λήξης του lockdown, αλλά μόνο «παράταση έως τις ΧΧ Απριλίου 2021». Επιπλέον, σύμφωνα με την BILD, δεν υπάρχει και πρόβλεψη για οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων, καθώς γίνεται λόγος για «εκ νέου ισχυρή αύξηση κρουσμάτων» και «εκθετική δυναμική». Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνεται στο σχέδιο απόφασης, τα κρατίδια θα πρέπει να εκπονήσουν σχέδια για το άνοιγμα «μεμονωμένων τομέων της δημόσιας ζωής», με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Στο ίδιο έγγραφο υπάρχει αναφορά σε ενδεχόμενη απελευθέρωση των διακοπών «περιορισμένης επαφής» εντός του κρατιδίου, με τη διενέργεια πολλών τεστ και την τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων υγιεινής. Ειδικά για τον τουρισμό, το κείμενο θέτει το ζήτημα επιπλέον ενίσχυσης των επιχειρηματιών, εφόσον τελικά δεν καταστεί δυνατό να ανοίξουν, έστω με περιορισμούς, για το Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό, στο σχέδιο συμφωνίας επαναλαμβάνεται η έκκληση να πραγματοποιούνται «μόνο τα απολύτως απαραίτητα» και εισάγεται η υποχρέωση διενέργειας τεστ πριν από το ταξίδι της επιστροφής, ανεξαρτήτως του εάν η περιοχή περιλαμβάνεται στις «επικίνδυνες» ή όχι, καθώς και η παραμονή σε καραντίνα.

Υποχρεωτικό τεστ και παραμονή δύο εβδομάδων σε καραντίνα, ζήτησε με δήλωσή του στην BILD, για όλους όσοι επιστρέφουν στην Γερμανία από τις διακοπές του Πάσχα και ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, αναφερόμενος κυρίως στο ενδεχόμενο, πολλοί Γερμανοί να μεταβούν αυτές τις μέρες στην Μαγιόρκα. Το έγγραφο περιλαμβάνει ακόμη αναφορές σε ανάληψη μεγαλύτερης ευθύνης από τους επιχειρηματίες έναντι των εργαζομένων, με διευκόλυνση της τηλεργασίας, προσφορά τεστ και εντατική τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Φιλιππίνες: Επέκταση των περιοριστικών μέτρων κατά της COVID-19 και σε τέσσερις επαρχίες, γύρω από την περιοχή της πρωτεύουσας

Οι Φιλιππίνες θα επεκτείνουν την εφαρμογή σκληρότερων περιορισμών κατά της εξάπλωσης της COVID-19, συμπεριλαμβάνοντας τέσσερις επαρχίες γύρω από την περιοχή της πρωτεύουσας, όπως δήλωσε σήμερα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, καθώς η χώρα μάχεται να αντιμετωπίσει μία νέα έξαρση των μολύνσεων.

Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Μανίλα, θα εφαρμοστούν και στις επαρχίες Μπουλακάν, Καβίτε, Λαγκούνα και Ριζάλ, με την επιβολή και νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά και την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων, όπως δήλωσε ο Χάρι Ροκ.

HAE: Διευρύνεται η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν όλους τους πολίτες και τους κατοίκους τους ηλικίας άνω των 16 ετών να καταχωριστούν από σήμερα για τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19 καθώς η χώρα διευρύνει την εκστρατεία ανοσοποίησης μετά τον εμβολιασμό περίπου του 56% του επιλέξιμου πληθυσμού.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εμπορικός και τουριστικός κόμβος της περιοχής και παγκόσμιο ταξιδιωτικό κέντρο, πραγματοποιούν με ταχύ ρυθμό την εκστρατεία εμβολιασμού των πολιτών τους για να κρατήσουν ανοιχτή την οικονομία τους για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η χώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά το Ισραήλ όσον αφορά τις δόσεις που χορηγεί ανά 100 ανθρώπους.

Το υπουργείο Υγείας των ΗΑΕ αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης αργά χθες Σάββατο το βράδυ ότι η κίνηση αυτή γίνεται έπειτα από τον εμβολιασμό σχεδόν του 73% των ηλικιωμένων πολιτών της χώρας, κατοίκων και αυτών που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν δωρεάν τέσσερα είδη εμβολίου.

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε σε σχεδόν 4.000 στα τέλη του Ιανουαρίου από περίπου 600 τον Σεπτέμβριο, μετά το άνοιγμα του Ντουμπάι στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της χειμερινής τουριστικής σεζόν.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε αφότου οι αρχές ενίσχυσαν τους περιορισμούς σε δημόσιους χώρους, αλλά δεν επέβαλαν νέα λοκντάουν. Κάποια περιοριστικά μέτρα έχουν έκτοτε χαλαρώσει, αλλά εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση προστατευτικής μάσκας στους δημόσιους χώρους και η τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τα ΗΑΕ κατέγραψαν χθες Σάββατο 2.013 νέα κρούσματα κορονοϊού με τα οποία ανήλθε σε 438.638 ο συνολικός αριθμός τους. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την COVID-19 στη χώρα ανέρχεται σε 1.433.

Κίνα: Επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών κατά της COVID-19, ενώ το Πεκίνο εξετάζει τη διαφοροποίηση των πολιτικών του, για την έκδοση βίζας

Η Κίνα έχει επιταχύνει τους εμβολιασμούς της κατά της COVID-19, χορηγώντας 10 εκατομμύρια δόσεις σε χρονικό διάστημα περίπου μιας εβδομάδας, ενώ εξετάζει διαφορετικές πολιτικές για τη χορήγηση βίζας επί τη βάσει των εμβολιασμών και τις συνθήκες γύρω από τον κορονοϊό σε διαφορετικές χώρες, όπως δήλωσαν σήμερα Κινέζοι αξιωματούχοι.

Η χώρα διέθεσε 74,96 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 μέχρι χθες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής Μι Φενγκ στη διάρκεια μιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο αριθμός αυτός, είναι αυξημένος από τα 64,98 εκατομμύρια δόσεις που είχαν χορηγηθεί στις 14 Μαρτίου.

Το Πεκίνο στοχεύει στον εμβολιασμό του 40% των 1,4 δισεκατομμυρίων Κινέζων μέχρι τα μέσα στης χρονιάς, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, αλλά και έναν υψηλόβαθμο υγειονομικό σύμβουλο.

Η Κίνα ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που άρχισαν τη διάθεση εμβολίων την προηγούμενη χρονιά, ενώ έχει εξάγει εκατομμύρια δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19, αλλά ο δείκτης των εμβολιασμών της, βρίσκεται πίσω από τους δείκτες εμβολιασμού, χωρών όπως, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Περισσότερες από 70 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sinovac Biotech έχουν διατεθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας, στη διάρκεια μιας δημοσιογραφικής ενημέρωσης, χωρίς να εξειδικεύσει πόσες από αυτές τις δόσεις έχουν διατεθεί στην Κίνα.

Το Πεκίνο εξετάζει διαφορετικές πολιτικές στην έκδοση βίζας, στις πτήσεις, αλλά και στους ελέγχους των ανθρώπων που φτάνουν στην Κίνα, επί τη βάσει της προόδου στους εμβολιασμούς, αλλά και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί αναφορικά με την COVID-19 σε διαφορετικές χώρες.

«Δεν εξαιρούμε τους εμβολιασμένους ανθρώπους από τα διαγνωστικά τεστ και τα μέτρα απομόνωσης στην παρούσα περίοδο» δήλωσε ο Φενγκ Ζιτζιάν υποδιευθυντής του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης.

Όπως είπε ο ίδιος, η Κίνα θα δώσει προσοχή στην πρόοδο που καταγράφεται διεθνώς, για την ανάπτυξη «εμβολιαστικών διαβατηρίων» και μπορεί να αναπροσαρμόσει τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοïού, μετά την επίτευξη ενός υψηλού επιπέδου ανοσίας, για τον πληθυσμό της.

ΕΕ: «Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε τώρα, για την προστασία των πολιτών μας» δήλωσε η Μέιριντ Μακγκίνες, Ευρωπαία Επίτροπος για τις Οικονομικές Υπηρεσίες και την Οικονομική Σταθερότητα

Οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν απροετοίμαστες για μία παγκόσμια πανδημία και πάλεψαν για να αντιμετωπίσουν την COVID-19, δήλωσε σήμερα η Μέιριντ Μακγκίνες Ευρωπαία Επίτροπος για τις Οικονομικές Υπηρεσίες και την Οικονομική Σταθερότητα, απαντώντας σε ερώτηση του BBC, σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ, για το εμβόλιο της AstraZeneca και την επανέναρξη των εμβολιασμών.

«Ειλικρινά, κανένας από εμάς δεν είχε την τέλεια [αντιμετώπιση] της COVID. Νομίζω ότι όλοι μας, θα πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια και να πούμε ότι δεν είμασταν προετοιμασμένοι για αυτή την παγκόσμια πανδημία, δεν κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε στην έναρξή της, αλλά κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε τώρα για την προστασία των πολιτών μας» δήλωσε η επίτροπος.

«Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο στο οποίο επικεντρώνει την προσοχή της η Ευρώπη. Η [προσοχή μας] είναι στην προστασία των πολιτών μας και όταν ο καθένας είναι προστατευμένος, είμαστε ασφαλείς. Έτσι, νομίζω ότι όλοι χρειαζόμαστε να ηρεμήσουμε» απάντησε η ίδια, σε μία σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα μεικτά μηνύματα των Ευρωπαίων ηγετών για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, αλλά και για τη διαμάχη της ΕΕ με την αναφερόμενη εταιρία, αναφορικά με τη διάθεση των εμβολίων.

Σαουδική Αραβία: Το Ριάντ διευρύνει την εκστρατεία εμβολιασμό κατά της COVID-19 στους πολίτες και κατοίκους, ηλικίας 16 ετών και άνω

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα, ότι οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της, διευρύνουν τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 σε όλους τους πολίτες και τους κατοίκους του βασιλείου, ηλικίας 16 ετών και άνω, καθώς τα κράτη του Κόλπου μάχονται για να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση του κορονοϊού.

Το Ριάντ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας θα αρχίσει τον εμβολιασμό του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας, ηλικίας 16 ετών και άνω, με εμβόλια της Pfizer, ενώ οι πολίτες και οι κάτοικοι του βασιλείου, με ηλικία 18 ετών και άνω, θα εμβολιαστούν με δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca.

Δεν ανακοινώθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είχε ανακοινώσει χθες, ότι περίπου 3 εκατομμύρια εμβόλια είχαν διανεμηθεί σε 500 κέντρα εμβολιασμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα