ΕΡΕΥΝΑ: Τέλειωσαν τα χρήματα λέει ένας στους τέσσερις Έλληνες
Ανησυχία για τα οικονομικά του εκφράζει σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό των μετακινήσεων.
Ανησυχία για τα οικονομικά του εκφράζει σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό των μετακινήσεων.
Τελείωσαν τα χρήματά μου, αναφέρει το 24% των ερωτωμένων, οι οποίοι #Μένουν στο Σπίτι και συμμετείχαν στην νέα πανελλαδική έρευνα COVID CONTROL, ενώ την ίδια στιγμή το 70% δηλώνει πως ο εγκλεισμός στην οικία του έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του. Όμως, όπως υποστηρίζει το 62%, η απόφαση για τη διατήρηση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας μέχρι τις 27 Απριλίου είναι σωστή.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από την 5η έρευνα COVID CONTROL, την οποία υλοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview σε πανελλαδικό δείγμα 805 ατόμων με την μεθοδολογία iCATI-WEB και με περίοδο διεξαγωγής από τις 6/4/2020 έως τις 10/4/2020. Η διεξαγωγή της έρευνας σέβεται απόλυτα το #Μένουμε Σπίτι και τα αποτελέσματα της εξάγονται με την χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογικών μέσων για την ηλεκτρονική συμμετοχή των ερωτώμενων.
Ειδικότερα, εκτός από το 62% που κρίνει σωστό το #Μένουμε Σπίτι μέχρι τις 27 Απριλίου, υπάρχει και ένα 24% που απαντά πως τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να διαρκέσουν και περισσότερο εάν χρειαστεί, το 11% τα κρίνει ακόμη και τώρα υπερβολικά και το 3% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο περιορισμός των μετακινήσεων ήταν για το 55% των ερωτώμενων το πιο δύσκολο από όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα και ακολουθεί με 41% το κλείσιμο της αγοράς, με 24% η παραμονή στο σπίτι και με 11% η αναστολή λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος.
Τα χρήματα των νοικοκυριών
Στην ερώτηση: «Η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει τα οικονομικά των νοικοκυριών. Για τα δικά σας οικονομικά τι θα λέγατε;», οι απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:
⁃ Έχω χρήματα για ακόμα έναν με δυο μήνες παραμονής στο σπίτι απαντά το 32%
⁃ Έχω χρήματα για ακόμα δυο με τρεις εβδομάδες το 44% &
⁃ Έχουν τελειώσει τα χρήματα μου το 24%.
Φυσικό επακόλουθο είναι ότι η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 30% απαντά πως έχει επηρεαστεί θετικά/μάλλον θετικά.
Παράλληλα όμως το 67% δηλώνει ότι η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει θετικά/μάλλον θετικά τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, έναντι του 33% που απαντά αρνητικά/μάλλον αρνητικά.
Η πρώτη ανάγκη μόλις τελειώσει η καραντίνα
«Όταν με το καλό λήξει η εφαρμογή των μέτρων, τι είναι αυτό που θα κάνετε πρώτο από όλα;».
Στην ερώτηση αυτή, το 32% απαντά πως θα βγει έξω για καφέ/φαγητό, το 28% πως θα φροντίσει τον εαυτό του (κομμωτήριο/κουρείο/γυμναστήριο/κέντρο αισθητικής κλπ.), το 22% πως θα πάει ταξίδι/διακοπές και το 3% πως θα μεταβεί σε κατάστημα ένδυσης και υπόδησης.
Το σύστημα υγείας της χώρας, συγκριτικά με αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών «κράτησε» καλύτερα αναφέρει το 66% των ερωτηθέντων, «κράτησε» το ίδιο όπως και αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών λέει το 19%, δεν «κράτησε», επισημαίνει το 8% και δεν γνωρίζει/δεν απαντά το 7%.
Τέλος, οι ενέργειες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας (αποφάσεις για την λήψη μέτρων, διαγγέλματα, υπουργικά συμβούλια εξ αποστάσεως, δράσεις για την στήριξη της οικονομίας κλπ.) κρίνονται θετικά/μάλλον θετικά από το 82%, αρνητικά/μάλλον αρνητικά από το 14% και δεν γνωρίζει/δεν απαντά το 4%. (Πηγή: Τα Νέα)
Δείτε την έρευνα ΕΔΩ