Top

ΕΡΕΥΝΑ: Το ιικό φορτίο των παιδιών με Covid-19 είναι παρόμοιο με εκείνο των ενηλίκων

Άρα μπορεί να είναι εξίσου μεταδοτικά.

Parallaxi
ερευνα-το-ιικό-φορτίο-των-παιδιών-με-covid-19-729236
Parallaxi

corona

Ο οργανισμός των παιδιών με Covid-19 περιέχει παρόμοια ποσότητα (ιικό φορτίο) του κορονοϊού με τους ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Αυτό πιθανώς σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι τα παιδιά είναι εξίσου μεταδοτικά όσο οι μεγάλοι, όταν μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2. Από την άλλη όμως, τα παιδιά είναι πολύ πιθανότερο να είναι ασυμπτωματικά και επιπλέον η φάση μεταδοτικότητας τους φαίνεται να διαρκεί λιγότερο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Έλεν Τσου του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό “JAMA Pediatrics”, ανέλυσαν στοιχεία για 555 άτομα διαγνωσμένα με κορονοϊό, εκ των οποίων 123 ήσαν κάτω των 18 ετών και οι υπόλοιποι ενήλικες.

Χωρίς συμπτώματα ήταν το 38% των παιδιών και το 7% των ενηλίκων. Επιπλέον, τα συμπτωματικά παιδιά είχαν κατά μέσο όρο δύο το πολύ συμπτώματα (συνήθως καταρροή, πυρετό ή βήχα), ενώ οι μεγάλοι τέσσερα ή περισσότερα (πιο συχνά πονοκέφαλο, βήχα, κόπωση και μυϊκούς πόνους).

Όμως, είτε είχαν συμπτώματα ή όχι, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες βρέθηκαν να έχουν στη μύτη και στο λαιμό τους παρόμοια επίπεδα του κορονοϊού, όπως έδειξαν τα μοριακά τεστ PCR. Αυτό, κατά τους ερευνητές, υποδηλώνει ότι τα παιδιά είναι πιθανότατα εξίσου πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

«Τα παιδιά με συμπτώματα έχουν τόσο πολύ κορονοϊό όσο οι ενήλικες με συμπτώματα, ενώ τα παιδιά χωρίς συμπτώματα έχουν τόσο ιό όσο οι ενήλικες χωρίς συμπτώματα», σύμφωνα με τη δρα Τσου. «Γενικότερα βρήκαμε ότι οι άνθρωποι με συμπτώματα έχουν υψηλότερα επίπεδα του κορονοϊού από ό,τι οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα. Όμως, είτε κάποιος έχει συμπτώματα είτε όχι, το ιικό φορτίο είναι ίδιο για ένα παιδί και για ένα ενήλικα», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια μεγάλου μέρους της πανδημίας οι ενήλικες θεωρούνταν ότι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν πιο σοβαρά από την Covid-19 (αυτό συνεχίζει να ισχύει μέχρι σήμερα) και επίσης ότι είναι πιο μεταδοτικοί σε σχέση με τα παιδιά. Αυτό το τελευταίο έχει αρχίζει να αλλάζει, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, πιθανώς μετά την εμφάνιση νέων πιο μεταδοτικών παραλλαγών του κορονοϊού. Ενδεικτικά, από τις αρχές Μαΐου φέτος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα παιδιά αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο των νέων κρουσμάτων, ποσοστό υψηλότερο από ό,τι πέρυσι.

Όμως, σύμφωνα με την Τσου, «τα παιδιά πιθανώς είναι μεταδοτικά για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους ενήλικες και έτσι, σε επίπεδο πληθυσμού, είναι λιγότερο πιθανό να περάσουν τον κορονοϊό σε άλλους, σε σύγκριση με τους ενήλικες».

Βρετανία: Ο Τζόνσον πιθανόν να καθυστερήσει το τελικό στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να καθυστερήσει την άρση των υπόλοιπων περιορισμών που επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην Αγγλία καθώς τα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους ‘Δέλτα’ που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα εάν η σχεδιαζόμενη άρση των περιορισμών, που θα προβλέπει τον τερματισμό των ορίων για κοινωνικές επαφές, θα προχωρήσει κανονικά στις 21 Ιουνίου.

Ωστόσο η γρήγορη εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, έχει θέσει σε κίνδυνο αυτά τα σχέδια, το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση ενός μήνα στην άρση των περιορισμών, σύμφωνα με τη Daily Telegraph.

Μια καθυστέρηση τεσσάρων εβδομάδων θα καθυστερήσει τη χαλάρωση των περιορισμών έως τις 19 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση ανέκαθεν έλεγε ότι οι αποφάσεις σε κάθε στάδιο της εξόδου από το lockdown εξαρτώνται από τα στοιχεία, και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων.

Οι αποκεντρωμένες κυβερνήσεις στη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία είναι αυτές που λαμβάνουν τις περισσότερες αποφάσεις για τη δημόσια υγεία στις περιοχές που είναι υπό τη δικαιοδοσία τους.

Το γραφείο του πρωθυπουργού δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες 8.125 νέα κρούσματα COVID-19, το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο από τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας ότι ο δείκτης αναπαραγωγής “R” και οι ημερήσιοι δείκτες αύξησης είναι επίσης υψηλότεροι στις τελευταίες εκτιμήσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πανδημία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Ο Τζόνσον έχει πει ότι μια αύξηση στα κρούσματα ήταν ανέκαθεν αναμενόμενη μετά την τελευταία φάση χαλάρωσης του lockdown τον Μάιο, αλλά αυτό που θα κρίνει την κατάργηση όλων των περιορισμών θα είναι ο βαθμός στον οποίο η εμβολιαστική εκστρατεία της Βρετανίας θα καταφέρει να σπάσει τη σύνδεση μεταξύ κρουσμάτων και θανάτων.

Ο συνολικός απολογισμός θανάτων λόγω της COVID-19 στη Βρετανία είναι πάνω από 127.000 αλλά ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων έχει μειωθεί ύστερα από το τρίτο, πανεθνικό lockdown και την εμβολιαστική εκστρατεία που τρέχει με γρήγορους ρυθμούς. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19.

Ρωσία: Οι αρχές ανακοίνωσαν 13.510 νέα κρούσματα

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 13.510 νέα κρούσματα κορονοϊού, η πέμπτη ημέρα σημαντικής αύξησης που έχει οδηγήσει τον ημερήσιο απολογισμό μολύνσεων σε υψηλό τριών μηνών.

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ανέβασαν τον επίσημο συνολικό τους αριθμό σε 5.193.964.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 399 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 126.073.

Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rostat), σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 270.000 θανάτους που συνδέονται με την Covid-19 στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.

Αφγανιστάν: Εν μέσω τρίτου κύματος, οι Αφγανοί προτιμούν να αγνοούν τον νέο κορονοϊό

Εν μέσω τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στο Αφγανιστάν και παρά τις εκκλήσεις των αρχών να μεταπεισθούν, οι Αφγανοί βιώνοντας δυσκολίες ύστερα από 40 χρόνια συγκρούσεων συνεχίζουν να αγνοούν τον ιό. Λόγω ντροπής, λόγω αμηχανίας. Έως τις πύλες των νοσοκομείων.

Από το κρεβάτι του στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Μοχάμεντ Αλί Τζίνα, ένα από τα τρία κύρια δημόσια νοσοκομεία της Καμπούλ, ο Σαΐντ Αλί Σαχ μετά βίας ακούγεται με τη μάσκα οξυγόνου στο πρόσωπό του.

Καταφέρνοντας να ανακαθίσει ύστερα από τέσσερις ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ο 50χρονος, που μεταφέρθηκε εκεί «ξέπνοος» από τη σύζυγό του, όπως λέει ο ίδιος, αρνείται την πραγματικότητα της κατάστασής του.

«Όχι, όχι, όχι…εγώ δεν έχω κορονοϊό!»

«Φυσικά και έχει. Βρέθηκε θετικός, αλλά αποφεύγουμε να το πούμε σε ασθενείς που φθάνουν σε αυτή την μονάδα… Εάν τους το πούμε, θεωρούν ότι θα πεθάνουν, χάνουν κάθε ελπίδα», δηλώνει ο δρ Σάγεντ Αμίρι, διευθυντής του νοσοκομείου που έχει 200 κλίνες.

Η κατάσταση είναι παρόλα ταύτα σοβαρή: «Σε μια εβδομάδα, καταγράψαμε αύξηση των κρουσμάτων σχεδόν 200%», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ουάχιντ Ματζρούχ. Η βασική του ανησυχία είναι η έλλειψη οξυγόνου σε ένα σύστημα υγείας «στο χείλος του γκρεμού», ήδη αποδυναμωμένο από τον πόλεμο και την ανασφάλεια.

«Οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα είναι δύσκολες, πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα», επιμένει, ζητώντας απεγνωσμένα από τους Αφγανούς να λογικευτούν. «Πολλοί συνεχίζουν να αγνοούν τον κίνδυνο: βλέπετε κόσμο χωρίς μάσκα έξω από τα νοσοκομεία, που συνοδεύουν δικούς τους ανθρώπους σε κρίσιμη κατάσταση».

Έξω από το νοσοκομείο Μοχάμεντ Αλί Τζίνα, ένας νοσηλευτής προτείνει τεστ αντιγόνων των 15 λεπτών και δωρεάν μάσκες στους συνοδούς των ασθενών. «Αλλά η πλειονότητα αρνείται», λέει ο διευθυντής. «Είναι δύσκολο να αλλάξουν οι συνήθειες…»

«Μια μορφή ντροπής»

Στο κέντρο λοιμωδών νοσημάτων “Afghan-Japan”, βασικό νοσοκομείο αναφοράς για τους ασθενείς με τον νέο κορονοϊό στη χώρα, ο δρ Τάρεκ Ακμπάρι κάνει την ίδια διαπίστωση: «Ο κόσμος προτιμά να μένει σπίτι τους και να ακολουθεί μόνος θεραπεία χωρίς να υποβληθεί σε εξέταση».

Για τον διευθυντή του νοσοκομείου αυτού 120 κλινών (που οικοδομήθηκε από την Ιαπωνία το 2006), η Covid είναι συνυφασμένη με μια «μορφή ντροπής» – και η ιδέα της νοσηλείας, με καταδίκη σε θάνατο.

«Φθάνουν εδώ πάρα πολύ αργά, όταν πια αναπνέουν με μεγάλη δυσκολία. Βλέπουμε οικογένειες όπου τρία, τέσσερα μέλη έχουν μολυνθεί».

Το νοσοκομείο υποδέχεται ασθενείς από όλη τη χώρα, που φθάνουν με δικά τους μέσα, με τον κίνδυνο να διασπείρουν τον ιό στη διαδρομή.

Και ο ίδιος ανησυχεί: «Ακόμα κι αν έχουμε λίγα μέσα για να το εξακριβώσουμε, γνωρίζουμε ότι είναι η ‘ινδική’ παραλλαγή (σ.σ. πλέον ονομάζεται ‘Δέλτα’) που κυκλοφορεί στη χώρα. Υπάρχουν πολλές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Και οι ασθενείς είναι πλέον πιο νέοι απ’ ό,τι κατά τα δύο πρώτα κύματα», τονίζει ο δρ. Ακμπάρι.

Για τον ίδιο – και ο υπουργός Υγείας συμφωνεί – οι επίσημοι αριθμοί που ανακοινώνονται, 55 ως 60 νεκροί την ημέρα εδώ και μία εβδομάδα είναι σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένα. «Εύκολα μπορείτε να το πολλαπλασιάσετε επί δύο ή τρία». Και ακόμα περισσότερο: ποιος κάνει τους υπολογισμούς στις αγροτικές περιοχές, όπου κάποιες φορές μαίνονται συγκρούσεις ή είναι ήδη υπό τον έλεγχο των ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το Αφγανιστάν έχασε 110 γιατρούς εξαιτίας της Covid κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Ωστόσο ο κόσμος συνεχίζει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις των αρχών, αφού ήδη αδιαφόρησε για την εμβολιαστική εκστρατεία τον Μάιο, στη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού: οι πιο θρησκόληπτοι πίστευαν ότι το εμβόλιο θα τους έκανε να σπάσουν τη νηστεία τους. Οι συνέχεια, οι εορτασμοί του Εΐντ-αλ-Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα, αποτέλεσαν ευκαιρία για πολλές οικογενειακές συναθροίσεις – και αντίστοιχα για εξάπλωση του ιού. Εξ ου η σημερινή έξαρση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν χορηγηθεί λιγότερες από ένα εκατομμύριο πρώτες δόσεις εμβολίων, ενώ αναμένονται 700.000 ακόμα στο τέλος της εβδομάδας, προσφορά της Κίνας.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε εξάλλου την Πέμπτη την παράδοση 10 μονάδων παραγωγής οξυγόνου που θα εγκατασταθούν στη χώρα.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ που είναι στη διαδικασία απόσυρσης των στρατευμάτων τους ύστερα από 20 χρόνια παρουσίας στη χώρα, έχουν ήδη καλέσει τους δικούς τους πολίτες να εγκαταλείψουν το γρηγορότερο τη χώρα, σημειώνοντας ότι σε ορισμένους δεν επιτράπηκε η πρόβαση στα νοσοκομεία λόγω της έλλειψης εξοπλισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα