Διεθνή

Έρευνα από το Ευρωκοινοβούλιο για τους θανάτους εγκύων στην Πολωνία

Αρκετές γυναίκες φέρονται ήδη να έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα του αυστηρού νόμου περί αμβλώσεων στην Πολωνία

Parallaxi
έρευνα-από-το-ευρωκοινοβούλιο-για-του-825690
Parallaxi

Αρκετές γυναίκες φέρονται ήδη να έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα του αυστηρού νόμου περί αμβλώσεων στην Πολωνία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να εξετάσει αυτές τις περιπτώσεις.

Θα πραγματοποιηθεί δημόσια ακρόαση ενώπιον δύο επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την «de facto απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία». Σε αυτήν θα παρευρεθούν εκπρόσωποι οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πρόκειται να παρουσιαστεί ένας κατάλογος όλων όσων έχουν πεθάνει εξαιτίας των αυστηρών νόμων για τις αμβλώσεις.

Ένας από τους εμπνευστές της ακρόασης είναι ο ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς και πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Robert Biedroń.

Έναν κατάλογο με τα φερόμενα ως θύματα της αυστηρής νομοθεσίας πρόκειται να παρουσιάσει στους ευρωβουλευτές η Kamila Ferenc, δικηγόρος του Ιδρύματος για τις Γυναίκες και τον Οικογενειακό Προγραμματισμό (FEDERA).

Τον Οκτώβριο του 2020, το πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η έκτρωση κυήσεων λόγω εμβρυϊκών ελαττωμάτων είναι αντισυνταγματική. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά σταμάτησε τις νόμιμα διενεργούμενες αμβλώσεις στην Πολωνία, επιτρέποντας τις αμβλώσεις μόνο σε περίπτωση σύλληψης ως αποτέλεσμα απαγορευμένης πράξης (βιασμός, αιμομιξία) και απειλής για τη ζωή της μητέρας.

Από το φθινόπωρο του 2020, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις υψηλού προφίλ στα μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία, στις οποίες οι γιατροί, φοβούμενοι δήθεν πιθανές ποινικές ευθύνες, αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν αμβλώσεις σε αρκετές ασθενείς που στη συνέχεια πέθαναν.

Μεταξύ των πιο διαβόητων καταστάσεων ήταν η περίπτωση της Izabela από την Pszczyna, η οποία παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο με ζωντανή εγκυμοσύνη επειδή το αμνιακό της υγρό είχε στραγγίξει. Στους γιατρούς είπαν να περιμένουν μέχρι να πεθάνει το έμβρυο πριν αδειάσουν την κοιλότητα της μήτρας, γεγονός που οδήγησε σε σηψαιμία και στο θάνατο της γυναίκας.

«Η απόφαση επηρέασε αρνητικά τη διαθεσιμότητα προγεννητικών εξετάσεων, ακόμη και τη θεραπεία των ασθενών στα γυναικολογικά και μαιευτικά τμήματα. Γεννιούνται πολύ περισσότερα βαριά άρρωστα μωρά που πεθαίνουν αμέσως μετά τη γέννηση. Όλα αυτά συνεπάγονται ψυχολογική επιβάρυνση για πολλές γυναίκες», εκτιμά η mec. Ferenc στην εφημερίδα “Rzeczpospolita”.

Το ζήτημα των αμβλώσεων παραμένει ένα από τα σημαντικότερα θέματα της δημόσιας συζήτησης στην Πολωνία. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου πριν από δύο χρόνια είχε αρνητικό αντίκτυπο στην προθυμία των Πολωνών γυναικών να αποκτήσουν παιδιά.

Πηγή: euractiv.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα