Έρευνα Πανεπιστημίου εξετάζει τι κάνει τον άνθρωπο… μ@λ@κ@

Μια νέα, ασυνήθιστη μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια 

Parallaxi
έρευνα-πανεπιστημίου-εξετάζει-τι-κάν-920362
Parallaxi

Όλοι γνωρίζουν τουλάχιστον έναν.

Έναν άνθρωπο που μας ενοχλεί και μας εκνευρίζει όταν έχουμε την ατυχία να βρισκόμαστε μαζί του. Με άλλα λόγια, έναν εντελώς… μαλάκα.

Μια νέα, ασυνήθιστη μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια επιχειρεί να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά του μαλάκα (asshole), βρισιά που χρησιμοποιείται για άνδρες και γυναίκες, συχνότερα όμως ταιριάζει σε μεσήλικους άνδρες, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην όχι και τόσο γνωστή επιθεώρηση Collabra: Psychology, εξετάζει σχεδόν 400 εθελοντές που κλήθηκαν να απαντήσουν ποιος ήταν ο «μεγαλύτερος μαλάκας» στη ζωή τους.

Η ανάλυση έδειξε ότι η βρισιά χρησιμοποιείται κυρίως για άτομα χειριστικά, επιθετικά και αλαζονικά.

Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είναι ίδιον του μαλάκα –σε γενικές γραμμές ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά ανθρώπων με ψυχοπαθητική, αντικοινωνική ή ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι μαλάκες είναι διαταραγμένες προσωπικότητες.

Οι εθελοντές της μελέτης, οι οποίοι απάντησαν σε διαδικτυακή αγγελία και πληρώθηκαν 3-4 δολάρια για τη συμμετοχή τους, «δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να προσδιορίσουν ποιος είναι ο ‘μεγαλύτερος μαλάκας’ στη ζωή τους» λέει η Μπρίνκλεϊ Σαρπ, διδακτορική φοιτήτρια και πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης.

Περίπου οι μισοί «μαλάκες» ήταν πρώην ερωτικοί σύντροφοι, αφεντικά ή μέλη της οικογένειας με τα οποία είχαν διακοπεί οι επαφές.

«Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες δεν θεωρούσαν ότι είχαν πολύ στενή σχέση με αυτά τα άτομα, κάτι που είναι λογικό δεδομένου ότι η συμπεριφορά αυτών περιγράφεται ως απωθητική».

Παρόλα αυτά, ένας στους τρεις «μεγαλύτερους μαλάκες» ήταν άτομα στο στενό περιβάλλον των εθελοντών, όπως συνάδελφοι, φίλοι, ακόμα και νυν σύντροφοι.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επίσης να κατονομάσουν τις τρεις σημαντικότερες συμπεριφορές που καθιστούν κάποιον γνωστό τους μαλάκα. Στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις όπως «Πιστεύετε ότι το πρόσωπο αυτό γνωρίζει ότι η συμπεριφορά του ενοχλεί τον κόσμο;» και «Πιστεύετε ότι το άτομο αυτό νοιάζεται για το γεγονός ότι η συμπεριφορά του ενοχλεί».

Οι περισσότεροι απάντησαν ότι ο μαλάκας που είχαν υπόψη τους γνώριζε ότι η συμπεριφορά του είναι εκνευριστική αλλά απλά δεν τον ένοιαζε.

«Όταν αναφερόμαστε στην προσωπικότητα, ο μαλάκας δεν είναι απαραίτητα ανταγωνιστικός με τους άλλους, απλά δεν νοιάζεται για το τι σκέφτονται οι άλλοι και πώς τους αντιλαμβάνονται» λέει η Σαρπ.

«Μου φάνηκε ενδιαφέρον ότι οι συμπεριφορές στις οποίες εστιάζονταν οι συμμετέχοντες καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα» προσθέτει.

Τα άτομα που χαρακτηρίζονται μαλάκες, έδειξε η ανάλυση, συχνά δυσκολεύονται να συγκρατήσουν τον θυμό τους, είναι ανεύθυνα και τείνουν να έχουν μισαλλόδοξες απόψεις.

Οι εθελοντές εξέφρασαν μια μεγάλη ποικιλία παραπόνων, από σχετικά ασήμαντες ενοχλήσεις, όπως ότι κάποιος αμέλησε να φυλάξει τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, μέχρι πιο σοβαρές κατηγορίες. «Κάποιες απαντήσεις ήταν μάλλον βίαιες. Είχαμε μια-δυο περιπτώσεις όπου το πρόσωπο είχε κάνει κάτι πραγματικά εγκληματικό» επισημαίνει η ερευνήτρια.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο πώς χρησιμοποιούν οι άνθρωποι αυτή τη λέξη» καταλήγει.

Πρόκειται επομένως για μια πραγματικά ευέλικτη προσβολή.

Χρησιμοποιήστε την λοιπόν ελεύθερα, αν σας ανακουφίζει από τις τόσες μαλακίες.

Πηγη – in.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα