Έρευνα της εφορίας στα γραφεία του BBC
«Οι εφοριακές αρχές βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα στα γραφεία του BBC στο Νέο Δελχί και τη Βομβάη και συνεργαζόμαστε πλήρως»
Το BBC διαβεβαίωσε σήμερα ότι «συνεργάζεται πλήρως» με τις ινδικές εφοριακές αρχές που διεξάγουν έρευνες στα γραφεία του «στο Νέο Δελχί και το Μουμπάι (Βομβάη)», μερικές εβδομάδες αφότου ο δημόσιος βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας μετέδωσε ένα ντοκιμαντέρ για το ρόλο του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στις αιματηρές διαθρησκευτικές ταραχές του 2002.
«Οι εφοριακές αρχές βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα στα γραφεία του BBC στο Νέο Δελχί και τη Βομβάη και συνεργαζόμαστε πλήρως», επιβεβαίωσε το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο με ανάρτησή του στο Twitter.
«Ελπίζουμε πως αυτή η κατάσταση θα διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.
Έξι πράκτορες έχουν πάρει θέσεις έξω από τα γραφεία του βρετανικού δικτύου στο Νέο Δελχί, τα οποία καταλαμβάνουν δύο ορόφους ενός ουρανοξύστη στην εμπορική καρδιά της πρωτεύουσας – για να εμποδίζουν τους ανθρώπους να εισέρχονται ή να εξέρχονται από αυτά, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ένας εργαζόμενος του BBC εξήγησε πως «όλα τα τηλέφωνα έχουν κατασχεθεί».
«Μια κυβερνητική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα στο γραφείο», δήλωσε ένας δημόσιος αξιωματούχος, αρνούμενος να αποκαλύψει το όνομα της υπηρεσίας του.
Ένας άλλος δημοσιογράφος του BBC με έδρα το Μουμπάι (Βομβάη) επιβεβαίωσε πως στο γραφείο του διεξάγεται επίσης έρευνα από τις εφοριακές αρχές.
– «Αντιινδική προπαγάνδα» –
«Το BBC επιδίδεται σε αντιινδική προπαγάνδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκοράβ Μπάτια, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP).
«Η Ινδία είναι μια χώρα που δίνει μια ευκαιρία σε κάθε οργανισμό (…) όσο αυτός δεν φτύνει δηλητήριο», συνέχισε προσθέτοντας πως οι έφοδοι αυτές των εφοριακών αρχών είναι νόμιμες και πως η στιγμή που επελέγη για να γίνουν δεν έχει καμιά σχέση με την κυβέρνηση.
Το BBC είχε μεταδώσει τον Ιανουάριο ένα ντοκιμαντέρ σε δύο μέρη που κατηγορούσε τον Μόντι πως την εποχή που ήταν πρωθυπουργός του ινδικού κρατιδίου του Γκουτζαράτ είχε διατάξει την αστυνομία να κλείσει τα μάτια σχετικά με τις θρησκευτικές ταραχές του 2002.
Αυτό το κύμα βίας είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στη μουσουλμανική κοινότητα, η οποία αποτελεί μειονότητα στην Ινδία.
Η ινδική κυβέρνηση μπλοκάρισε τα βίντεο και τα μηνύματα στο Twitter που συνδέονταν άμεσα με το εν λόγω ντοκιμαντέρ, το οποίο χαρακτήρισε λίγο μετά τη μετάδοσή του «εχθρική προπαγάνδα και αντιινδικό σκουπίδι».
Ομάδες φοιτητών έχουν οργανώσει προβολές του ντοκιμαντέρ παρά τις σχετικές απαγορεύσεις στις πανεπιστημιουπόλεις τους, αψηφώντας τις προσπάθειες που αναπτύσσει η κυβέρνηση για να εμποδίσει τη διανομή του.
Πηγή: ΑΠΕ