Διεθνή

Ο Ερντογάν απέλυσε τον επικεφαλής της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας

Kαι απειλεί τα ΜΜΕ με αντίποινα.

Parallaxi
ο-ερντογάν-απέλυσε-τον-επικεφαλής-της-851543
Parallaxi
ΕΙΚΟΝΑ SOOC

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Tüik), σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, σε συνέχεια της δημοσίευσης των ετήσιων στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Σαίτ Ερντάλ Ντινσέρ, δέχθηκε πυρά μετά τη δημοσίευση των στοιχείων στις αρχές Ιανουαρίου που έθεσαν τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο 36,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών.

Η αντιπολίτευση τόνισε ότι το ποσοστό αυτό ήταν υποτιμημένο, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική αύξηση του κόστους ζωής είναι τουλάχιστον διπλάσια.

Ο Ερντογάν δεν εξήγησε την απόφασή του να διορίσει τον Ερχάν Τσετίνγκαγια, πρώην αντιπρόεδρο της τουρκικής τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής ως τον νέο επικεφαλής της Tüik.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε ρυθμό πάνω από 36% σε διάστημα ενός έτους τον Δεκέμβριο στην Τουρκία, ρεκόρ μετά τον Σεπτέμβριο του 2002, λόγω της πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος, εν μέσω πίεσης, 18 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, συνεχίζει να υπεραμύνεται των επιλογών του.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή, πάνω από επτά φορές μεγαλύτερη από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης, στο 13,58% μόνο τον Δεκέμβριο, εξηγείται από την πτώση σχεδόν 45% της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου μέσα σε ένα χρόνο, παρά τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Ερντογάν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Έχοντας επίγνωση της ζημιάς που προκαλείται όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην αξιοπιστία του, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε στις αρχές Ιανουαρίου “να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιους δείκτες το συντομότερο δυνατό”.

Καθώς αυτοί αποτελούν αντικείμενο σκληρής πολιτικής διαμάχης: η αντιπολίτευση και τμήμα της κοινωνίας κατηγορούν την Tüik ότι εν γνώσει της υποτίμησε την άνοδο των τιμών, που τροφοδοτείται από την οικονομική πολιτική του Τούρκου προέδρου που ώθησε την τουρκική κεντρική τράπεζα σε συστηματική μείωση των επιτοκίων μέσα στους τελευταίους μήνες.

Ο Ερντογάν διόρισε επίσης τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ ως τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης αντικαθιστώντας το βετεράνο μέλος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

Ο Ερντογάν απειλεί τα μέσα ενημέρωσης με αντίποινα, αν διασπείρουν «επιβλαβές» περιεχόμενο

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με αντίποινα, αν διασπείρουν περιεχόμενο που βλάπτει τις κεντρικές αξίες της χώρας, σε μια κίνηση που ενδέχεται να αποτελεί προοιμιο για περαιτέρω λογοκρισία.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο Ερντογάν υποστηρίζει πως χρειάζονται μέτρα για να προστατευθεί η «εθνική κουλτούρα» της Τουρκίας και να προστατευθούν τα παιδιά της «από την αρνητική επιρροή ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους σε επιβλαβές περιεχόμενο σε όλα τα έντυπα, προφορικά και οπτικά μέσα ενημέρωσης».

Ο Ερντογάν δεν διευκρινίζει ποιο είναι αυτό το περιεχόμενο, όμως αναφέρει πως μπορεί να αναληφθούν νομικές ενέργειες εναντίον «φανερών ή συγκαλυμμένων δραστηριοτήτων μέσω των μέσων ενημέρωσης με στόχο την υπονόμευση των εθνικών και ηθικών αξιών μας και τη διάλυση της οικογενειακής και κοινωνικής δομής μας».

Ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και συχνά επικρίνει μέσα ενημέρωσης για περιεχόμενα που δεν συμβαδίζουν με τις συντηρητικές ισλαμικές αξίες που ασπάζεται το κόμμα του, το AKP.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει επίσης αυξήσει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης. Αυτή τη στιγμή, περίπου το 90% των μεγάλων μέσων ενημέρωσης ανήκει στο κράτος ή πρόσκειται στην κυβέρνηση.

Δυτικοί σύμμαχοι και επικριτές έχουν δηλώσει πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 για να φιμώσει τους διαφωνούντες και να διαβρώσει τα κοινωνικά δικαιώματα και την ανεκτικότητα.

Η κυβέρνηση το αρνείται, ισχυριζόμενη πως τα μέτρα είναι απαραίτητα λόγω της σοβαρότητας των απειλών που αντιμετωπίζει η Τουρκία και ότι η ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης έχει αποκατασταθεί σ’ αυτή την άλλοτε πολύ κοσμική δημοκρατία.

Το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο (RTUK) διαθέτει σαρωτικές εξουσίες ελέγχου κάθε περιεχομένου ηλεκτρονικού μέσου και μπορεί επίσης να το αφαιρεί.

Έχει επιβάλει πρόστιμα σε τηλεοπτικούς σταθμούς για εικόνες για τις οποίες λέει πως παραβιάζουν τουρκικές αξίες, όπως μουσικά βίντεο, τα οποία χαρακτήρισε «ερωτικά», αναφορές στους ΛΟΑΤΚΙ ή περιεχόμενα που θεωρεί ότι προσβάλλουν τον πρόεδρο.

Δεκάδες χιλιάδες έχουν υποστεί διώξεις, όπως η Σεντέφ Καμπάς, μία γνωστή δημοσιογράφος που προφυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα αφού ανήρτησε στο λογαριασμό της στο Twitter μια παροιμία για το μέγαρο του Ερντογάν και την επανέλαβε σε τηλεοπτικό κανάλι της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα